Gjemte NOKAS- millioner hjemme

En Oslo-mann (30) er tiltalt for grovt heleri av 3,6 millioner kroner fra NOKAS-ranet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOKAS-etterforskerne mener å kunne bevise at dette er en del av Metkel Betews utbytte fra dødsranet i Stavanger 5. april 2004. En annen Oslo-mann fikk i fjor en betinget dom for oppbevaring av to millioner kroner. Pengene hadde han ifølge egen forklaring fått av Betew etter ranet.

30-åringens forsvarer, advokat Sigmund Øien, sier til Dagbladet at klienten nekter straffskyld for grovt heleri.

30-åringen traff NOKAS-tiltalte Betew for ti år siden. De to ble seinere gode venner da de sonet ni måneder sammen i Oslo fengsel. Etter NOKAS-ranet fikk 30-åringen overlevert en sekk med penger fra en 33-åring.

Sekken gjemte han under ei trapp i huset sitt. Ifølge sin politiforklaring visste 30-åringen at det var penger i sekken.

Uaktsomhet

Da politiet ett år seinere kom på sporet av 30-åringen, fant de sekken. Den viste seg altså å inneholde 3,6 mill. kroner, som kunne spores tilbake til Stavanger-ranet.

-  Jeg kunne ikke i min villeste fantasi tenkt meg at pengene kunne stamme fra NOKAS-ranet, sa 30-åringen, da han vitnet i Stavanger tingrett.

Advokat Øien sier at klienten erkjenner uaktsomt heleri av pengene.

-  Jeg vil nå drøfte saken nærmere med klienten, sier han.

Etter det Dagbladet kjenner til, kan påtalemyndigheten komme med et tilbud om strafferabatt, om 30-åringen erkjenner grovt heleri.

Betew-alibi

I tingretten fortalte 30-åringen også at Betew sannsynligvis bodde hos ham ransdagen. 30-åringen nektet da å fortelle hvem han hadde fått pengesekken fra, men i politiavhør har han pekt ut en 33 år gammel kamerat av Thomas Thendrup.

Denne mannen er også siktet for heleri av de samme 3,6 millionene, men det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot mannen.

30-åringen fikk kjennskap til tiltalen i går. Saken er ikke berammet.

ADVOKAT: Sigmund Øien.