GJENÅPNER AMBASSADEN: Den norske ambassaden i Teheran gjenåpnes i morgen. Foto: EPA/Scanpix
GJENÅPNER AMBASSADEN: Den norske ambassaden i Teheran gjenåpnes i morgen. Foto: EPA/ScanpixVis mer

Gjenåpner Norges ambassade i Iran

Samtidig som Storbritannia kaster ut alle iranske diplomater som følge av angrepet mot den britiske ambassaden. Tyskland har kalt hjem sin ambassadør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Storbritannia og Iran er svært anstrengt etter at demonstranter stormet den britiske ambassaden i den iranske hovedstaden Teheran i går.

Kaster ut diplomater Den britiske utenriksministeren William Hague har gitt iranske diplomate 48 timer på seg til å stenge ambassaden, pakke kofferten og forlate Storbritannia. Han mener stormingen aldri kunne ha funnet sted uten en viss medvirkning fra det iranske regimet.

Demonstrantene skal også ha hatt klare koblinger til regimet, hevdet Hague i en uttalelse til Underhuset i London i dag.

Det iranske utenriksdepartementet har beklaget episoden overfor britiske myndigheter. Episoden fordømmes av FNs sikkerhetsråd, i tillegg til norske myndigheter.

- Angrepet på den britiske ambassaden i Teheran i dag er fullstendig uakseptabelt. Det er iranske myndigheters folkerettslige ansvar å beskytte utenriksstasjoner og deres personell, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse i går.

Gjenåpner norsk ambassade Den norske ambassaden i Teheran har holdt stengt siden tirsdag som følge av den dramatiske sikkerhetssituasjonen etter stormingen av britenes ambassade. Men i morgen gjenåpnes den.

MØTTES I DAG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i dag sin britiske statsrådkollega William Hague, som i dag besluttet å kaste ut iranske diplomater etter stormingen av den britiske ambassaden i Teheran. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix
MØTTES I DAG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i dag sin britiske statsrådkollega William Hague, som i dag besluttet å kaste ut iranske diplomater etter stormingen av den britiske ambassaden i Teheran. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix Vis mer

- Etter en vurdering om den generelle trusselsituasjonen i Teheran, har vi besluttet at vi vil gjenåpne ambassaden i morgen. Vi anser det som trygt å holde den åpen, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Er det aktuelt å hente hjem eller evakuere ambassadøren eller andre norske diplomater?

- Det er foreløpig uaktuelt å evakuere, men vi er i tett kontakt med de utsendte på ambassaden, sier Steinfeld.

Andre land, som Tyskland og Italia, har kalt hjem sin ambassadør som følge av episoden.

STORMET AMBASSADEN: Her går iranske demonstranter løs på en bygning inne på eiendommen til den britiske ambassaden i Iran. Foto: Reuters/Scanpix
STORMET AMBASSADEN: Her går iranske demonstranter løs på en bygning inne på eiendommen til den britiske ambassaden i Iran. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ifølge bladet Der Spiegel ønsker det tyske utenriksdepartementet å diskutere angrepet med sin ambassadør.

KASTES UT: Her står britisk politi vakt utenfor den iranske ambassaden i London etter at britiske myndigheter bestemte seg for å kaste ut alle iranske diplomater etter at den britiske ambassaden ble stormet i Teheran i går. Foto: 
Reuters/Stefan Wermuth/Scanpix
KASTES UT: Her står britisk politi vakt utenfor den iranske ambassaden i London etter at britiske myndigheter bestemte seg for å kaste ut alle iranske diplomater etter at den britiske ambassaden ble stormet i Teheran i går. Foto: Reuters/Stefan Wermuth/Scanpix Vis mer