Gjemte seg under eget portrett

Som legen Dragan Dabic underholdt Radovan Karadzic med sang og spill på stamkneipen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under dekke av å være legen og naturmedisineren Dragan Dabic underholdt den mistenkte krigsforbryteren Radovan Karadzic venner og naboer på sin lokal kneipe «Madhouse» - «Galehuset». Fredag offentliggjorde serbiske myndigheter at han var pågrepet av landets sikkerhetstjeneste.

Misko Kovijanitsj, som eier stamkneipa, forteller til nyhetsbyrået Associated Press at Karadzic var en fast gjest som «likte å drikke rødvin på tavernaen som er dekorert med bilder av ham selv og general Ratko Maldic.»

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Maldic er ettersøkt for krigsforbrytelser, men fremdeles på rømmen.

- Jeg er veldig glad for at han kom til min kneipe og her er lei meg for at han er arrestert, sier Kovijanitsj, som ikke var klar over den langhårede og skjeggete mannens sanne identitet før arrestasjonen.

Spilte for gjestene

Innendørs på stamkneipa henger også bilder av de to, som av ytterliggående serbere oppfattes som nasjonalhelter - ikke krigsforbrytere eller «slaktere». Under disse underholdt Karadzic ofte gjestene med det montenegriske strykeinstrumentet gusla, skriver avisen Blic.

Nå er det slutt på festing og sene rødvinskvelder for Karadzic sin del, han er på vei til Haags krigsforbryterdomstol. Det er ventet at han vil erklære seg «ikke skyldig» i anklagene (se faktaboks nederst i saken).

- Han sa til meg at han skal bevise sin uskyld ved hjelp av sannheten og at han er stolt av det han har gjort og at han har reddet det serbiske folket fra å bli slaktet av muslimer og kroatere, sier hans forsvarer Sveta Vujacic.

BERØMT MEN I SKJUL: Til høyre henger bilder av Karadzic og Maldic som var president og hærleder under beleiringen av Sarajevo og Srebrenica-massakren. Foto: Andrej Cukic/AP
BERØMT MEN I SKJUL: Til høyre henger bilder av Karadzic og Maldic som var president og hærleder under beleiringen av Sarajevo og Srebrenica-massakren. Foto: Andrej Cukic/AP Vis mer

Klippet hår og skjegg

Advokaten forteller også at hans klient nå har klippet det enorme skjegget og det lange grå håret som har tjent ham vel alle årene i skjul i Serbias hovedstad.

- Han ser nøyaktig ut som han gjorde for 14 år siden, bare eldre, sier Vujacic.

Radovan Karadzic hadde som mål å holde seg på rømmen fram til slutten av 2009 da FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia etter planen skal legges ned.

- Jeg er lei for at jeg ikke klarte å holde meg skjult ut året. Da ville Haag-domstolen være lagt ned og jeg ville sluppet å ha noe med den å gjøre resten av livet, sa Karadzic til dommeren som avhørte ham etter at han ble pågrepet.

Jubel i Sarajevo

I Sarajevo, som led under den 42 måneder lange beleiringen fra 1992, var det jubel i gatene da Karadzic ble tatt. 

- Jeg er overrasket og veldig glad, sier Indira Godzaga til Reuters.

Gjemte seg under eget portrett

(Se video øverst i saken.)

- Det gir i alle fall ofrene og deres familier en viss tilfredstillese, sier innbyggeren Ibric Himzo.

SAMMEN I FELTEN: Radovan Karadzic sammen med hærsjefen Ratko Maldic under krigen.
BOSNIA AUGUST 1992: Bildene fra konsentrasjonsleiren Omarska i Nord-Bosnia sjokkerte TV-seere i 1992. Flere tusen muslimske fanger ble torturert i leiren, og hundrevis døde som følge av vold eller sult.
KONA: Ljiljana Zelen-Karadzic ønsker nå å møte sin mann, men sliter med utreisetillatelse fra Bosnia til Serbia.