Gjemte våpen i kamera

Gisseltakeren i Luxembourg trodde han skulle snakke direkte inn i et TV-kamera. Så ble han skutt to ganger i hodet. Våpenet var gjemt inne i kameraet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalistforbund refser politiet

De første meldingene gikk ut på at gisseltakeren ble drept i aksjonen. Så ble det opplyst at han var livstruende skadd.

- Livet til Neji Bejaoui, som ble skutt i hodet etter dramaet i førskolen i Luxembourg, er ikke lenger i fare, sier en talskvinne for sykehuset der mannen ligger i formiddag.

Forkledde og utstyrte som TV-journalister nærmet de to politimennene seg gisselmannen Neji Bejaoui (39). Det mannen som hadde holdt 25 barn og tre voksne som gisler i 28 timer ikke visste, var at en maskinpistol var gjemt under skallet på TV-kameraet.

Gisseltakeren brukte en fire år gammel gutt og en av lærerinnene ved førskolen i byen Wasserbillig som levende skjold, men beskyttet ikke sitt eget hode. Det første skuddet traff i kinnet, det andre midt i panna.

Mens 39-åringen sank sammen, kunne politiet redde ut alle barna og de voksne fra førskolen.

Gisseltakeren hadde ifølge polititalsmann Rene Lindenlaub gått med på å forlate bygningen fordi han ønsket å snakke med pressen utenfor. Leger jobbet i natt for å berge livet til 39-åringen som ble livstruende skadd av skuddene fra TV-kameraet.

Dramaet i Wasserbillig startet onsdag ettermiddag da den tunisiske mannen gikk inn i førskolen med pistol, håndgranat og kniv. Gisseltakerens egne barn skal ha gått på førskolen for flere år siden. Han skal ha mistet foreldreretten til dem, angivelig fordi de ble mishandlet. Mannen mente at førskolen hadde skylden for at at han ble fratatt foreldreretten.

Psykolog Atle Dyregrov fulgte gisseltakingen i Luxembourg, og tror at gjerningsmannen har fått ideen fra Hjelmeland. Der tok en far som hadde mistet omsorgsretten for sine barn flere barn og voksne som gisler i en barnehage.

- Så lenge ingen har fått snakket med mannen, er det vanskelig å si helt sikkert om dette er en ren kopisak eller bare et utslag av tilfeldighet. Man ser at samme fenomener kan oppstå ulike steder i verden uten at det har noen sammenheng. Men sett i forbindelse med at Hjelmelandsaken fikk en slik internasjonal medieoppmerksomhet, heller jeg mest mot teorien at dette er en ren kopieringssak, sier Dyregrov til Stavanger Aftenblad.

BERGET: Politiet kunne berge alle de 25 barna og deres førskolelærere ut etter at gisseltakeren hadde blitt skutt.