Gjemte kniv og drepte kompisen i 2014 - nå vil han ut i frihet

Med en kjøkkenkniv i sofaen og kameraten ved siden av seg, satt mannen og ventet. Så stakk han sin mangeårige venn til døde.

ÅSTED: Drapet skjedde i Hagegata på Tøyen i Oslo i 2014. Nå vil gjerningsmannen ut i frihet. Foto: Daniel Dale Laabak / Tipser.no
ÅSTED: Drapet skjedde i Hagegata på Tøyen i Oslo i 2014. Nå vil gjerningsmannen ut i frihet. Foto: Daniel Dale Laabak / Tipser.noVis mer

- Tiltalte hentet på et tidspunkt en ca. 35 centimeter lang kniv fra kjøkkenet og oppbevarte denne ved siden av sofaen de satt i. Kniven ble gjemt langs siden av kroppen, slik at offeret ikke skulle se kniven. Etter en stund i sofaen, bestemte tiltalte seg i løpet av ca. en halvtimes tid at han ville stikke. Ca. klokka 23.25 tok han fram kniven og stakk uten forvarsel.

Slik beskrev tingretten det brutale og uprovoserte knivdrapet i en leilighet på Tøyen i august 2014. En nå 57 år gammel vietnamesisk mann ble pågrepet i leiligheten samme natt.

Han var aldri tidligere domfelt, og ble av fire sakkyndige vurdert som psykotisk og utilregnelig da han knivdrepte sin kamerat, som i flere år hadde hjulpet ham med blant annet papirarbeid opp mot norske myndigheter.

Tre år seinere vil han nå ut i frihet.

- Unødvendig tvang

I dommen fra 2016 kommer det fram at tiltalte på drapstidspunktet gikk på antipsykotisk medisin. Han forklarte imidlertid at han tok medisinen ujevnt, og hadde heller ikke tatt medisinen i tida forut for gjerningstidspunktet.

Med det som utgangspunkt, ble mannen dømt til tvungent psykisk helsevern på ubestemt tid i 2016.

- Han erkjenner å fremdeles ha et behandlingsbehov, men han ønsker å gjøre dette på et frivillig nivå. For ham er det ikke nødvendig med tvang, mener han. Han har hatt nytte av behandlingen, og ønsker videre hjelp, men ikke tvungent, sier advokat Waqar Aslam Malik.

Han representerte også 57-åringen da mannen ble dømt i 2016. Malik forteller til Dagbladet at det i nyere tid er foretatt en ny psykisk vurdering av den domfelte.

FORSVARER: Advokat Waqar Malik representerer den drapsdømte 57-åringen. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Waqar Malik representerer den drapsdømte 57-åringen. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Avgjøres i juni

Advokaten ønsker ikke å gå inn på hvilke konklusjoner de sakkyndige har gjort med tanke på mannens behandlingsbehov denne gangen. Da saken gikk for retten i 2016, erkjente vietnameseren å ha drept kameraten.

Han fortalte også at han var ruset på kokain da han knivstakk sin venn til døde.

- Jeg vil gjennomgå resultatet av den nye sakkyndigrapporten grundig med min klient. Så får vi se hvordan retten vurderer dette, sier Malik.

Saken skal opp for tingretten i midten av juni. Statsadvokat Åsmund Yli sier at han foreløpig ikke har noen kommentarer til saken eller vurderingen de sakkyndige nå har gjort av den drapsdømte mannen.