«Bamsegutt»:

Gjenåpner spleis

Spleisen til inntekt for Jan-Egil Granfoss er åpnet igjen. - Det betyr alt, sier Granfoss' advokat.

NRK trekker tilbake dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» inntil videre. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparebank1, som eier Spleis, har bekrefter gjenåpningen mandag ettermiddag.

I en pressemelding skriver de at innsamlingene ble satt på pause lørdag, etter informasjonen om sedelighetsdommen fra 1991 mot Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss (61), ble kjent.

Kan få penger tilbake

Som følge av dette jobber Spleis med å få etablert et system for retur av penger, dersom givere ønsker det.

- Vi jobber nå med å få på plass en selvbetjent løsning, slik at giverne som ønsker pengene sine refundert kan få dette til på en enkel og trygg måte. Vi trenger imidlertid noe tid for å få denne løsningen på plass. Alle giverne vil deretter få beskjed om hvordan de skal gå fram, sier Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Spleis.

Spleis ser også ut til å ha lagt til en ekstramelding om at de forventer at de som ønsker å støtte spleisen, skal sette seg inn i saken.

- Det forventes at du setter deg godt inn i saken du ønsker å støtte og at du er klar over at det er innsamler som er ansvarlig for innholdet som publiseres på spleisen, står det øverst på Spleis-siden.

Andre fortsatt pauset

Mesna bekrefter at folk har tatt kontakt og bedt om refusjon.

- Det er noen som har tatt kontakt og bedt om refusjon, ja, men jeg kan ikke si noe om antall da vi ennå ikke har kommet oss gjennom alle tilbakemeldingene som er kommet i forbindelse med Bamsegutt-innsamlingene, uttaler hun til Dagbladet.

Dagbladet finner minst en «Bamsegutten»-spleis som fortsatt er pauset, slik at folk ikke kan donere.

- Vi har kontaktet samtlige innsamlere og bedt dem om å oppdatere spleisene med ny informasjon, altså den informasjonen den gjenåpnede har fått. Dersom de gjør dette, vil disse også bli åpnet igjen, sier Mesna.

- Tenker at det er greit

Dagbladet har vært i kontakt med en av de fornærmede i sedelighetssaken fra 1991, etter at det ble kjent at Spleis har gjenåpnet innsamlingen.

- Jeg tenker at det er greit at ungen og kona i alle fall får hjelp. Utover det er det ikke så mye jeg får gjort med saken, sier mannen.

Leif Strøm er advokaten til Jan-Egil Granfoss.

- Vi hadde et håp om at dette skulle skje, men det har ikke skjedd av seg selv, sier Strøm og forklarer at han anbefalte Spleis at de som ville ha pengene tilbake, skulle få det.

- Jeg synes at det er en rettferdig løsning, fortsetter han.

- Det betyr alt

Han legger til at situasjonen ikke er rettferdig overfor Granfoss, som ifølge advokaten har vært åpen om sedelighetsdommen overfor dokumentarskaper Tore Strømøy og NRK.

- At Spleis nå har gjenopptatt innsamlingen, hva betyr det for Granfoss og familien?

- Helt enkelt: Det betyr alt. De hadde ikke hatt noen sjanse for å komme seg hjem, dersom ikke spleisen hadde blitt gjennomført. Det er disse pengene som gir dem en mulighet, sier Strøm.

Da Spleis satte innsamlingen på pause lørdag, var det samlet inn 3,8 millioner kroner. Strøm opplyser at alle pengene som samles inn, vil overføres til advokatkontorets klientkonto.

- Her har vi meget strenge regler for ivaretakelse av klientens midler, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer