Evakuert i Kabul:

Gjenforent etter fem måneder

Da Taliban tok seg inn i Afghanistan, fryktet foreldrene til Sohail Ahmadi det verste. Nå er familien endelig gjenforent.

SAVNET: Amerikanske soldater tar imot en to måneder gammel baby på flyplassen i Kabul. Fem måneder seinere er gutten gjennforent med familien sin. Foto: OMAR HAIDARI / REUTERS / NTB
SAVNET: Amerikanske soldater tar imot en to måneder gammel baby på flyplassen i Kabul. Fem måneder seinere er gutten gjennforent med familien sin. Foto: OMAR HAIDARI / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 19. august hadde Mirza Ali Ahmadi og kona Suraya Ahmadi tatt med sine fem barn til flyplassen i Kabul.

Taliban hadde nettopp tatt kontroll over Afghanistan, og mange innbyggere prøvde desperat å komme seg ut av landet.

Ahmadi-familien sto på utsida av flyplassen og fryktet det verste. De løftet opp sitt yngste barn, to måneder gamle Sohail Ahmadi, og ga ham til en amerikansk soldat, som sto inne på flyplassen.

Bildet av det lille barnet som ble løftet over gjerdet har gått verden rundt.

Fem måneder skulle gå før familien fikk se Sohail igjen.

KABUL: Sohail har bodd hos Hamid Safi i Kabul. Foto: Ali Khara / Reuters
KABUL: Sohail har bodd hos Hamid Safi i Kabul. Foto: Ali Khara / Reuters Vis mer

Funnet

Da familien til Sohail kom seg inn på flyplassen, fant de ham ingen steder. Foreldrene begynte umiddelbart å lete etter sønnen. Etter en stund ble familien satt på et fly til USA, uten å vite hvor Sohail var.

I november fikk imidlertid familien en gladnyhet. Sohail, som da er fem måneder gammel, hadde blitt lokalisert i Kabul.

Ifølge BBC ble han funnet hos en lokal familie i Kabul. En mann hevder han fant Sohail gråtende alene på flyplassen. Da han ikke kunne finne foreldrene, bestemte mannen seg for å ta med spedbarnet hjem og oppdra ham som sin egen sønn.

Mannen og hans kone bestemte seg for å gi barnet et nytt navn, og postet ofte bilder av han på Facebook sammen med deres andre barn.

KAOTISK: Et spedbarn i Kabul i Afghanistan blir løftet over et piggtrådgjerde av amerikanske marinesoldater. Dette barnet er ikke Sohail Ahmadi. Video: Privat. Vis mer

Nektet å gi fra seg

Etter at en artikkel om det savnede barnet ble publisert i november, gjenkjente noen av mannens naboer barnet og la ut kommentarer på nettet om hvor han befant seg.

Etter kort tid ble naboenes teorier bekreftet. Familien var endelig klar for å se Sohail igjen. Men selv om gutten endelig var lokalisert, skulle det ta tid før familien kunne gjenforenes.

SAMMEN IGJEN: Sohail Ahmadi er endelig hjmme hos familien igjen. Foto: Mohd Rasfan / AFP
SAMMEN IGJEN: Sohail Ahmadi er endelig hjmme hos familien igjen. Foto: Mohd Rasfan / AFP Vis mer

Sohails bestefar, Mohammad Qasem Razawi, forteller til Sky News at han tok med gaver til mannen og ba om å få tilbake barnebarnet. Men ifølge Razawi nektet mannen å gi fra seg barnet.

Etter sju uker med forhandlinger - og en kort varetektsfengsling av mannen - sørget lokale myndigheter for at Sohail kunne bli returnert til bestefaren, melder Reuters. Familien var overlykkelig.

- Vi feirer, danser og synger. Det er som et bryllup, sier Razawi.

Han forteller videre at mannen og familien hans var knust over å miste Sohail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer