Gjemte seg for sine egne

UDs øverste embetsmann Bjarne Lindstrøm holdt seg borte da Reinås-utvalget la fram sin rapport for de ansatte i går morges. Lite ryddig, mener UD-ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 11.20 i går feide utenriksråd Bjarne Lindstrøm inn Utenriksdepartementets hovedinngang og inn i heisen. Det eneste han sa på Dagbladets spørsmål om å få noen ord med ham, var:

-  Nei.

Heller ikke overfor egne ansatte har Lindstrøm funnet det nødvendig å ta opp den knusende dommen Reinås-utvalget onsdag felte over utenriksråden og hans departement.

Mange av de over 200 ansatte som klokka ni i går morges samlet seg for å høre Reinås-utvalgets presentasjon, la merke til at sjefen deres ikke møtte opp.

-  Det ville vært ryddig og ordentlig av ham å vise seg. Det vakte oppsikt at han ikke var der, sa en av de frammøtte til Dagbladet.

Heller ikke på UDs interne nettverk har ledelsen kommentert rapporten.

Det eneste som ble kommunisert var at rapporten kunne hentes på administrativ avdeling. Der ble den raskt revet bort.

Ingen kontakt

Allmøtet med Reinås-utvalget i går var arrangert av de tre fagforeningene i UD. De bekrefter overfor Dagbladet at UD-ledelsen verken tok kontakt onsdag eller i går for å drøfte kritikken fra Reinås-utvalget.

-  Kritikken mot UDs ledelse er hard, og den kjenner mange seg igjen i, sier lederen for Akademikerne i UD, Lars Andersen, som får støtte fra leder i Norsk Tjenestemannslag - Kåre Stormark:

-  Kritikken rammer ledelsen spesielt. De ansatte føler at deres personlige innsats har blitt anerkjent av utvalget, sier han.

Sendt ut i krigen

Helt på tampen av møtet fikk ekspedisjonssjef i UDs administrative avdeling, Leidulv Namtvedt, ordet på vegne av ledelsen.

-  Jeg er lei meg for at vi sendte dere ut i krigen uten skarpe våpen. Jeg kan forsikre at når krisen kommer igjen, så skal vi være bedre forberedt, sa han.

Innrømmelsen ble svært godt mottatt av de ansatte i UD.

Fagforeningene håper nå at innrømmelsen og etterspillet av tsunami-rapporten har slått opp døra for en åpen debatt om UDs interne problemer.

De ser med forventning fram til innsettelsen av Sven Erik Svedman som Bjarne Lindstrøms etterfølger. Det skjer i sommer.

Samtidig kritiserer de utenriksminister Jan Petersen for ikke å ha tatt ukulturen på alvor. Til Dagbladet i går sa Petersen at «kulturkritikken» har vært vanskelig å forholde seg til fordi «det er så mange vage svar».

-  Vi har i mange år påpekt overfor ledelsen at takhøyden i UD har vært for lav. Vi har kommet med en rekke konkrete forslag til å modernisere departementet. Vi kan derfor ikke forstå at Petersen ikke har oppfattet dette, sier Akademikernes leder, Lars Andersen.

I HEISEN: Utenriksråd Bjarne Lindstrøm opprettholder en mur av taushet og nekter å snakke om kritikken som rammer hans ledelse av departementet tungt. Heller ikke overfor egne ansatte ville han drøfte Reinås-utvalgets konklusjoner da han hadde sjansen i går.
RAMMER HARDT: - Kritikken rammer ledelsen spesielt, konstaterer leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Kåre Stormark (i midten). Her sammen med Roald Næss, tillitsvalgt i NTL i UD, og Karin Larsen Hatzianastasiv, tillitsvalgt i YS i UD.