Gjemte barn under dashbordet da politiet kom

Forsøkte å slippe unna politiets storaksjon mot ulovlig kjøring.

SKULLE BLI AVSKILTA: Ambulansen hadde begjæring om avskilting, men fikk kjøre videre til sykehuset med pasienten. Sykehuset ble kontaktet og fikk beskjed om å parkere ambulansen til papirene ble i orden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKULLE BLI AVSKILTA: Ambulansen hadde begjæring om avskilting, men fikk kjøre videre til sykehuset med pasienten. Sykehuset ble kontaktet og fikk beskjed om å parkere ambulansen til papirene ble i orden. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Operasjon Skolestart ga storfangst for politiet i Oslo. 114 biler ble stansa i løpet av noen timer.

I alt 4851 biler ble registrert under en storkontroll på riksvei 4, ved trafikklokket i Oslo, mellom 07.30 og 14.00 i dag.

- Dette er en planlagt operasjon i samarbeid med Statens vegvesen og politiet, sier politioverbjetent Hans-Olaf Lier, til Dagbladet.

Politiet gjennomfører flere kontroller i Oslo i tiden framover, som en del av Operasjon Skolestart. Det var Grønland politistasjon som gjennomførte storkontrollen i dag.

114 biler - Det er 13 skolekretser i vårt område. Vi skal samarbeide med Statens vegvesenet til og med neste uke, og ei uke til etter det, sier Lier.

OMFATTENDE OPERASJON: På et tidspunkt var det ridende politi til stede under Storkontrollen på Grønland i Oslo, i forbindelse med skolestart.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMFATTENDE OPERASJON: På et tidspunkt var det ridende politi til stede under Storkontrollen på Grønland i Oslo, i forbindelse med skolestart. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Da bilene kom kjørende opp ved operahuset i Bjørvika var veiene til høyre og venstre i rundkjøringen avsperret. Alle måtte kjøre forbi Vegvesenets registreringsapparat. De som ble stoppet hadde begjæring om  fra Autosys.

- 20 biler ble avskiltet, hvorav tre før lunsj og 17 etter. Vi stoppet 114 biler, sier Lier.

Når kjøretøyene blir stoppet har sjåførene alltid en forklaring på manglende papirer, ifølge Lier. Noen av de holder mål, noen ble ilagt forelegg og andre ble avskiltet.

Forelegg - Det var et tilfelle hvor et barn hadde blitt gjemt under bilens dashbord fordi de satt usikret i passasjersetet. I et annet tilfelle satt en under ett år gammel gutt på fanget til sin like usikrede storesøster, sier politibetjenten.

Lier forteller at det har blitt utdelt drøssevis med forelegg, for blant annet håndholdt mobilbruk. Han reagerer også på de yrkessjåførene som ikke har papirene i orden.

20 KJØRETØY AVSKILTA: Det var storkontroll på Grønland i Oslo i forbindelse med skolestart. Politioverbetjent Hans-Olaf Lier og Inspektør fra Statens Vegvesen Trond Høyvangli summerer opp 20 skilt som er klippet under kontrollen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
20 KJØRETØY AVSKILTA: Det var storkontroll på Grønland i Oslo i forbindelse med skolestart. Politioverbetjent Hans-Olaf Lier og Inspektør fra Statens Vegvesen Trond Høyvangli summerer opp 20 skilt som er klippet under kontrollen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Nå står det i alle fall tre taxier her som har blitt avskiltet. Tidligere i dag hadde vi kreftpasienter som skulle til sykehuset med taxi. De måtte sitte i politibilen og vente på en ny taxi. Det er ikke ansvarlig av yrkessjåførene at slikt skjer, sier han.

Mens Dagbladet var til stede kom også en ambulanse med avskiltingsbegjæring kjørende. Den ble imidlertid vinket videre, med klar beskjed om at den måtte parkeres ved ankomst til sykehuset.

Politibetjenten forteller også at en sjåfør ble stansa etter å ha kjørt uten førerkort.

Fortvilet De som ble avskiltet får 24 timer på å skaffe seg nye skilter, før bilene blir tauet bort. Mange av bilene som blir stoppet har heller ikke gjort noe galt.

- I mange av tilfellene skyldes dette feil av forsikringsselskapene, sier inspektør i Statens vegvesen, Geir Bjørgo, til Dagbladet.

Han forteller at forsikringsselskapene ikke har gjort jobben sin. At de ikke har sendt inn melding om registrert betaling av bilforsikring.

AVSKILTET: Denne sjåføren var blant de 20 som fikk bilen avskiltet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVSKILTET: Denne sjåføren var blant de 20 som fikk bilen avskiltet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I 90 prosent av tilfellene ringer bilistene vi stopper forsikringsselskapene, og det viser seg at de har betalt. Det er synd, for vi vil ikke oppholde bilister med papirene i orden. Biler som ikke har godkjent EU-kontroll, er eksempler på biler vi ønsker å stoppe, sier Bjørgo.

SAMARBEID: Statens vegvesen samarbeidet med politiet under dagens store aksjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMARBEID: Statens vegvesen samarbeidet med politiet under dagens store aksjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer