Gjenforening kostet billioner

BERLIN (Dagbladet): Omregnet pr. innbygger har hver eneste østtysker mottatt rundt en kvart million kroner fra vest etter gjenforeningen. Til sammen 1,6 billioner mark (nærmere sju billioner kroner) er pumpet inn i det tidligere DDR.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sju av ti østtyske husholdninger har i dag egen bil. Det er like mange som i vest. De østtyske Trabantene og Wartburg-modellene er så godt som borte. Østtyskerne ligger foran når det gjelder utbredelse av kjøleskap, vaskemaskiner, frysere og videokameraer.
  • Østtyskerne har i dag det mest moderne telefonnettet og snart et like godt nett av motorveier.

Østtyskerne jobber like effektivt som sine vestkolleger - når de får sjansen. Men de tjener bare 75 prosent av vestlønningene.

  • Hundretalls milliarder kroner er brukt på arbeidsmarkedstiltak, men arbeidsløsheten er dobbelt så stor i øst som i vest. 20 prosent av kvinnene og 15 prosent av mennene i øst er registrert arbeidsløse. I virkeligheten er ledigheten den dobbelte. Arbeidsløse 40-åringer kan aldri regne med å få en jobb igjen.
  • Veksten i øst har stagnert. Milliarder har forsvunnet i lommene på svindlere fra Vesten.
  • 1,2 millioner har forlatt det tidligere DDR etter Murens fall. Netto fraflytting er 800000.
  • Østtyskerne utsettes for mer kriminalitet, de drikker mer, er oftere syke, gifter seg sjeldnere og får færre barn. De spiser mer usunt, kjeder seg og frykter framtida mer enn vesttyskerne.