Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holmlia og Oslo øst:

- Gjengene er så truende at folk ikke tør å prate med politiet

Politiet gjør for lite for å ta bakmennene i gjengene i hovedstaden, ifølge Ap-mann Jan Bøhler.

VIL TA GJENGENE: Jan Bøhler er Arbeiderpartiets mann fra Groruddalen i Oslo. Han vil ha tilbake politigrupper som skal bekjempe gjenger og økonomisk kriminalitet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIL TA GJENGENE: Jan Bøhler er Arbeiderpartiets mann fra Groruddalen i Oslo. Han vil ha tilbake politigrupper som skal bekjempe gjenger og økonomisk kriminalitet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nær to uker siden ble en mann i starten av 20-åra skutt og skadd på en parkeringsplass på Holmlia. Skyteepisoden fikk Holmlia-innbyggerne til å arrangere folkemøte for å få slutt på volden.

- Politiet er på etterskudd når det gjelder gjengmiljøene, og bakmennene spesielt. Bakmenn rekrutterer nå nesten så mange unge de vil, og gjør det vanskelig for politifolka på gata, med vold, åpenlys narkotikaomsetning og at mange ikke anerkjenner politiet, sier Ap-politiker Jan Bøhler.

Forstår fortvilelse

I Dagbladets helgeavis (og bak betalingsmur) forteller tre anonyme polititjenestemenn som jobber på gata på Oslos østkant at barn helt ned i 10-12-årsalderen selger narkotika, samt at gjenger terroriserer andre unge: Oslos østkant er nærmest blitt lovløs, ifølge de intervjuede tjenestemennene.

- Jeg er ikke enig i beskrivelsen om at det er lovløst i Oslo. Samtidig skjønner jeg at politifolkene på gateplan fortviler. De møter gjenger som er fullstendig respektløse, og som er så truende mot innbyggerne at ingen vil prate med politiet, sier Bøhler.

Han viser til at gjenglederne ikke er på gata, men at de «sender ut sine unge rekrutter på gata, som er lært opp til ikke å ha frykt for politiet».

- Bakmennene får unge rekrutter til å utføre kriminaliteten for dem. De bruker så mye vold og er så truende at mange igjen ikke tør prate med politiet. Folk er avhengige av beskyttelse og vil unngå å bli banket opp. Så de fleste er tause i møte med politiet, sier Bøhler.

- På etterskudd

Han mener problemet ligger i at Politidirektoratet og regjeringen ikke prioriterer organisert kriminalitet og gjenger. 1. mai i fjor ble Oslo politidistrikts seksjon for organisert kriminalitet nedlagt, som en del av politireformen.

- Før klarte politiet å ta gjengmedlemmer før de begynte å skyte. I dag er de ikke tett nok på. Politiet er på etterskudd og kommer først når noe har skjedd og ikke i forkant, slik de gjorde før, mener Bøhler.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, er ikke enig i Bøhlers beskrivelse av manglende satsing mot organisert kriminalitet.

- Oslo politidistrikt arbeider for å redusere rekruttering, bekjempe kriminelle nettverk og å dempe konfliktnivå og redusere miljøenes evne til å begå kriminelle handlinger. De samme fagmiljøene som var der før reformen er videreført i den nye organisasjonen, i tillegg til at vi styrker politiet i den østlige delen av byen. Her har også Stortinget bevilget 30 millioner kroner, sier Sjøvold.

Innsatsen skal bidra til å forebygge kriminalitet, med særlig vekt på oppfølging av unge i risikosonen og forhindre rekruttering til miljøer som begår kriminalitet. Tett samarbeid med skoler og andre etater i Oslo kommune er viktig i dette arbeidet.

400 straffesaker

Han viser videre til at politiets arbeid har iverksatt 400 saker og pågripelser.

- Vi velger å ha tungt fokus på kriminalitetsforebygging og samarbeid med kommunale myndigheter. Det er viktig å ta medlemmene i gjengene, men samtidig er det like viktig å sørge for at rekrutteringen til gjengene blir mindre, sier politimesteren.

Han sier at å hindre rekruttering er en viktig satsing. Tett samarbeid med skoler og andre etater i Oslo kommune er en del av dette prosjektet.

Færre blir dømt

Ap-politikeren viser til at 36 personer ble dømt for organisert kriminalitet i 2014 - mot 11 personer i fjor.

- Alt tyder på at organisert kriminalitet har økt, men at politiet ikke er tett nok på miljøene, mener Bøhler.

Samtidig roser han store deler av miljøene på Holmlia og i resten av Oslo øst.

- Det er veldig mye bra i nærmiljøet på Holmlia og i resten av Oslo, og gjengmiljøet er bare en liten del. Samtidig mener jeg at vi ikke skal underkjenne opplevelsen som politiet har overfor det vanskelige miljøet. Det må tas på alvor før det kommer nye skyteepisoder og trusler, sier Bøhler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!