GJENÅPNING: Donald Trump sier at noen delstater er klare til å gjenåpnes i løpet av de kommende dagene. Video: AP/CNN Vis mer

- Gjenåpning kan gå veldig raskt

Donald Trump spår at flere delstater vil gjenåpne igjen innen veldig kort tid. Torsdag ble myndighetenes gjenåpningsretningslinjer presentert.

Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump sa under sin daglige pressekonferanse om coronakrisen at guvernører, delstater og bedrifter skal få bestemme hvordan og når de vil gjenåpne den amerikanske økonomien.

- Kan åpne raskt

De nye retningslinjene, som ble omtalt av flere amerikanske medier tidligere på kvelden, gir guvernørene «fullmakt» til å selv ta avgjørelser for gjenåpning av sin egen delstat.

- Guvernører får fullmakt til å skreddersy en tilnærming som oppfyller de forskjellige omstendighetene i delstatene. Hver stat er veldig forskjellig. De er alle vakre, men de er veldig, veldig forskjellige, sa Trump.

- Dersom de må være stengt, skal vi la dem være det. Og hvis de mener det er på tide å gjenåpne, så vil vi gi dem frihet og veiledning til å utføre den oppgaven veldig, veldig raskt, avhengig av hva de vil gjøre.

Presidenten advarte samtidig delstater mot å åpne for tidlig, og at hans administrasjon da vil «uttrykke seg veldig sterkt».

Lederen av Det hvite hus' coronagruppe, legen Deborah Birx, sier at før man kan vurdere gjenåpning så må det skikkelig omfattende testing på plass, spesielt for helsearbeidere, og antall nye smittetilfeller må ha gått ned i minst 14 dager.

TRUSLER: Donald Trump truer med å oppløse Kongressen, slik at han kan få ansatt folk som står i kø og venter på å bli godkjent av nettopp Kongressen. Video: CNN. 16. april 2020 Vis mer

Tre faser

Dersom antall smittetilfeller er på vei nedover kan delstatene åpnes igjen i tre faser, ifølge Birx.

I den første fasen kan amerikanere begynne å dra på jobb igjen, men det anbefales å jobbe hjemmefra der det er mulig.

Det anbefales fremdeles at ikke-essensielle reiser unngås, skoler holdes fremdeles stengt, mens restauranter og treningsstudioer kan åpne igjen dersom de forholder seg til retningslinjene.

- Man går til første fase. Dersom man ikke får noe tilbakeslag, går man til andre fase. Dersom man ikke får noe tilbakeslag, kan man gå til tredje fase, sier smittevernsjef Anthony Fauci.

Dersom smittetallene går ned i ytterligere to uker etter at man har gått til fase en, kan delstaten gå til neste fase.

I denne fasen kan skoler åpne igjen, reising gjenopptas, operasjoner kan gjennomføres og større arrangement kan gjennomføres dersom avstand mellom folk kan opprettholdes. Gjeninnføring av besøk på eldre- og pleiehjem bør i denne fasen gjennomføres.

I fase tre kan delstatene returnere til det Birx omtaler som den «nye normalen».

- Vi kan ikke gå tilbake til å ikke vaske hendene våre, sa hun.

- Noen har fått for mye ros

President Donald Trump sier at flere stater allerede innfrir kravene til å gå inn i fase en av en gjenåpning. Trump mener derfor at flere stater kan starte gjenåpningen nesten umiddelbart.

- Dersom du ser på Montana, Wyoming, North Dakota - det er veldig forskjellige fra New York, det er veldig forskjellige fra New Jersey, påpekte presidenten.

Trump ga også uttrykk for at han mente at noen stater hadde fått for mye ros for sin innsats i kampen mot viruset.

- Noen stater har fått for mye ros for det de har gjort, for å være ærlig. Jeg kunne navngitt et par av dem, sa Trump, som ikke nevnte noen stater ved navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer