Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjemmer milliarder i skatteparadis

Kamprad har tatt store skritt for å slippe å betale skatt.

FINANSAKROBAT: Ingvar Kamprad (84), hvis initialer danner de to første bokstavene i IKEA-navnet, beskyldes for skatteunndragelse. Bildet er fra 2003, da han besøkte IKEAs avdeling på Furuset. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
FINANSAKROBAT: Ingvar Kamprad (84), hvis initialer danner de to første bokstavene i IKEA-navnet, beskyldes for skatteunndragelse. Bildet er fra 2003, da han besøkte IKEAs avdeling på Furuset. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder Sveriges Television. Det er SVT-programmet «Uppdrag gransking» som har gravd fram bevis for at Kamprad har skjult sannheten om store, bortgjemte pengesummer.

-100 milliarder kroner skal være gjemt i en hemmelig stiftelse i Liechtenstein. Kamprad skal også fremdeles ha kontroll over IKEA, selv om han hevder å ha gitt bort bedriften, ifølge SVT.se

Ifølge SVT er Kamprads holdning at det gjelder å betale så lite skatt som mulig.

- Det å betale mer skatt enn du absolutt må, er en dødssynd i IKEA. Det gjør man ikke. Man ser skatt som en kostnad, som det gjelder å holde så lav som mulig, sier Johan Stenebo, som i mange år var Kamprads nærmeste assistent.

En maksimal utnyttelse av regelverket har bidratt til at IKEA er blitt styrtrikt.

Slapp aldri grepet Siden 1982 er alle varehus og virksomheter samlet i det nederlandske konsernet Holding BV. Dette konsernet eies av Stichting Ingka Foundation.

Kamprad har gjentatte ganger sagt at Ikea og alle selskapets milliarder ikke lenger tilhører ham. Men SVT mener likevel at Kamprad aldri har sluppet grepet om møbelgiganten.

Grunnen til påstanden er at samtidig som Kamprad ga fra seg Ikea, ble det opprettet et selskap med en svært komplisert struktur, som altså til dels har vært holdt hemmelig. SVT hevder derfor at Kamprad ikke har gitt et sannferdig bilde av sin egen rolle i IKEA.

Skatteparadis SVT mener å bevise at Kamprad har sikret familiens makt og innflytelse gjennom en stiftelse i et av verdens skatteparadis, nemlig Liechtenstein.

Stiftelsen, med navnet Interogo, er et navn som aldri skulle kobles til IKEA eller Kamprad selv. Dette for ikke å røpe stiftelsens eksistens.

Interogo ble stiftet for 20 år siden, og ble først oppdaget da skattereglene ble forandret i Luxembourg i fjor. Ifølge SVT flyttet da Kamprad et av selskapene sine til karibiske Curaçao utenfor kysten av Venezuela og tømte det for penger. Senere dukket pengene opp i Liechtenstein.

SVT-programmet, som går på svensk TV onsdag kveld kl. 20, vises uten deltakelse fra Kamprad. Han ville ikke stille opp.

- Hvorfor roter du opp i dette, du er ikke velkommen her, uttalte han til SVT-reporteren som prøvde å få ham i tale.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling