Gjemte seg i kjeller: - Fikk litt panikk

Rodrigo Blum-Jansen beskriver kaoset som oppsto på London Pub, da en større gjeng søkte dekning i kjelleren da en mann begynte å skyte i Oslo sentrum.

SØKTE DEKNING: En større gruppe mennesker gjemte seg i kjelleren på London Pub. Foto: Rodrigo Blum-Jansen.
SØKTE DEKNING: En større gruppe mennesker gjemte seg i kjelleren på London Pub. Foto: Rodrigo Blum-Jansen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det utspilte seg fryktelige scener i Oslo sentrum natt til lørdag, da en mann begynte å løsne skudd utenfor utestedene London Pub og Per på Hjørnet.

Rodrigo Blum-Jansen var på London Pub da gjerningsmannen startet å skyte rundt klokka 01.15. Han hadde nettopp luftet seg ute da kaoset brøt ut.

- Jeg gikk inn og tok en pils, og fem-ti minutter seinere hørte jeg skyting. Jeg trodde det var glass som falt. Jeg gjorde ikke noe, for jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Så begynte folk å løpe og skrike. De sa «det er noen som skyter». Så jeg løp, sier Blum-Jansen til Dagbladet.

Det var høy musikk i lokalet, men han skjønte raskt at det ikke var lyden av knust glass. Sammen med flere titalls personer søkte han dekning i kjelleren.

- Det var noen som klarte å åpne en dør, som vi gikk inn. Jeg var veldig redd, for jeg tenkte på det som skjedde i USA. Jeg kommer opprinnelig fra Brasil, hvor det var brann i en nattklubb, hvor alle løp inn i samme retning og ikke kom ut. Jeg tenkte: «Faen, hva skjer». Det var en bølge med mennesker, sier Blum-Jansen.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To drept og flere alvorlig skadd etter skyting ved utested i Oslo sentrum. En person er pågrepet. En video viser en person bli hentet av politiet. Vis mer

- Fikk panikk

Han så aldri gjerningsmannen, men folk rundt ham bar tydelig preg av alvoret i situasjonen.

- Det var en fyr som falt foran oss, rett foran meg. Han hadde hull i hodet. Jeg tenkte jeg ikke kunne hjelpe, for jeg ville bare løpe ute. Jeg føler meg jævlig for det i dag, siden jeg ikke tenkte å hjelpe, bare redde meg selv. Men han var i live da. Han hadde masse blod i ansiktet, sier Blum-Jansen, som ikke vet om det skyldtes skuddsår eller andre ting.

De oppholdt seg i en kjellerkorridor hvor det blant annet var masse tomflasker.

- Rommet er et kjellerrom og det er et vindu til hvor folk ble skutt, et vindu høyere opp. Fra de vinduene kan du se føttene til de som står og røyker utenfor. Jeg visste ikke om skuddene var ute eller inne, sier Blum-Jansen.

OPPLEVDE DRAMAET: Rodrigo Blum-Jansen. Foto: Privat
OPPLEVDE DRAMAET: Rodrigo Blum-Jansen. Foto: Privat Vis mer

Det var ingen vei ut på andre siden av rommet, de var fast.

- Jeg fikk litt panikk da. Jeg trodde kanskje det var en dør ut, men det var ingenting. Jeg tenkte «this is it», at det ikke var noen vei ut om han kom inn, sier Blum-Jansen og fortsetter:

- Ingen skrek, alle var rolige, de ville kanskje ikke gjøre folk der ute oppmerksom på at vi var der. Det var to eller tre som fikk panikk, og venner sa de måtte puste.

Blum-Jansen fikk i likhet med de andre i kjelleren tid til å tenke.

- Jeg tenkte mest «er det mulig at dette skjer med meg, og i Norge da». Vi vet at sånne ting skjer litt overalt, men Norge er et veldig trygt land hvor det kan skje litt mer hat. Jeg tenkte: «Er det mulig at det skjer med meg. «Is this it?» Er det slik jeg kommer til å dø», sier han.

Måtte vente

Etter rundt 15 minutter kom politiet inn og startet umiddelbart å finne ut om noen var skadet.

- Det var noen som var skadet rundt oss, noen som hadde blod på seg, på skjorter og sånn. De som var skadet ble tatt ut. Vi måtte bli der lenge. Politiet spurte hele tiden om noen var skadde. Vi måtte vente en stund til, sier Blum-Jansen.

Etter rundt 25 minutter sa politiet at de kunne komme ut i fri luft.

- Det var blod der ute. Det var masse politi og helikopter. Det var bare masse rot med glass og stoler overlat. Da vi gikk ut så vi på nettavisene at to var drept, sier Blum-Jansen.

Han følte seg ikke bra da han våknet.

- Da jeg sto opp visste jeg ikke om det var sant. Jeg ble tristere i dag, for i går ble jeg så sjokkert. Det var i dag jeg grein, da jeg tenkte over det, sier Blum-Jansen, som er på frokost med venner i miljøet i dag etter den skremmende hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer