Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

Gjemmer seg i kjelleren i håp om å overleve: - Et helvete på jord

Nær 300 sivile har blitt drept på to døgn. FNs generalsekretær omtaler massakren som et rent helvete.

NÆR 300 DREPTE: Folk har begynt å gjemme seg i kjellere i håp om å overleve som en siste overlevelsesstrategi. Foto: AFP / NTB scanpix
NÆR 300 DREPTE: Folk har begynt å gjemme seg i kjellere i håp om å overleve som en siste overlevelsesstrategi. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet at det ikke er trygt for dem, men hva annet kan vi gjøre? sier Bassem (33) til Telegraph.

Kona hans og deres to uker gamle baby har søkt tilflukt på et av sykehusene i Øst-Ghouta. Kona er for svak og underernært til å amme sønnen, og de har valgt å søke tilflukt i sykehusets kjeller som den siste utveien til å kunne overleve bombingen.

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

Mandag var den blodigste dagen i Øst-Ghouta i Syria i løpet av de fire årene området har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker og kontrollert av opprørere.

Ettbarnsfaren og anestesisykepleieren vet godt at dersom en bombe treffer bygningen, er de ferdige.

- Det er ikke et bra sted for dem. Det er ikke sunt, det er ikke godt nok utstyrt, det er for kaldt. Og jeg vet at det er ikke trygt hvis vi bli truffet av en bombe. Men hva annet skal vi gjøre? Dette er utryddelseskrigen, sier Bassem.

110 døde barn

En far løp forskrekket rundt for å finne sine to barn da det et sykehus i Øst-Ghouta ble bombet mandag. Barna hans var døde. En annen far brøt ut i tårer da han oppdaget at kroppen til hans nyfødte barn var lilla og var full av blod.

Slik beskriver AFPs korrespondent situasjonen da ett av seks sykehus ble bombet mandag.

Ifølge den London-baserte syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), har nær 300 sivile blitt drept på to døgn. Det inkluderer over 110 barn. I tillegg skal over 1500 personer være skadd.

Ifølge SOHR er antallet døde de siste to dagene det høyeste antallet døde i Syria-krigen siden det kjemiske angrepet i Øst-Ghouta i 2013.

Ifølge SOHR er det Russland som står bak bombingen av Øst-Ghouta.

Aldri sett liknende

- Dette er de verste dagene i våre liv i Ghouta, sier Amani Ballour, sykehusdirektør i Øst-Ghouta ifølge CNN, og fortsetter:

- Vi i Ghouta har blitt utsatt for bombing i mer enn fem år og dette er ikke nytt for oss, men vi har aldri sett noe liknende.

Alaa al-Din (23) sier til AFP at sivile er redde for en potensiell regjeringsoffensiv.

- Ghoutas skjebne er ukjent. Vi har ingenting annet enn Guds nåde, og vi gjemmer oss i kjellere. Det finnes ingen andre alternativ, sier 23-åringen.

- Et helvete på jord

De forente nasjoners (FN) generalsekretær, Antonio Guterres, er alvorlig bekymret for situasjonen i Øst-Ghouta. Han ber om en umiddelbar stopp på krigen, skriver nyhetsbyrået AFP

- Jeg ber om en slutt på all krig i Øst-Ghouta for å bekjempe det helvete på jord som syrerne går igjennom, sier han til Reuters.

Uttalelsen kom etter at minst 100 sivile ble drept under den andre dagen med luftangrep. Blant dem var 19 av de omkomne barn. Guterres oppfordret alle til å oppføre seg humanitært og å beskytte sivile i området.

- Generalsekretæren er dypt berørt av den eskalerende situasjonen i Øst-Ghouta og dens forfredelige innvirkning på befolkningen, sier FNs talsmann, Stephane Dujarric.

PÅ SYKEHUS: En jente holder en gassmaske over munnen til en annen jente på et av Øst-Ghoutas sykehus. Foto: AFP / NTB scanpix
PÅ SYKEHUS: En jente holder en gassmaske over munnen til en annen jente på et av Øst-Ghoutas sykehus. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Begynte med demonstrasjoner

Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.

På sju år har krigen krevd over 340 000 menneskeliv, ifølge SOHR.

Øst-Ghouta er et distrikt like utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Området er kontrollert av opprørere og har vært beleiret av al-Assads styrker siden 2013. Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere. Nå bor det om lag 400 000 der, som lider under alvorlig mangel på mat og medisiner.

Siden al-Assad-regimet strammet grepet om beleiringen av området i november, har barn sultet i hjel fordi hjelpeorganisasjoner ikke slipper inn med mat og medisiner.

Rensker opp

Knut Vikør, professor ved Universitetet i Bergen, forklarer at den intensive bombingen av Øst-Ghouta startet for to uker siden.

- Det er et forsøk fra al-Assad på å renske opp de siste områdene opprørerne har kontroll over. Nå er det bare dette området i Damaskus som står igjen, sier Vikør til Dagbladet.

Bashar al-Assads ambisjon er å vinne krigen og hans måte å gjør det på, likner på måten han regime tok Aleppo på.

- I Aleppo strammet de inn beleiringen, samtidig som de bombet fra lufta. På denne måten var det liten fare for at egne soldater gikk tapt og det tvang fram en kapitulasjon fra opprørerne, sier han.

Vil ha minst mulig risiko

Spørsmålet i denne sammenhengen er hvor lenge opprørerne i Øst-Ghouta holder ut. Ifølge Vikør har opprørerne betydelige styrker til å slåss en god stund til, men på langt sikt, har de ikke større muligheter enn de hadde i Aleppo, siden regimestyrkene er større nå.

- Blir det gatekamp, vil krigen var lenge. Assad-regimet har truet med å gå inn, men de ønsker minst mulig risiko for egne soldater, sier Vikør.

Tar Assad-regimet Aleppo-taktikken, vil bombingen fortsette som nå og de sivile vil lide store tap. Assads håp er at det fører til en kapitulasjon blant opprørerne, og dermed en seier for ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!