FAMILIE OVERFALT: 17. februar i år tvang ranere seg inn med vold hos en familie på Bjørndal i Oslo. Utbyttet ble mobiltelefoner, penger og kredittkort. Foto: NINA HANSEN
FAMILIE OVERFALT: 17. februar i år tvang ranere seg inn med vold hos en familie på Bjørndal i Oslo. Utbyttet ble mobiltelefoner, penger og kredittkort. Foto: NINA HANSENVis mer

Gjengbrødre siktet for hjemmeranene

Tidligere rans- og narkodømt leder (26) i Furuset Bad Boys fengslet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire av personene som ble pågrepet før helga i forbindelse med de såkalte hjemmeranene på Østlandet, ble i dag framstilt for fengsling i Oslo tingrett.

Tre straffedømte norskpakistanske menn er blant de siktede: En 26-åring, hans ett år yngre bror og brødreparets 21 år gamle venn,

Etter det Dagbladet.no erfarer regner politiet 26-åringen som en av to ledere i den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys, et miljø som de siste åra har vært mer eller mindre oppløst - blant annet fordi flere sentrale medlemmer ble tatt for alvorlige forbrytelser og måtte sone lengre fengselsstraffer.

Både 26-åringens lillebror og 21-åringen har blitt regnet som en del av den indre kretsen i gjengen, mens den fjerde siktede, en 19 år gammel mann, så langt Dagbladet.no vet ikke har framstått som gjengmedlem.

Godt kjent
Gjenglederen, som i dag ble besluttet fengslet i fire uker, er tidligere domfelt for blant annet flere grove ran, grove tyverier, trusler, våpenbesittelse, narkotikaforbrytelser, dokumentfalsk og heleri. Også 25-åringen er dømt flere ganger, for blant annet vold, ran, trusler og vinningskriminalitet.

Ifølge TVNorge-nyhetene har politiets gjengprosjekt, også kjent som X-ray, vært tungt inne i etterforskningen av de brutale ranene av flere familier på Østlandet.

De fem siktede, fire menn  og ei 16 år gammel jente, skal ha stått bak til sammen tre av ranene, og politiet mener de tre gjengmedlemmene kan være involvert i enda flere ran av liknende karakter de siste månedene.

Siktelsene mot dem omhandler så langt et ran på Eiksmarka i Bærum 12. desember samt to ran i Oslo - et på Økern 31. januar og et på Bjørndal i Oslo 17. februar.

Gjengmedlemmene ble i dag besluttet varetektsfengslet i fire uker, hvorav to med full isolasjon, mens 19-åringen foreløpig blir fengslet i to uker. Den 16 år gamle jenta som ble pågrepet på fredag er ennå siktet i saken, men ble dimittert etter et avhør på grunn av sin lave alder.

- Usedvanlig svakt bevis
26-åringens forsvarer John Christian Elden beskriver politiets fengslingsgrunnlag som «usedvanlig svakt».

- Min klient nekter enhver befatning med saken, og vi tar til etterretning at han er fengslet ut fra sannsynlighetsovervekt; ingen bevis peker konkret på at han deltok under disse ranene, sier Elden til Dagbladet.no.
Han utdyper:

UTPEKT I FOTOKONFRONTASJON: Den fengslede 26-åringen, en av lederne i Furuset Bad Boys, ble utpekt som en av hjemmeranerne av et kvinnelig vitne. Mannens forsvarer John Christian Elden slakter imidlertid konfrontasjonen, der kvinnen også pekte ut en helt annen mann etter at rekkefølgen på bildene ble byttet om. Foto: POLITIET
UTPEKT I FOTOKONFRONTASJON: Den fengslede 26-åringen, en av lederne i Furuset Bad Boys, ble utpekt som en av hjemmeranerne av et kvinnelig vitne. Mannens forsvarer John Christian Elden slakter imidlertid konfrontasjonen, der kvinnen også pekte ut en helt annen mann etter at rekkefølgen på bildene ble byttet om. Foto: POLITIET Vis mer

- Politiet kjører hardt på moduslikheten (likheten i framgangsmåte, red.anm.) mellom til sammen åtte ran. Min klient satt imidlertid i fengsel da halvparten av disse ranene ble begått, forteller advokaten og slakter samtidig politiets andre hovedbevis - en fotokonfrontasjon med et kvinnelig vitne.

