DRAMATISK NATT: Ferieturen endte i tragedie for Armando og Carmen Berriz. Fanget i flammehavet, hadde de ingen annet sted å gjøre av seg enn i svømmebassenget. Carmen holdt ut lenge, men til slutt ga lungene hennes opp. Video: CNN Vis mer

Skogbrannene i California

Gjemte seg i bassenget i timevis. Bare en av dem overlevde dødsbrannen

Ferieturen endte i tragedie. Minst 35 mennesker har mistet livet som følge av skogbrannene i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år tar Monica Ocon med seg foreldrene sine, Armando og Carmen Berriz, på en ferie for å feire bursdagen deres. I år ble ferien lagt til en villa i en ås i vindistriktet Santa Rosa, nord i California.

- Helgeturen var fantastisk, forteller Monica til CNN mens hun er på vei for å møte én av foreldrene sine.

Gleden var likevel kortvarig. Familien tilbrakte hele søndagen ved villaens basseng, etterfulgt av brettspill på kvelden. Med på turen var også Monicas ektemann og deres datter. De så aldri noe tegn på hva som var i vente den samme natta.

FERIEIDYLL BLE MARERITT: Ekteparet Carmen og Armando Berriz hadde blitt med datteren og hennes familie for ferie og bursdagsfeiring i vindistriktet Sanda Rosa, nord i California. Bare pappa Armando skulle overleve. Foto: Privat via CNN
FERIEIDYLL BLE MARERITT: Ekteparet Carmen og Armando Berriz hadde blitt med datteren og hennes familie for ferie og bursdagsfeiring i vindistriktet Sanda Rosa, nord i California. Bare pappa Armando skulle overleve. Foto: Privat via CNN Vis mer

- Som en apokalyptisk film

Rundt klokka ett natt til mandag, da Monicas ektemann Luis Ocon skulle slukke lysene for kvelden, oppdaget han rødlysende glør utenfor huset. Sekunder senere så han at noen av glørne traff gresset i hagen deres, og plutselig sto plenen i flammer.

- Det var som om noe eksploderte, sier han til CNN.

Familien måtte komme seg vekk. Luis kjørte avgårde i en bil, etterfulgt av Monica og dattera i en annen bil, og ekteparet Berriz kjørte sist i en tredje bil. De kjørte nedover åsen, som allerede var slukt av flammehavet.

- Det så ut som noe fra en apokalyptisk film, forteller Luis.

RØRENDE: Jack Weaver og familien måtte flykte i all hast da skogbrannen omringet huset deres. Jack drar tilbake til huset, og forventer å finne liket av familiens beste venn. Den rørende videoen har allerede blitt sett tusenvis av ganger på Weavers Facebook-side. Video: Jack Weaver / AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Da de kom ned fra åsen, oppdaget de at den siste bilen manglet. Et brennende tre hadde falt ut i veien rett foran Berriz-paret. De var fanget i infernoet. Foreldrene snudde så rundt, kjørte opp igjen til villaen, og fant det eneste stedet de kunne unngå flammene - bassenget de bare noen timer tidligere hadde lekt ved.

- De holdt hverandre i hendene, og hoppet i bassenget, forteller Monica.

Døde i armene på ektefellen

Her holdt de seg i timesvis, helt nedi vannet. Armando holdt tak i bassengkanten, Carmen holdt fast i Armando. Bare nesen og munnen stakk opp for å trekke luft fra de røykfulle omgivelsene.

Carmen holdt ut i flere timer, men varmen og røyken ble til slutt for mye for 75-åringen.

- Like før daggry hadde ikke mamma mer å gi, forteller Monica.

Rundt klokka sju om morgenen døde Carmen Berriz av røykforgiftning i armene på ektemannen. Armando ble tvunget til å holde seg i bassenget i flere timer til flammene roet seg ned. Han hadde mistet skoene sine, og måtte ta på sin avdøde kones sko for så å gå hele veien ned åsen i røyk og aske.

Etter ei lita uke er Armando skrevet ut fra sykehuset, og tilbake i hjemmet sitt i Salinas, California.

- Han er på bedringens vei, men har ennå ikke begynt å sørge ordentlig, forteller datteren.

DØDE I EKTEMANNENS ARMER: Carmen Berriz døde av kullosforgiftning i bassenget, i ektemannens armer. Foto: Privat via CNN
DØDE I EKTEMANNENS ARMER: Carmen Berriz døde av kullosforgiftning i bassenget, i ektemannens armer. Foto: Privat via CNN Vis mer

Flere hundre ennå savnet

Antall omkomne i forbindelse med skogbrannene i California har økt til minst 40. Samtidig er flere hundre mennesker savnet i de voldsomme brannene som fortsatt herjer.

Brannmyndighetene i delstaten opplyser at 5700 boliger og forretningsbygg er blitt ødelagt. Hele 90 000 mennesker har måttet evakuere hjemmene sine.

Delstatens brannsjef Ken Pimlott forteller at det kan ta uker før de har funnet ut hva som forårsaket skogbrannene, som er de dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie, skriver skriver NTB.

9 000 brannmenn kjemper nå mot 17 store branner.

Dramatisk video av redningsaksjon

Kroppskamerabilder frigitt av Sonoma County sheriffkontor fredag, viser hvordan en politibetjent trosser flammehavet for å redde en kvinne med nedsatt funksjonsevne.

I videoen kan en se den uidentifiserte betjenten kjøre gjennom et kaos av flammer og røyk.

Han løper hostende fra dør til dør mens han roper:

- Sheriffkontoret! Kom dere ut!

Han møter så en mann med en kvinne i rullestol like ved et hus i full fyr. Han løfter henne ut av rullestolen, og inn i en bil for å få henne vekk.

Se den dramatiske videoen under.

DRAMATISK: En betjent ved Sonoma County sheriffkontor i California trosset flammene for å evakuere sivile. Video: Politiet / AP Vis mer