Corona-tiltak

Gjenåpnes i fire trinn

Data, ikke datoer, understreker Erna Solberg.

FIRE PUNKTER: Statsminister Erna Solberg (H) legger fram regjeringens gjenåpningsplan. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Klokka 11.30 onsdag redegjør statsminister Erna Solberg (H) for regjeringens plan for gjenåpningen av samfunnet i Stortinget, før hun sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie, FHI og Helsedirektoratet presenterer planen på en pressekonferanse klokka 13.00.

 • Se hele planen nederst i artikkelen

Usikkerhet

Statsministeren sier det fremdeles er mye usikkerhet rundt gjenåpningen.

- Den kan ikke tas bort med en plan. Vi kan derfor ikke med sikkerhet si når ulike deler av samfunnet kan åpne opp, sier Solberg.

Hun framholder at planen bygger på «data, ikke datoer», slik FHI-direktør Camilla Stoltenberg har uttrykt seg tidligere.

- Vårt mål er fremdeles å ha kontroll på smittespredningen. Slik skal vi ta vare på helse, redusere forstyrrelser i samfunnet og beskytte økonomien, sier statsministeren.

Solberg at gjenåpningen - når den skjer - vil foregå i fire trinn.

Regjeringen vil prioritre barn og unge først. Deretter kommer hensynet til arbeidsplasser. Dette vil skje trinnvis. Når ett trinn er åpnet, vil regjeringen som hovedregel vente i tre uker til neste.

Det første trinnet er å gå tilbake til det nasjonale tiltaksnivået fra før 25. mars. Regjeringen vil vurdere om disse kan reverseres allerede neste uke.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et koronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer

Tre sjekkpunkter

Framdriften i gjenåpningen vil vurderes etter tre sjekkpunkter:

 • Smittesituasjon og sykdomsbyrde
 • Kapasitet i helsevesenet
 • Vaksinasjon

- Før vi åpner opp, må vi ha sett lave og stabile smittetall, og det er viktig at antall innleggelser kommer ned fra dagens nivå, sier statsministeren.

Solberg sier det foregår pilotprosjekter med massetesting i flere norske byer.

- Målet er å komme i gang med systematisk og regelmessig testing i skoler nå etter påske.

Prioritering

Kommunene med høyest smittepress i skolealder vil prioriteres.

- For å dokumentere at vi er vaksinert, har tatt en test, eller har immunitet, jobber vi nå med å lage et coronasertifikat.

Den norske løsningen vil være i tråd med EUs løsning. Regjeringen utreder også en forenklet utgave av sertifikatet som kan brukes nasjonalt, for å åpne raskere.

Solberg viser til at grensene i praksis er stengt for mange. Også her vil åpning skje gradvis og kontrollert, sier Solberg.

Her vil smittesituasjonen i andre land også spille inn - i tillegg til de tre sjekkpunktene.

Lokale tiltak

Solberg understreker at lokale tiltak fremdeles vil kunne komme i tillegg til de nasjonale.

- I trinn 1 vil vi vurdere å åpne for inntil fem gjester i private hjem, skjenking til 22.00, arrangementer som bare samler personer fra én kommune, avstandsregel på en meter, inntil 100 personer på arrangement innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser, og inntil 200 utendørs, med 200 ganger tre kohorter hvis publikum sitter på faste plasser, som oftest en fotballstadion, sier statsministeren.

Trinn 2 vil tidligst kunne begynne i slutten av mai. Her vil skjenketida utvides til midnatt, og matkravet fjernes.

Det er for tidlig å si noe om rammer for 17. mai, sier statsministeren.

Registrering

På trinn 3 vil det åpnes det for 20 gjester hjemme, 50 personer i leide lokaler. Det blir normale skjenketider, men krav om registrering og avstand. I breddeidretten vurderer regjeringen å åpne gradvis for seriespill og konkurranser. Her vil det også åpnes for mer normal arbeidsinnvandring.

