Gjemte seg i et skap i 11 timer

Stadig flere detaljer om skytedramaet i Washington. Gjerningsmannen som drepte 12 hadde sikkerhetsklarering.

ENDELIG I TRYGGHET: En kvinne tørker tårene når hun gjenforenes med en mann som hadde vært inne på marinebasen mens skytingen fant sted. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB scanpix
ENDELIG I TRYGGHET: En kvinne tørker tårene når hun gjenforenes med en mann som hadde vært inne på marinebasen mens skytingen fant sted. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange timer etter den dramatiske skyteepisoden i Washington i går, fant amerikanske spesialstyrker fortsatt ansatte ved marinebasen som hadde gjemt seg siden skytingen startet klokka 08.15 lokal tid.

Klokka 19.00, rundt ti timer etter at gjerningsmannen ble skutt og drept, ble en mann reddet ut fra et skap.

Da hadde han sittet der inne i 11 timer, skriver Washington Post.

Rundt 3000 personer jobbet i bygningen hvor skytingen fant sted, inne på hovedkvarteret til NAVSEA, den største av sjøforsvarets fem såkalte systemkommandoer.

- Det var fryktelig skremmende. Det var som vi plutselig var i en film. Du tror aldri du vil oppleve noe sånt som dette, sa krigsveteran Gregory Dade, som jobber på marinebasen, til Dagbladet i natt.

Navn frigitt Totalt 12 personer ble drept, åtte skadd. De drepte var i alderen 46 til 73 år, ifølge politisjef Cathy Lanier. I natt ble sju av navnene frigitt til pressen:

• Michael Arnold (59)
• Sylvia Frasier (53)
• Kathy Gaarde (62)
• John Roger Johnson (73)
• Frank Kohler (50)
• Kenneth Bernard Proctor (46)
• Vishnu Pandit (61)

Fikk ikke svar Sylvia Frasiers familie ventet mange timer på et livstegn fra henne. Klokka 09.26 sendte søsteren hennes en tekstmelding hvor hun spurte om alt var OK. Klokka sju om kvelden hadde hun fortsatt ikke fått noe svar.

Først like før klokka 22.00 kom en av brødrene på døra til foreldrenes hjem med den tunge beskjeden: Sylvia var død.

Vitner, som fryktet for sitt eget liv, forteller at det virket som om den antatte gjerningsmannen, Aaron Alexis, valgte ut bestemte ofre og ikke bare skjøt folk som tilfeldigvis var rundt ham.

Sikkerhetsklarert Motivet hans er fortsatt uvisst, men i natt ble det også kjent at han var sikkerhetsklarert og lovlig adgang til basen.

I TÅRER: To kvinner omfavner hverandre i nærheten av parken hvor familiemedlemmer ventet på nytt om sine kjære inne på marinebasen. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB scanpix
I TÅRER: To kvinner omfavner hverandre i nærheten av parken hvor familiemedlemmer ventet på nytt om sine kjære inne på marinebasen. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Han hadde sikkerhetsklarering, og han hadde et adgangskort, sier direktør Thomas Hoshko i The Experts, firmaet som nylig ansatte Alexis for å jobbe med IT-anlegget til marinebasen, til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Hoshko skulle Alexis begynne å jobbe på marinebasen i disse dager, men han er ikke sikker på akkurat hvilken dag.

- Vi hadde akkurat ansatt ham på nytt. En ny bakgrunnssjekk ble gjort, og han ble klarert gjennom forsvarets sikkerhetstjeneste i juli 2013, sier Hoshko og legger til at han tror han har hatt sikkerhetsklarering siden 2007.

Arrestert tidligere Det var da Alexis startet sin militære karriere, men han ble kastet ut av marinen i 2011 på grunn av atferdsproblemer.

Politiet i Washington er nå sikre på at Alexis, som selv ble drept av politiet, var alene om blodbadet inne på marinebasen i sentrum av USAs hovedstad.

Av venner og familie beskrives han som en fredelig buddhist, men samtidig er han arrestert for skyting tidligere.

I 2010 ble han arrestert minst én gang for å avfyre et våpen gjennom taket på leiligheten hvor han bodde. Selv skal han ha fortalt politiet at det var et vådeskudd, og siktelsen ble frafalt.

I tillegg var han involvert i en skyteepisoden i 2004, da han skal ha skutt hull i bakhjulene på bilen til en veiarbeider som drev med arbeid i nabolaget.

- Et sjokk Alexis skal ha forklart politiet at han ble så sint at han fikk et «black-out» fordi han følte seg mobbet og fornærmet av arbeiderne.

Politietterforskere snakket seinere med Alexis far i New York som fortalte at sønnen hadde sinnemestringsproblemer knyttet til posttraumatisk stressyndrom fordi han var aktiv i redningsarbeidet etter 11. september.

Alexis skal ha hatt tre ulike typer våpen med seg da han ble skutt og drept under skytemassakren, og det er ikke kjent hvordan han fikk dem inn på marinebasen.

- Dette kommer som et fullstendig sjokk. Han studerte og jobbet med datamaskiner for et privat selskap, sier Alexis' far, Algernon Alexis, til Reuters.

VAR SIKKERHETSKLARERT: Aaron Alexis, som FBI mener er gjerningsmannen som drepte 12 personer på en marinebase i Washington. Foto: Reuters / NTB scanpix
VAR SIKKERHETSKLARERT: Aaron Alexis, som FBI mener er gjerningsmannen som drepte 12 personer på en marinebase i Washington. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer