KAN VÆRE HER: I mai i år ble flere bygninger ødelagt da NATO bombet deler av Kadhafis hovedkvarter i Tripoli. Området skal nå være tungt bevoktet av stridsvogner, og mange tror obersten ennå befinner seg i bunkere under dette anlegget. Arkivfoto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIX
KAN VÆRE HER: I mai i år ble flere bygninger ødelagt da NATO bombet deler av Kadhafis hovedkvarter i Tripoli. Området skal nå være tungt bevoktet av stridsvogner, og mange tror obersten ennå befinner seg i bunkere under dette anlegget. Arkivfoto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIXVis mer

- Gjemmer seg i «bunker-bikube» under lekeplasser og sykehus

Stridsvogner har tatt oppstilling rundt Kadhafis hovedkvarter, men han kan være dypt, dypt under bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens opprørerne nå ser ut til å få kontroll over stadig nye deler av Tripoli og folk feirer i gatene, er det store spørsmålet hvor hovedpersonen befinner seg.

Følg utviklingen minutt for minutt i Dagbladets livestudio

Rykter om mulige fluktruter til blant annet Algerie og Zimbabwe og angivelige forhandlinger med myndighetene i Sør-Afrika har florert siden i går kveld, men mye tyder på at Kadhafi fremdeles gjemmer seg i hovedstaden.

Labyrinter I 12-tida meldte Reuters at stridsvogner fra Kadhafi-lojale styrker skal ha tatt oppstilling rundt oberstens hovedkvarter i Tripoli. Men om  han ikke har tenkt å overgi seg noe, kan jakten på den forhatte statslederen bli omstendelig.

I vinter  tok opprørerne seg inn i Kadhafi-familiens 40 rom store sommerhus i Al Bayda nordøst i landet. Da kunne journalister med egne øyne se en labyrint av bunkere dypt under jorda, adskilt av 25 centimeter tykke bombesikre dører.

For å kunne motstå atombombeangrep og holde Kadhafi i live i mange måneder, var bunkerne utstyrt med et luftfiltreringssystem, nødgeneratorer, vannpumper og «nødutganger» bakveien, meldte Al Jazeera den gang.

- Ingen informasjon Når regimet hans nå er i ferd med å pulveriseres, tror mange at obersten befinner seg i et enda mer forsterket og omfattende nettverk av underjordiske skjulesteder og tunneler i Tripoli.

«Han skal ha bygd en nøye planlagt serie av tunneler og kammere i en mørk bikube som det kan ta uker å klarere. Anlegget er kamuflert med lekeplasser og lokale sykehus for å forsinke flyangrep fra NATO», skriver Richard Miniter i Forbes Magazine i dag.

Ingen utenforstående vet hvor tunnelene går, og ryktene er mange. For eksempel prøvde noen av de strandede journalistene på Rixos-hotellet å undersøke om det stemmer at en av forbindelsene til bunkerne går fra kjelleren i nettopp det femstjernes hotellet.

- Vi har ingen informasjon om hvor Kadhafi er, sa Storbritannias statsminister David Cameron på en pressekonferanse i formiddag, mens han samtidig understreket at Kadhafis to sønner er arrestert.