Gjenåpner politivoldssaken som utløste Christophers ville drapsraid

Massedrapsmann hevder han varslet om at politikvinne sparket utviklingshemmet mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klappjakta på Christopher Dorner (33) fortsetter - men politiet aner ikke hvor deres fryktede ekskollega befinner seg. Et massivt politikorps i flere stater jager nå Dorner, dag og natt.

Og nå skal politiet gjenoppåpne personalsaken som gjorde at Dorner fikk sparken - og som Dorner hevder utløste hans voldsomme og ustyrlige sinne mot etaten. Det bekrefter politisjef Charlie Beck i en pressemelding.

Tre drap Den militærutdannede skarpskytteren er mistenkt for å ha drept to personer forrige søndag og for å ha drept en politimann og skutt og skadet to andre personer torsdag.

Den ene av de to som ble drept forrige søndag, er datteren til en tidligere politimann som nå jobber som advokat. 33-åringen mener advokaten er skyld i at han mistet jobben i politiet.

Dorner har publisert en lang tekst på nettet der han hevder seg sparket på feil grunnlag. Dorner har framstilt seg som en varsler som fikk svi for at han turte å ta et oppgjør med det han betegner som et korrupt, rasistisk og vanstyrt LAPD. På Facebook-sida si la han nylig ut en melding der han varslet «ukonvensjonell og assymetrisk krigføring» mot politietaten.

Tillit Chris Dorner hevder han fikk sparken fordi han innrapporterte en høyerestående offiser i politikorpset for unødvendig maktbruk. Dorner tjenestegjorde i LAPD fra 2005 til 2008. Han klaget inn offiser Teresa Evans i 2007, etter at hun angivelig sparket en schizofren og dement mann to ganger, mens han var iført håndjern.

Mannens far har vitnet om dette, og forklarte at han spurte sønnen om han hadde vært i en slåsskamp, da han kom hjem 28. juli 2007 og så oppblåst ut i ansiktet. Sønenn svarte at han var blitt sparket to ganger i brystkassa av en politibetjent.

- Jeg gjør ikke dette for å tilfredsstille ham, jeg gjør det for at samfunnet skal ha tillit til det politiet foretar seg, insisterer Beck overfor CBS.

JAGES: Christopher Dorner, her fanget av et overvåkingskamera 28. januar, anses som en av de farligste rømlingene Los Angeles-politiet har stått overfor. Foto: EPA / NTB Scanpix
JAGES: Christopher Dorner, her fanget av et overvåkingskamera 28. januar, anses som en av de farligste rømlingene Los Angeles-politiet har stått overfor. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Denne etterforskningen har allerede vært gjennomgått på flere nivåer. Om det er noe jeg må gå igjennom på nytt vil jeg offentliggjøre det, slår Beck fast.

Rasisme Dorner hevder seg utsatt for rasisme. Politisjefen understreker at han tar beskyldningene om rasisme alvorlig.

LAPD har gitt politibeskyttelse til nærmere 50 av Dorners mulige mål, deriblant flere politifolk og deres familier, og betegner Dorner som en av de farligste rømlingene korpset har stått overfor på lang, lang tid.

Motorsykkelpatruljene er også tatt ut av tjeneste, da politiet frykter at tjenestemenn på motorsykkel vil være lette mål for den erfarne skarpskytteren.

Henger ikke på greip Samtidig tar politietaten på ny sterk avstand fra det Dorner har gjort.

- Så vidt jeg kan skjønne føler Dorner at han kan fremme anklager om urettferdighet - og på den måten rettferdiggjøre drap. Det henger ikke på greip. Målet helliger aldri middelet, sier kaptein Phil Tingirides.

Han ledet kommisjonen som i sin tid ga Christopher Dorner sparken.

Skjøt to uskyldige Politiet har imidlertid selv begått grove feilgrep i jakta på sin antatt bevæpnede og livsfarlige ekskollega:

Torsdag morgen skjøt og skadet politi to kvinner - mor og datter - som kjørte avispakker for Los Angeles Times. Klokka var 0520 lokal tid i Torrance rett sør før Los Angeles da en politipatrulje oppdaget en mørk pickup som de trodde var bilen til Dorner.

GJENÅPNER: Politisjef Charlie Beck sier politiet skal se på politivoldsaken som utløste Christopher Dorners opprør på nytt. Foto: AFP / NTB Scanpix
GJENÅPNER: Politisjef Charlie Beck sier politiet skal se på politivoldsaken som utløste Christopher Dorners opprør på nytt. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Patruljen avfyrte skudd mot førerhuset. Den eldste kvinnen, i 70-årene ble truffet i skulderen, og datteren ble truffet av splinter fra glassrutene.

Los Angeles Times
omtaler den alvorlige feiltolkningen som «En politimanns mareritt».

BEDRE TIDER: Chris Dorner som glad og fornøyd politimann. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BEDRE TIDER: Chris Dorner som glad og fornøyd politimann. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer