- Gjemte granater og bombemateriale på ambassader verden rundt

Kadhafi-regimet drev en storstilt, hemmelig våpensmugling, hevder medlem i overgangsrådet.

 NYE OPPLYSNINGER : Tidligere Libya-diktator Muammar Kadhafi smuglet våpen og eksplosiver til ambassader verden over, ifølge en regjeringskilde. Foto: SCANPIX
NYE OPPLYSNINGER : Tidligere Libya-diktator Muammar Kadhafi smuglet våpen og eksplosiver til ambassader verden over, ifølge en regjeringskilde. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafi ble en rekke ganger beskyldt for å eksportere vold under sine 42 år som diktator.

Det siste halve året har det blitt funnet en rekke våpen på Libyske ambassader verden rundt, etter hvert som Kadhafi-sympatisører har mistet kontrollen over dem. Blant annet er det gjort funn i Hellas, Egypt og Marokko.

Pistoler, håndgranater og bombemateriale er blant våpnene som er funnet.

Et medlem av det Libyske overgangsrådet hevder at funnene som er gjort, bare utgjør «toppen av isfjellet».

Smuglet verden rundt - Formålet kan ha vært å bruke disse til å henrette dissidenter i utlandet, eller i operasjoner mot ambassadenes vertsland. Vi begynner å se konturene av skalaen på dette først nå, sier viseutenriksminister Abdul Aziz til nyhetsbyrået Reuters.

Regimet sendte våpen til flere land i både Afrika, Asia og Europa, forteller han videre.

- Ingen vet hva som var planen bak dette, men jeg tviler ikke ett sekund på at dette var en operasjon ledet av Kadhafis administrasjon, sier han.

Kobles til Lockerbie-saken Nyhetbyrået trekker blant annet fram den såkalte Lockerbie-saken i sammenheng med regimets våpensmugling til utlandet. I 1988 ble en bombe detonert om bord på et amerikansk passasjerfly over den skottske byen Lockerbie.

I 2001 ble en tidligere libysk agent dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepet, der 270 mennesker ble drept.

Overgangsrådet har tidligere sagt seg villig til å bistå skottske myndigheter med å undersøke om flere terrorister kan stå bak angrepet.

En annen aktuell sak er nedskytingen av den britiske politikvinnen Yvonne Fletcher i 1984 utenfor den libyske ambassaden i London. Drapet førte til et 15 år langt brudd på de diplomatiske forbindelsene mellom Storbritannia og Libya.

Store beslag Flere av funnene som er gjort er svært omfangsrike. I februar ble det gjort beslag på nærmere 30 håndvåpen, flere maskingevær, håndgranater, 15 kilo eksplosiver og avlyttingsutstyr på ambassaden i Aten.

Wienkonvensjonen gir imidlertid lokale myndigheter begrensede muligheter til å stanse våpeneksporten til ambassadene.

Blant annet har myndighetene i vertslandet ikke tillatelse til å ta seg inn og gjennomsøke ambassadebygninger.

Etter hvert som våpnene dukker opp blir de enten overgitt til verstlandet eller fraktet tilbake til Libya, gjennom forhandlinger. Aziz ønsker ikke å gi nyhetsbyrået en fullstendig liste over landene der det er funnet våpen, men legger til at Libyske myndigheter nå «ikke har noe å skjule».