Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengedal rett i strupen på Politidirektoratet

Hevder ingen i Oslo politidistrikt oppfattet at koordineringsansvaret ble plassert hos dem .

 22. juli 2011:   Anstein Gjengedal var politimester i Oslo da bomben gikk av i regjeringskvartalet.
Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix.
22. juli 2011: Anstein Gjengedal var politimester i Oslo da bomben gikk av i regjeringskvartalet. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslos politimester 22. juli i fjor, Anstein Gjengedal, stiller seg uforstående til Politidirektoratets (POD) vurdering av hva som skjedde i landets øverste politiledelse etter at det smalt 22. juli.

I Politidirektoratets egen evaluering av innsatsen terrordøgnet, skriver direktoratet at Oslo politidistrikt var tildelt ledelsen for den operative innsatsen.

- Dette var ingen i Oslo politidistrikt kjent med, sier Gjengedal i sin forklaring til 22. juli-kommisjonen.

Politidirektoratet skrev også at politimesteren på ble tildelt rollen som  «koordinerende politimester».

- Gjengedal er ukjent med begrepet «koordinerende politimester». Han presiserte at det er Politidirektoratet som har koordineringsansvaret, heter det i 22. juli-kommisjonens rapport.

Uklar varsling Verken politimester Gjengedal eller de han snakket med i ettertid oppfattet at Politidirektoratet hadde gitt Oslos politiledelse en slik rolle.

- Dersom så var tilfelle, burde POD utstedt en skriftlig avtale, heter det i referatet fra kommisjonens intervju med Gjengedal.

Anstein Gjengedal - politimester i Oslo fra september 2000 til han gikk av i august i år - var selv på ferie i Gudbrandsalen 22. juli i fjor. Han ble varslet om eksplosjonen av visepolitimester Sveinung Sponheim. Gjengedal var selv på politihuset klokka 23 samme kveld etter å ha «stanget» i ferietrafikken denne fredagen.

PST: - Veldig bra samarbeid Gjengedal forklarer at samarbeidet med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) «på generelt grunnlag er veldig bra».

Han mener at Oslo-politiet i utgangspunktet burde hatt sin egen PST-avdeling.

Ettersom dette ikke er tilfellet, har det blitt fokusert mer på samarbeid og gjensidig informasjonsutveksling, heter det i rapporten.

Og det samarbeidet har altså fungert bra, mener Gjengedal.

Derimot mener politimesteren at samarbeidet mellom ulike instanser for å stenge innkjøringen til Grubbegata ikke har vært særlig klar.

Sju år - ingenting skjedde Det er Forbruker- og administrasjonsdepartementet som har det overordnede ansvaret for sikkerhet i og rundt regjeringskvartalet.

Grubbegata var ikke fysisk stengt for Anders Behring Breiviks bombebil eller andre kjøretøyer 22. juli 2011 på tross av at prosjektet «sikkert regjeringskvartal»  var ferdigstilt allerede i 2004.

Det var Politidirektortatet som informerte Oslo politidistrikt om at prosjektet var ferdigstilt sju år før det smalt, heter det i Gjengedals forklaring.

Deretter beskriver Gjengedal at det er uklart for han hvorfor det ikke hadde skjedd noe i løpet av de sju årene planen om fysisk stengning hadde vært klar.

Politidirektoratet hadde fortalt Oslo-politiet at «det tok tid og at kommunen var lite begeistret».

- Kan ikke erindre Den tidligere politimesteren kan ikke erindre at Forbruker- og administrasjonsdepartementet allerede i 2005 skal ha tatt initiativ overfor Oslo politidistrikt om å etablere innkjøring forbudt eller skilting.

Han tar et forbehold om manglende informasjonsflyt i eget politihus:

- I så fall må dette ha blitt behandlet på et lavere nivå i linjeorganisasjonen, uten å ha blitt rapportert opp til politimesternivå, heter det i referatet fra Gjengedals forklaring.

Han bekrefter at politiet på egenhånd KUNNE ha satt opp sperreblokker. Men ha måtte det ha vært en trusselsituasjon. Og det var det ikke.

De midlertidige sperringene som politiet har satt opp rundt ambassadene ville ikke forhindret en terrorhandling som 22. juli. Det er nødvendige med større fysiske sikringstiltak, forklarte Gjengedal til kommisjonen.