Gjemte seg i skogen i ti år for å slippe unna militæret. Familien trodde han var død

Skylder på familieproblemer.

DESERTERTE: Den russiske soldaten har gjemt seg i skogen i avsidesliggende Kamtsjakta i over ti år etter at han rømte fra en militærleir i området. Familien har gått ut fra at mannen var død. Foto: NTB Scanpix
DESERTERTE: Den russiske soldaten har gjemt seg i skogen i avsidesliggende Kamtsjakta i over ti år etter at han rømte fra en militærleir i området. Familien har gått ut fra at mannen var død. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russisk politi har pågrepet en mann som for mer enn ti år siden deserterte fra den russiske hæren. Det skriver britiske The Guardian.

Soldaten har ikke fortalt noen hvor han har oppholdt seg, ikke engang familien sin.

Trodde han var død Identiteten til 30-åringen er ikke kjent, men myndighetene har bekreftet at han ble innrullert i 2003, og at han var stasjonert på den avsidesliggende Kamtsjatka-halvøya helt øst i landet. Her holdt han til i ett år, før han stakk av.

- Han har bodd i Kamtsjatka siden den gang, og har stort sett gjemt seg i skogen. Han overlevde ved å ta småjobber på lokale gårder, og forsøkte ikke engang å komme i kontakt med familien sin, sier en talsperson for innenriksministeriet.

Etter at soldaten først forsvant, ble det gjennomført leteaksjoner, men etter noen måneder ble en død mann funnet. Ifølge rapportene identifiserte familien denne mannen som den savnede.

Avisa skriver videre at familien til og med skal ha begravd det de trodde var sitt eget familiemedlem.

«Familieproblemer» Nøyaktig hva som er bakgrunn for den dedikerte flukten er uvisst, men ifølge rapportene skal det dreie seg om «familieproblemer».

Desertøren hadde bygd seg et hus av gammel bygningsmasse i utkanten av byen Petropasvlovsk-Kamtsjatskij. Han skal ha tjent til livets opphold ved å jobbe på en grisefarm i nærheten, og av å samle ymse skrot.

I Russland er lovverket slik at man kan bli fengslet i inntil sju år for å desertere, og i 2003 var verneplikten på to år. Den har senere blitt redusert til ett år.

Likevel er det på ingen måte sikkert at 30-åringen blir straffeforfulgt. Det sier Valentina Melnikova, leder for Komiteen for russiske soldaters mødre.

- Det var mange desertører på den tiden så langt øst i landet. Det var episoder der folk hadde gjemt seg i kjellere i årevis, men de ble sluppet fri etter å ha gått gjennom en psykiatrisk evaluering, sier hun.