Så «en pakistaner»
- Kvinnen så bare «en pakistaner som kjørte bil», og pekte ut min klient, som lå som bilde nummer en av sju under konfrontasjonen. Så byttet politiet rekkefølge på bildene - og plutselig pekte hun ut bilde nummer sju - som var av en helt annen mann uten slektskap til 26-åringen, sier Elden.

På tross av vitnets vingling ble altså Eldens klient utpekt - etter at politiet gjorde henne oppmerksom på byttet.

Nå vurderer advokat og klient sterkt å anke fengslingsdommen til lagmannsretten.

- Eventuelt vil vi prøve å få ham til å avleggge forklaring for politiet. Han hevder han har vanntett alibi for alle ranene han er siktet for, og vil la etterforskerne gå igjennom alt fra mobilbruk til bomringpassering. Det er ganske uvanlig å komme med et slikt tilbud - men han gjør det altså fordi han vil bevise at han er uskyldig, sier John Christian Elden til Dagbladet.no.

- En god sak
Politiet på sin side hevder at bevisgrunnlaget er solid.

LILLEBROR: 26-åringens ett år yngre bror, som også har et langt rulleblad med grove forbrytelser, er blant de øvrige fengslede i hjemmeranssaken. Politiet tror de siktede kan stå bak til sammen åtte ran i Oslo-området. Foto: POLITIET
LILLEBROR: 26-åringens ett år yngre bror, som også har et langt rulleblad med grove forbrytelser, er blant de øvrige fengslede i hjemmeranssaken. Politiet tror de siktede kan stå bak til sammen åtte ran i Oslo-området. Foto: POLITIET Vis mer

- Gjennom helga har flere av de siktede blitt avhørt, og fengslingene gjør at vi har fått litt tid til å jobbe videre. Det gjenstår masse arbeid, men samtidig mener vi at vi har en god sak, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon til Dagbladet.no.

Hun bekrefter at politiet mistenker noen av mennene for å ha deltatt i flere ran enn de som så langt er tatt inn i siktelsene.

- Vi er åpne for det, der vi har saker med lignende modus. Det er sikret en rekke spor i flere av sakene som kan gi resultater i forhold til å knytte enkeltpersoner til åstedene, og vi venter nå blant annet på sammenligning av de siktedes DNA og funn som er gjort der ranene skjedde, sier Smedsrud.

Publikum lettet
Politiet har de siste dagene fått flere henvendelser fra folk som er glade for at det er gjort pågripelser etter de rystende ranene, og etterforskerne er fornøyde med gjennombruddet i det de regner som en høyt prioritert sak.

- Dette er saker der gjerningspersonene har stormet inn i boliger med pistol mens små barn var til stede, og truet og slått mennesker i deres private hjem, tidlig på kvelden. Slike hendelser frarøver folk trygghets- og frihetsfølelsen for mange år framover, om de noensinne får den tilbake. Vi håper dagens fengslinger skremmer andre fra å tro at man kan slippe unna etter denne typen forbrytelser, sier stasjonssjefen til Dagbladet.no.

VURDERER ANKE: Forsvarer John Christian Elden, her foran politihuset i Oslo, er ikke imponert over politiets bevisførsel i saken mot hans klient, den 26-årige Furuset Bad Boys-lederen, som blant annet satt i fengsel da halvparten av de åtte ranene politiet etterforsker, ble begått. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
VURDERER ANKE: Forsvarer John Christian Elden, her foran politihuset i Oslo, er ikke imponert over politiets bevisførsel i saken mot hans klient, den 26-årige Furuset Bad Boys-lederen, som blant annet satt i fengsel da halvparten av de åtte ranene politiet etterforsker, ble begått. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Smedsrud ville i kveld ikke gå inn på opplysningene om de siktedes tilknytning til et gjengmiljø, utover å bekrefte at de nevnte mennene er godt kjent for politiet fra før.

- I denne saken behandler vi dem som enkeltindivider. Noen ganger har de begått kriminalitet sammen, noen ganger alene, sier hun.

HAR TRO PÅ SIKTELSENE: Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon Gro Smedsrud føler seg sikker på at politiet har gjort godt arbeid med siktelsene i den alvorlige ranssaken. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
HAR TRO PÅ SIKTELSENE: Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon Gro Smedsrud føler seg sikker på at politiet har gjort godt arbeid med siktelsene i den alvorlige ranssaken. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer