Gjemmer skje i trusa for å unngå tvangsekteskap

Kvinner oppfordres til å utløser alarmen for å kjøpe seg tid til å varsle myndighetene om tvangsekteskap.

ALARM: Britiske kvinner som frykter at de utsettes for tvangsekskap når de reiser til utlandet, oppfordres til å gjemme en skje i trusa for å utløse alarmen på flyplasser. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ALARM: Britiske kvinner som frykter at de utsettes for tvangsekskap når de reiser til utlandet, oppfordres til å gjemme en skje i trusa for å utløse alarmen på flyplasser. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kvinner og jenter som har stått i fare for å måtte gifte seg mot sin vilje har klart å unnslippe å reise utenlands ved å gjemme en skje i underbuksen ved sikkerhetskontrollen på flyplasser, opplyser organisasjonen Karma Nirvana som har tatt initiativet til kampanjen.

- Når de går gjennom sikkerhetskontrollen, vil denne gjenstanden gjemt på et svært privat sted bli synlig. Dersom de er 16 år eller eldre, vil de blitt tatt ut av sikkerhetskontrollen og til et sikkert sted hvor de vil få en siste mulighet til å varsle om at de er i ferd med å bli tvangsgiftet, sier Natascha Rattu i Karma Nirvana.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra kvinner om at denne metoden har hjulpet dem ut av farlige situasjoner. Det er et vanskelig valg å ta for de som reiser sammen med familien, men familien merker ikke hva som har skjer. De tror det er vanlige sikkerhetsrutiner, sier Rattu.

Skjeen gir utslag på alarmen i metalldetektoren når man går gjennom sikkerhetskontrollen. På denne måten får jentene muligheten å varsle om tvangsekteskap før de reiser til utlandet.

Karma Nirvana er en veldedig organisasjon som hjelper ofre for tvangsekteskap. Organisasjonen opplyser at rådet har ført til at flere kvinner har klart å unnslippe å bli sendt utenlands for å giftes bort, skriver The Guardian.

Høysesong I forrige uke advarte britiske myndigheter om at sommerferien er høysesong for tvangsekteskap blant unge mennesker. Myndighetene vil at lærere, leger og ansatte på flyplasser skal være bevisst på at tvangsekteskap er et utpreget problem i sommerferien.

Regjeringens gruppe for tvangsekteskap mottok 400 rapporter om temaet mellom juni og august i fjor, av totalt 1500 for hele året.

Ingen vet sikkert hvor mange britiske statsborgere som er ofre for tvangsekteskap hvert år, men det anslås at det er mellom 1500 og 5000. Mer enn en tredjedel av de som blir utsatt for tvangsekteskap er under 16 år.

Karma Nirvana har en klar oppfordring til jenter som ringer hjelpetelefonen.

- Dersom de ikke vet akkurat når det vil skje eller om det kommer til å skje, råder vi dem til å putte en skje i trusen, forteller driftsleder i organisasjonen, Natascha Rattu til nyhetsbyrået AFP.

Aneeta Prem, grunnlegger og direktør ved Freedom Charity, en organisasjon som jobber med å hindre tvangsekteskap gjennom utdannelse og opplæring, tror at sommeren er en kritisk tid for barn og unge voksne.

Frykter mørketall - De fleste er ikke like bevisst på barn om sommeren fordi de er borte så lenge. Offeret tror at de kanskje skal i et bryllup i familien, og forstår kanskje ikke at det er sitt eget bryllup de skal i. Og når de drar er de ofte lenge borte og kommer som regel ikke tilbake igjen før de er gravide, sier Prem til The Guardian.

Organisasjoner frykter at det er store mørketall på statistikken over tvangsekteskap blant britiske borgere. De tror at manglende rapportering delvis skyldes at barn ikke vil angi foreldre til myndighetene, eller at de ikke vet hvor de skal søke hjelp.

- Ingen kjenner det egentlige tallet fordi så mange unge ofre er livredde for å stå frem. Men det er definitivt mange, mange flere enn rapporter tilsier, sier Prem.

Freedom Charity har laget en app som gjør det mulig å varsle om tvangsekteskap og annen mishandling til venner eller profesjonelle. Siden appen ble lansert har over tusen personer tatt kontakt med organisasjonen ved hjelp av denne teknologien.

Karma Nirvana får vanligvis rundt 6500 telefoner om slike tilfeller i løpet av et år. I år har de allerede nådd dette tallet.