Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjemte seg i en søppelkasse etter angrepet: - Jeg hørte skriking, skyting. Jeg hørte alt

Vitner beskriver terrorangrepet som rammet London i går kveld.

LIVREDD: Den 23 år gammel servitøren Alex Martinez jobbet på restauranten som terroristene oppsøkte da de begynte å knivstikke. Martinez hørte skrik og skudd mens han gjemte seg i en søppeldunk for å unnslippe terroristene. Video: Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Folk begynte å skrike. Restauranten var full. Jeg løp og gjemte meg i en stor søppelkasse.

Det sier den 23 år gammel servitøren Alex Martinez som jobber på El Pastor i Borough Market midt i hjertet av London. Det han beskriver er hvordan han og resten av folka på restauranten da de forsto hva som skjedde i går kveld:

London var nok en gang blitt rammet av et terrorangrep.

Like etter klokka 22.00 lokal tid kom de første meldingene om hendelsen. En hvite varebil kjørte over London Bridge i retning sør. På veien skal de ha truffet flere tilfeldig forbipasserende.

Et godt steinkast unna selve brua stoppet varebilen. Ut hoppet tre terrorister. Deretter gikk de ifølge vitneskildringer til angrep på nær sagt alle de så. Da var terroristene kommet til det populære uteliv- og restaurantområdet Borough Market.

- Jeg hørte skriking, skyting

- Jeg så mannen, med kniv. Jeg så at han kastet vekk alt fra et bord på gulvet, og så løp jeg ut, sier Martinez.

Han fant gjemmested i en stor søppelkasse og anslår at han lå der i 30 til 35 minutter.

LIVREDDE: I videoen hører du flere skudd bli avfyrt, før mennesker begynner å løpe for livet. Amatørvideoen er filmet fra en leilighet i nærheten av Borough Market da politiet skal ha aksjonert. Video: AP Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/67655496 Vis mer

- Jeg hørte skriking, skyting. Jeg hørte alt, sier servitøren.

- Skjønte du at det var terrorisme, spør en journalist. - Ja. Selvfølgelig, selvfølgelig, svarer han kort og kontant.

Et annet vitne som var på El Pastor beskriver hva som skjedde:

- En mann kom inn på restauranten med en stor kniv. Så knivstakk han en kvinne, sier en mann til Sky News, ifølge The Guardian.

To terrorangrep i år

Det har gått under to uker siden Storbritannia sist ble rammet av et terrorangrep. Mandag i forrige uke gikk en selvmordsbomber til angrep mot konsertgjengere i Manchester og drepte 22 personer.

I slutten av mars ble London rammet av et annet terrorangrep, som har visse likhetstrekk med gårsdagens terrorangrep. En terrorist meide ned fotgjengere på Westminster Bridge, stanset bilen utenfor det britiske parlamentet og løp inn på området.

Deretter knivstakk og drepte terroristen en politimann som jobbet på området.

Så terroristene

- Vi satt utendørs under paraplyer på undersiden av broen, og så kom det en skur med steinsprut som traff paraplyene våre. En varebil hadde krasjet inn i brua.

Slik beskriver The Guardian-journalisten Bethany Atkin øyeblikket da varebilen kom til stillstand, overfor egen avis.

DRAMATISK AKSJON: Politiet aksjonerte mot en bar like i nærheten av London Bridge etter at en bil braste inn i en folkemengde på brua lørdag kveld. Politistyrker skrek og ropte at folk skulle legge seg ned på gulvet. Video: CNN Vis mer

Deretter skal altså terroristene ha gått ut av varebilen. De var tilsynelatende bevæpnet med stikkvåpen alle sammen, og deretter ha gått til angrep på personer i Borough Market.

Vitner beskriver så at terroristene skal ha gått inn i ulike restauranter, puber og barer.

- De begynte bokstavelig talt bare å sparke og slå folk. De tok ut kniver. Det var virkelig et kaos, sier et vitne, ifølge The Guardian, og legger til:

- En kvinne stirret på dem, og så begynte de å knivstikke henne.

Terroristene drept etter åtte minutter

De første meldingene om gårsdagens terrorangrep kom til politiet rundt 22.10 lokal tid.

De tre mistenkte terroristen ble alle skutt og drept av politiet under åtte minutter etter de første meldingene om angrepet nådde politiet, opplyser politiet i en uttalelse.

39 år gamle Owen Evans var i en pub i området. Han forteller til The Guardian at en menneskemengde på rundt 30 personer løp inn på puben for å søke tilflukt.

- Så hørte jeg skudd fra utsiden. De hørtes ikke ekte ut - mer som fyrverkeri. Deretter så vi blålys og alle tok til bakken under et bord, sier Evans.

- Vi ventet i rundt ti minutter, og hørte flere skudd hvert andre eller tredje minutt. Noen utenfor puben hadde blitt skutt, sier han videre.

Han roser de ansatte på puben for deres oppførsel. Etter ti minutter, etter at de siste skuddene hadde falt, fikk de så beskjed om å forlate puben.

- En bevæpnet politimann sto utenfor og skrek «kom dere til helvete ut», sier Evans.

LONDON: CNNs Nic Robertson befinner seg like i nærheten av London Bridge der han rapporterer om løpende mennesker, ambulanser, kaos og frykt. Et kjøretøy skal ha meid inn i en gruppe mennesker på London Bridge sent fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!