Gjemmer seg i trålerens styrehus

TROMSØ (Dagbladet): Torsdag ble tråleren «Chermygov» arrestert for grovt fiskejuks i vernesonen ved Svalbard. Siden har skipperen gjemt seg i styrehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den betente trålersaken storpolitikk. Norges ambassadør i Moskva, Øyvind Storsletten, ble innkalt til det russiske utenriksdepartementet, som protesterer kraftig mot arrestasjonen og ber om at båten straks settes fri.

Seks lovbrudd

Inntil videre ligger rustholken «Chermygov» ved kai i Tromsø. Den russiske skipperen har barrikadert seg og nekter å forlate styrehuset, tross gjentatte oppfordringer. Han er anmeldt for seks grove lovbrudd.

- Han krever å få konferere med representanter for den russiske ambassade i Oslo eller noen fra rederiet i Murmansk. Han vil ikke samarbeide med norsk politi, sier politimester Truls Fyhn.

Seint i går kveld hadde verken ambassadepersonell eller den russiske rederen vist seg i Tromsø. Dermed ble skipperen sittende i styrehuset på femte døgnet.

Kuttet trålen

Skipperen kan vente seg en av de største bøtene gitt for fiskefusk i nyere tid. Båten risikerer bøter og inndragning av fangst for flere hundre tusen kroner.

- Både skipper og rederi er anmeldt for ulovlig fiske i vernesonen ved Svalbard. Det dreier seg om svært alvorlig miljøkriminalitet, sier Truls Fyhn.

Kystvakta filmet tråleren mens den spylte store mengder småfisk på havet. Skipet ble bordet med helikopter fra kystvaktskipet «Nordkapp». Da kuttet mannskapet trålen for å skjule forbrytelsene.

Misnøye

Kystvakta satte hardt mot hardt og tvang russerne til å hente opp trålen på 200 meters dyp i et havområde hvor det er strengt forbudt å drive fiske.

I trålen var det ifølge Kystvakta en maskevidde mindre enn halvparten av det som er lovlig i en torsketrål.

Det er første gang siden fiskerivernsonen ble opprettet i 1977 at en russisk tråler blir arrestert og tauet inn til norsk havn. Russland har nylig uttrykt misnøye med norsk forvaltningspraksis i og rundt Svalbard.

<B>LIGGER TYNT AN:</B> Den russiske trålerskipperen (midt på bildet) har forskanset seg om bord i juksetråleren.