På trinn 4 vil mye være tilnærmet normalt, men avstandsregler og antallsbegrensninger vil fremdeles gjelde, opplyser Solberg. Også innriserestriksjoner og karantenekrav vil kunne gjelde, opplyser hun.

Solberg sier regjeringen regner med å ha gjennomført de tre første trinnene innen utgangen av juni, forutsatt at vi ikke opplever større tilbakeslag.

Dette er gjenåpningsplanen

Regjeringen legger onsdag fram sin plan for gjenåpningen av samfunnet. For å ha kontroll vil det være behov for å se resultater av hvert trinn, før man kan gå videre til neste. Det er smittesituasjonen som bestemmer framdriften. For å ha nok data til å bestemme dato må det gå om lag tre uker mellom hvert trinn. Dette er regjeringens oversikt over trinnene.

Trinn 1:

Lette på tiltak som ble innført før påske. Det vil blant annet si å vurdere:

 • Inntil 5 gjester i private hjem.
 • Arrangementer som bare samler personer fra én kommune, kan gjennomføres.
 • Skjenking til kl. 22, med krav om matservering.
 • Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.
 • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.
 • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

Trinn 2:

Det åpnes for:

 • Økt fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.
 • For besøk i private hjem åpner vi forsiktig fra 5 til 10 gjester, fordi vi vet at mye av smittespredningen nettopp har skjedd i slike sammenhenger.
 • For private arrangementer i leide lokaler vil det blir åpnet for inntil 20 personer.
 • Skjenketida utvides til kl. 24.00, og kravet om matservering fjernes.
 • Arrangementer kan gjennomføres med 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser.
 • Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening innenfor kommunen. Innendørs vil det være en antallsbegrensning på 100.
 • For voksne i breddeidretten åpnes det gradvis for organisert trening både ute og inne i grupper på inntil 20 personer. Helsemyndighetene vil innen midten av april foreslå en modell for gjenåpning av breddeidretten.
 • Reiser innenlands kan gjennomføres.
 • Rådet om å unngå reiser til utlandet opprettholdes, med mindre reisen er strengt nødvendig. Det vil fortsatt være stenge krav om karantene og testing for de som kommer inn i landet.
 • Det vil komme lettelser for familiebesøk fra utlandet, både fra EØS-området og tredjeland. Vi vil blant annet vurdere åpning for innreise for kjærester og besteforeldre.
 • Det vil også komme lettelser for prioriterte grupper med arbeidsreisende fra utlandet.

Trinn 3:

Her vil det kunne lempes ytterligere på restriksjoner både i det private og det offentlige rom.

 • Det åpnes for at en kan ha 20 gjester hjemme. 50 personer skal kunne møtes på private arrangementer i leide lokaler.
 • For offentlige arrangementer vil det bli gjort egne vurderinger som knyttes opp mot eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat.
 • Det blir normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav om registering og god avstand mellom gjester.
 • Vi vil fortsatt ønske at flest mulig jobber på hjemmekontor.
 • I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser.
 • Toppidrettsutøvere kan nå drive tilnærmet normal idrettsaktivitet.
 • Vi vil også åpne for flere utenlandsreiser, men med fortsatt krav til karantene og testing. Disse kravene kan imidlertid bli endret fra i dag. Også for reiser utenlands vil vi vurdere hvordan koronasertifikatene kan brukes.
 • Det vil også åpnes for mer normal arbeidsinnvandring.

Trinn 4:

Mye vil kunne være tilnærmet som normalt, men det vil fortsatt være krav til smitteverntiltak, avstand og at man er hjemme når man er syk eller i karantene.

 • Det kan fortsatt være behov for noe hjemmekontor.
 • Det vil fortsatt være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer og breddeidrett- og fritidsaktiviteter, men det må vurderes løpende.
 • Det kan fortsatt være aktuelt med innreiserestriksjoner, særlig for reisende fra tredjeland.
 • En må regne med at det kan være krav om karantene og test for reisende fra enkelte områder.
 • Også reglene som gjelder for innreise, må løpende vurderes.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer