Gjengen og samfunnet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mandag kveld ble en 27 år gammel mann tragisk og meningsløst skutt ned og drept på åpen gate i Oslo. Samtidig ble en 21 år gammel mann stukket med kniv. Ugjerningene skjedde i forbindelse med et «oppgjør» mellom den såkalte A-gjengen og B-gjengen.
  • Disse gjengene består av ungdom med pakistansk bakgrunn. De synes å ha tatt med seg moralnormer fra gutterommet og tror at de kjemper for ære og respekt. De finner alltids grunn til å føre sine vendettaer. Det er alltid en «lillebror» som er blitt fornærmet i den ene eller andre gjengen.
  • Mord og knivstikking er fenomener som verken kan forsvares eller på noen fornuftig måte sies å være ærefulle. Ikke desto mindre ser vi slike lovløse subkulturer vokse fram i Norge, og da ikke bare blant første generasjons nordmenn. Motorsykkelgjenger er også i voldelige konflikter. Også de opererer med andre normer og andre fellesskapstilknytninger enn storsamfunnet.
  • I første omgang kan vi fastslå at gjengene dannes der mennesker støtes ut fra storsamfunnet. Mye tyder på at flere av medlemmene i A- og B-gjengene opprinnelig ble utstøtt fra sine familier fordi de var blitt for norske, deretter opplevde de den samme utestengningen fra det norske samfunnet, fordi de likevel er utlendinger. Så søker man heller hverandres selskap.
  • Når gjengene finnes, er det viktig å hindre nyrekruttering. Der synes det som om politiet gjør en god jobb, ved hele tida å «stresse» miljøet og vise nulltoleranse overfor de minste lovovertredelser. På lang sikt må imidlertid oppgaven være å forebygge gjengdannelsene.
  • Derfor trenger de som arbeider mot vold i ungdomsmiljøene, all den støtten de kan få. Det er en fallitterklæring for storsamfunnet at ungdom med utenlandsk bakgrunn ikke klarer å føle samhørighet med annet enn egne, primitive fellesskapsstrukturer. Vi kan være helt sikker på én ting: Om gjengkriminaliteten fører til mer skepsis overfor nordmenn med annen hudfarge, fører det ikke til annet enn at kriminaliteten vokser. Da er det vi som søker ly på gutterommet.