HJEMSØKT: En tvist om et huskjøp på Vinsta skal til våren opp i Nord-Gudbrandsdal tingrett, da kjøper ønsker å heve salget på grunn av rykter om spøkelser i eneboligen. Dette er huset er som ligger til grunn for tvisten. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
HJEMSØKT: En tvist om et huskjøp på Vinsta skal til våren opp i Nord-Gudbrandsdal tingrett, da kjøper ønsker å heve salget på grunn av rykter om spøkelser i eneboligen. Dette er huset er som ligger til grunn for tvisten. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

«Gjenferd» stanset hussalg

Rykter om at eneboligen på Vinstra var hjemsøkt av en gammel dame, fikk kjøperen til å trekke seg fra avtalen. Ekspert mener det spøker i hvert tredje hus i bygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I åsen over tettstedet Vinstra i Gudbrandsdalen ligger et tomt, kaldt og ubebodd hus omgitt av skog på tre kanter. Lysene fra Vinstra tegner en svart silhuett av huset mot utsikten. En enslig lykt lyser opp en nedsnødd inngangsvei. De eneste lydene som høres er knirkingen av sko mot iskald snø og en hund som uler i natten.

Eneboligen er ikke spesiell i seg selv, men har uforvarende havnet midt i en eiendomstvist. Personen, som skulle kjøpe huset for en tid tilbake, ønsker å heve kjøpsavtalen og oppgir som grunn at det skal spøke i huset.

Hjemsøkt - Jeg fikk høre av flere som har bodd på stedet at det hadde skjedd merkelige ting der. En sleiv falt plutselig ned fra veggen, koppeskap som gikk i bakken og at det har blitt sett en gammel kjerring i huset, sier mannen som nå blir saksøkt av selgeren.

Ifølge mannen var en muntlig avtale inngått om salg av huset, da han valgte å trekke seg.  Han hadde da hørt at huset skulle være hjemsøkt. Han sier at kvinnen som nå eier, selv har innrømmet at det skjer mystiske ting i huset og at det skal ha vært forsøkt å drive ut spøkelsene.

- Poenget vårt er at selger har opplysningsplikt. Når selger har bodd i huset selv, mener vi det grunn god nok til å opplyse om problemet, sier mannen til Dagbladet.

Frykt Det var lokalavisa GD som først omtalte den uvanlige eiendomstvisten som i løpet av våren havner i Nord-Gudbrandsdal tingrett. I jakten på det riktige huset var Dagbladet på befaring ved en rekke påståtte spøkelseshus til salg fra Sør-Fron til Sjoa.

En av selgerne fryktet at ryktene rundt det omtalte spøkelseshuset skulle gjøre det vanskelig å omsette sitt eget annonserte hus.

Hverken Eierndomsmegler1, som meglet Vinstra-huset da lå ute for slag eller de to partenes advokater ønsker å uttale seg om saken, men til TV2.no sa advokat Werner Forr Nystuen at motparten må bevise at det spøker i huset.

- Jeg har hørt folk uttale at de tror på gjenferd, men aldri hørt at det har vært et tvistetema ved handel, sier Nystuen til GD.no

Spøker overalt - Her spøker det i hvert tredje
hus, påstår Per Ottesen, journalist
og forfatter fra Vinstra. Han
har i lang tid samlet historier om
gjenferd og spøkelser i bygda og
har tidligere utgitt flere i bokform.

SPØKELSESEKSPERT:Journalist, forfatter og ekspert på spøkelser Per Ottesen bor selv på Vinstra og mener at det spøker i hvert tredje hus i området. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
SPØKELSESEKSPERT:Journalist, forfatter og ekspert på spøkelser Per Ottesen bor selv på Vinstra og mener at det spøker i hvert tredje hus i området. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- I en grend i Sør-Fron spøker
det i alle husene, hevder
Ottesen.

Ottesen kaller seg for hedning
og ateist og mener selv at spøkelser
finnes. Han tror ikke det blir
mulig å føre bevis i tingretten for
at huset på Vinstra er hjemsøkt.

- Det blir bare skyggeboksing.
Spøkelser kommer aldri på kommando,
hevder Ottesen som selv har solgt et hus der det skal spøke. Da han ble kontaktet av kvinnen i etterkant av salget, fryktet han at avtalen om salg skulle ryke.

- Hun ville bare vite hva hun kom til å møte, sier Ottesen som råder kvinnen som skal selge Vinstra-huset til å legge det ut til salg på nytt.

- Da får dere mer igjen for det. I England får man ikke solgt et slott uten at det bor et spøkelse der, sier Ottesen.

Forbrukerråd - Generelt så skal selger gi opplysninger som selger selv ville hatt. Det skal være opplysninger man antar har påvirkning på kjøperen, sier Nils Henrik Heen ved forbrukerrådet.  

Han mener at beviset i saken om Vinstra-huset kan være vnasklig å etterprøve.

- Vanligvis har vi takstmenn og sakkyndige som kan verdivurdere og etterprøve eventuelle mangler og feil ved et boligsalg, men det som skal bevises må være troverdig, sier Heen, som mener en konklusjon skal kunne etterprøves .

UTSIKT: I nærheten av «spøkelseshuset» er det god utsikt mot Vinstra Sentrum. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
UTSIKT: I nærheten av «spøkelseshuset» er det god utsikt mot Vinstra Sentrum. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Det er retten som sitter med siste ord i denne saken, sier Heen.

• Har du en spøkelseshistorie? Del den med oss her.

Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer