Gjemte seg bak fortielser og løgn

Reiulf Steen er i strålende påskeform. Det er en drøy måned siden han ble utskrevet fra Blakstad psykiatriske sykehus. Når landets avholdsorganisasjoner samles til landsting om fjorten dager, er han hovedattraksjonen og skal holde sitt første foredrag etter sykdommen. For første gang kan han si ting akkurat som de er. - I forbindelse med sykdommene har jeg brukt bortforklaringer, fortielser og halvsannheter, sier Reiulf Steen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere tiår har den tidligere Ap-lederen vært omgitt av rykter, folkesnakk og fylleshistorier. For en drøy måned siden skrev han en artikkel i Stavanger Aftenblad der han åpent omtalte depresjonene og alkoholmisbruket. Siden det har reaksjonene strømmet på.

- Jeg har aldri opplevd liknende reaksjoner på noe jeg har gjort. For meg har det vært enestående terapi, sier Reiulf Steen.

- Og det har utelukkende vært positive reaksjoner. Masse telefoner og brev. Særlig fra folk som er syke selv, som lever med angsten og fordommene. Og som prøver å kamuflere og skjule problemene for sine omgivelser.

- Tenk bare hvilke fordommer som er knyttet til å ha vært på Blakstad, sier Steen, og viser oss utsikten fra stua i villaen på Nesodden over Indre Oslofjord - hans «kjære» Blakstad.

Ny vår

Våren er kommet til Nesodden. Rundt huset der kona Ines, hunden Toya og Reiulf bor, stikker krokus og snøklokker så vidt opp av blomsterbedene. På mange måter opplever Reiulf Steen også en ny vår. Han trenger ikke lenger å leve på halvsannheter og tildekkelser.

- Tenk deg, hvis jeg ikke klarte å komme til en avtale, måtte jeg tildekke årsaken. I dag kan jeg bare si det som det er: Jeg føler meg ikke bra, jeg orker ikke, sier Reiulf Steen.

Han forteller om perioder hvor han bokstavelig talt lå helt lammet, ute av stand til å kommunisere med noen. Perioder hvor han forsvant og ikke var i stand til å melde fra.

Han har det meste av livet lidd av såkalt «unipolar depresjon», men han har ikke vært klar over det før de siste åra.

Han tenker tilbake på sine fire år som Norges ambassadør i Chile med glede.

- Det var gode år. Jeg hadde perioder med depresjoner, men de slo sjelden ut i total lammelse, sier Steen og forteller at det var i Chile han for første gang møtte en psykiater som stilte riktig diagnose.

Fryktelig vanskelig

Steen forteller at han har gjennomgått en lang utvikling før han så seg i stand til å gå åpent ut med problemene sine.

Samtidig med at han ble utskrevet fra Blakstad sykehus, bestemte han seg for å skrive artikkelen i Stavanger Aftenblad, der han blant annet skriver at han brukte alkohol som et middel mot angsten.

- Det var veldig vanskelig å skrive den artikkelen, sier han.

Han sier han satte meget stor pris på at Inge Lønning, som i dag er nestleder i Høyre, en tid tilbake snakket om sine depresjoner.

- Det var en av de tingene som gjorde at jeg bestemte meg for å skrive om dette. I dag kan jeg heldigvis snakke om denne sykdommen på samme måte som om jeg hadde brukket et bein, sier han.

- Som kjendis i klasse A har det oppstått rykter og folkesnakk rundt sykdommen og alkoholmisbruket?

- Ja, jeg er i en spesiell situasjon. Jeg fant ut at det var langt bedre å gå åpent ut enn nok en gang å oppleve at det ble snakket om hvorfor Reiulf har forsvunnet igjen, sier Steen.

Avholdsfolket

Om fjorten dager er Reiulf Steen hovedattraksjonen når landets avholdsorganisasjoner samles til landsting på Hafjell. Generalssekretær Bernt Bull i Avholdsfolkets Landsråd inviterte sin gamle venn og partifelle til å holde det politiske foredraget.

- For meg ser det ut til at vi har fått en langt bredere avholdsbevegelse. Det er ikke nok med avhold, man må fylle livet med noe også.

- Det er en opplagt sammenheng mellom sosiale og politiske forhold og alkoholmisbruk. Jeg frykter at vi får et tøffere samfunn der rusmisbruk og psykiske problemer vil øke, sier Steen.

Politisk libero

Den tidligere statsråden og Ap-lederen skal tilbake i jobb ved forskningsstiftelsen FAFO, der han er med i et prosjekt om velferdssamfunnet. Og han lover at han vil være en aktiv debattant.

- Dette er den første perioden i mitt liv uten noen partiverv. Jeg føler meg fri til å delta i debatten som en slags libero.

- Man har vært alfor redd for liberoer i partiene, sier en meget opplagt Reiulf Steen. Men å gå i debatt med Gro vil han ikke:

- Jeg har gitt min versjon i en bok fra 1989. Nå har Gro gitt sin versjon. Så får det være opp til historikere eller andre å vurdere det.

HJEMME IGJEN: Reiulf Steen er utskrevet fra Blakstad sykehus. Han er glad for at han fortalte om problemene.