Lofoten

Gjenåpner turistperle: - Vær forsiktige

Etter flere dødsulykker så kommunen seg nødt til å stenge Reinebringen. Nå er fjellet åpnet igjen, men turistsjef advarer fortsatt.

REINEBRINGEN : Turistperla er igjen åpnet for turgåere som ønsker å nyte den vakre utsikten. Foto: Luigi Vaccarella / SIME / All Over Press
REINEBRINGEN : Turistperla er igjen åpnet for turgåere som ønsker å nyte den vakre utsikten. Foto: Luigi Vaccarella / SIME / All Over PressVis mer

I årevis har turistene strømmet til utkikkspunktet Reinebringen i Lofoten, til tross for gjentatte advarsler.

Stien opp har blitt omtalt som direkte farlig, og i tre år har kommunen jobbet med å bygge ei trapp opp fjellsida. For to år siden så de seg nødt til å stenge av stien med skilt og sperrebånd for å regulere trafikken, etter at fire mennesker hadde mistet livet på sju år.

Det stoppet aldri målbevisste turister fra å ta seg opp fjellet i jakten på det perfekte Instagram-bildet. Åtte uker inn i fjorårets sesong skrev NRK at over 9000 personer hadde trosset advarslene.

Åpner stien

Før helga ble det annonsert på Facebook at stien opp fjellet igjen er åpnet for ferdsel. Ifølge NRK har sikringstiltakene kostet over sju millioner kroner.

UTSIKT: Slik ser utsikten ut fra toppen av Reinebringen. Foto: Dagbladets bildearkiv
UTSIKT: Slik ser utsikten ut fra toppen av Reinebringen. Foto: Dagbladets bildearkiv Vis mer

Trappa er imidlertid ikke helt ferdig. Det er fortsatt 100 meter som gjenstår, sier ordfører i Moskenes, Lilian Rasmussen, til statskanalen.

- Da vi hadde nok penger til å ferdigstille, så måtte sherpaene videre til en annen avtale. Det er mange som bygger sherpastier i Norge. Vi håper de kommer tilbake og gjør trappa ferdig til våren.

Turistsjef Svein Helland i Destination Lofoten er glad for at utbedringene begynner å komme på plass, men ber fortsatt besøkende om å utvise stor forsiktighet.

- Vi er glad for at Reinebringen er tilbake der det bør være. Det er nå åpnet i en tryggere og lettere tilgjengelig form, men vi ber enda folk om å være forsiktige, sier han.

- Upåklagelig

Gro Hillestad fra Porsgrunn var blant dem som tok turen opp i helga. Hun var i Lofoten for første gang, og forteller at hun og reisefølget hadde en flott kveldstur.

- Personlig foretrekker jeg naturen urørt, men i slike tilfeller hvor tusenvis av mennesker går kan det skåne naturen å samle alle på en sti. Det gjør det i tillegg tryggere for folk, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Turen er bratt, forteller hun, men rent teknisk ikke særlig vanskelig å gjennomføre.

- Utsikten på toppen er upåklagelig, men du bør ha gode knær for nedstigningen, advarer hun.

BRATT: De nye trappene skal gjøre det tryggere å bestige fjellet. Foto: Gro Hillestad
BRATT: De nye trappene skal gjøre det tryggere å bestige fjellet. Foto: Gro Hillestad Vis mer

Advarer

Til tross for gjentatte oppfordringer, hvert eneste år, om å ikke ta for lett på fjellturer rundt om i landet, må redningsmannskapene jevnlig rykke ut.

- Mange har tilsynelatende ikke planlagt å klare seg lenger enn til lunsj. Folk har også lagt ut på turer i krevende terreng, sa Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet for en uke siden.

Da hadde redningssentralen lagt ut på flere oppdra som lett kunne vært unngått.

Seinest i helga ba også politiet turister og turgåere om å ta sine forholdsregler på tur i Lofoten, etter at de i løpet av én dag hadde fått to meldinger fra folk som hadde satt seg fast i bratt terreng på Svolværgeita.

SPEKTAKULÆRT OG DRAMATISK: Sent på kvelden 29. mai måtte to turgåere reddes ned fra fjellet Segla på Senja. Den amerikanske turisten og fotografen Ari Bixhorn ble vitne til aksjonen. Video: Ari Bixhorn Vis mer

- I Lofoten generelt er det en del turister og folk ellers som skader seg eller trenger hjelp eller støtte for å komme seg ned. Vi skal bruke naturen, men bruk den med vett og forstand. Folk må ikke begi seg ut på noe de ikke takler selv. Det gjør folk i stor grad, sa operasjonsleder Kenneth Magnussen i Nordland politidistrikt.

Frode Iversen, redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) kunne bekrefte at de allerede har organisert flere redningsaksjoner i området i sommer.

Han understreker at de frivillige mannskapene gjør en fantastisk jobb, men advarer samtidig mot å stole blindt på at man kan dem for gitt.

- De er utrolig dyktige, men de er ikke skuddsikre, de heller, sier han.