Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Istanbul-terroren:

Gjemte unna droner og millionbeløp i kontanter

Tyrkisk politi: - Språkmektig terrorist var godt trent i Afghanistan.

HAR TILSTÅTT: Nattklubb-terroristen fra nyttårsaften i Istanbul har brukt navnet Abdulkadir Masharipov siden han kom inn i Tyrkia via Syria for et  år siden. Foto: Rex Features/Shutterstock/NTB Scanpix.
HAR TILSTÅTT: Nattklubb-terroristen fra nyttårsaften i Istanbul har brukt navnet Abdulkadir Masharipov siden han kom inn i Tyrkia via Syria for et  år siden. Foto: Rex Features/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Guvernøren og politisjefen i Istanbul kom med en rekke detaljer på en pressekonferanse i dag om aksjonen som førte til at terroristen på nattklubben Reina nyttårsaften ble tatt mandag kveld.

Politiet beslagla 197 000 dollar (over 1,6 million norske kroner) i kontanter i en annen leilighet kvelden før.

- Politiet har også beslagt to droner, to pistoler og en luftpistol, opplyste guvernør Vasip Sahin og politisjef Mustafa Caliskan på pressekonferansen.

Klokka var 01.15 natt til 1. januar da en mann skjøt vilt rundt seg inne på nattklubben Reina i bydelen Ortaköy ved Bosporus-stredet. 39 mennesker ble drept og 69 gjester ble skadd.

HER FEIRER DE DET NYE ÅRET før massakren: Denne videoen fra inne på nattklubben Reina viser hvordan gjestene ønsker det nye året velkommen før massakren, hvor 39 personer mistet livet, er et faktum. Videoen skal ha blitt filmet i vel en time før gjerningspersonen gikk til angrep. Det er uklart om noen av dem man ser i videoen er bl... Vis mer

Flere tyrkiske medier skriver at attentatmannen kom seg usett gjennom politisperringene etter massakren.

Han skal også ha visst om at den store bunken med dollarsedler ventet i en annen leilighet, men at han ikke turde å bevege seg dit fordi han skjønte at politiet var på sporet.

Tre ulike navn

Tyrkiske myndigheter er nå sikre på identiteten - både fordi den 33 år gamle mannen med pass fra Usbekistan har tilstått massakren og fordi fingeravtrykkene er funnet på åstedet.

- Han bruker nå navnet Abdulkadir Masharipov, men er født i 1983 som Abu Muhammad. Han har også en identitet som Kluirasani Abdulha, sa guvernøren på pressekonferansen

Han betegnet 33-åringen som «språkmektig» og «godt trent» fra terroropplæring i Afghanistan.

Kom kom inn i Tyrkia i januar 2016 over den østlige grensen, det vil si fra Syria.

Både politisjefen og guvernøren slo fast at det er IS - der kalt daesh - som har styrt angrepet på nattklubben og at det ligger nitid planlegging bak.

152 adresser

Guvernøren og politisjefen fortalte også i detaljer om politijobben de 16 dagene fra attentatet til pågripelsen mandag kveld.

To tusen politi- og etterretningsfolk har jobbet med å finne mannen bak nattklubbmassakren og nettverket rundt.

Under navnet Operasjon Falcon har politiet holdt oppsikt med 152 adresser og pågrepet i alt 50 personer før «finalen» mandag kveld.

Da hadde politiet innskrenket aksjonen til fem adresser. 33-åringen fra Usbekistan ble pågrepet i en luksusleilighet i bydelen Esenyurt sammen med fem andre: sønnen på 4,5 år, tre kvinner fra Egypt, Senegal og Somalia og en mann som politiet først oppga å være fra Kirgisistan.

Leiligheten ligger fire mil fra nattklubben.

På pressekonferansen kom det fram at mannen er fra Irak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling