Gjengene møtes i retten

Khuram Shabbir Malik (26) har tilstått drapet på drosjesjåføren Afzal Ahmed. Hovedvitnet er truet på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når drapet på drosjesjåføren Afzal Ahmed (27) på Tøyen kommer opp for Oslo tingrett tirsdag, er saken i all hovedsak løst fordi politiet kunne avlytte to innsmuglede mobiltelefoner.

Drapet var et oppgjør mellom de pakistanskdominerte A- og B-gjengene. Men feil mann ble drept: B-gjengen jaktet egentlig på den dreptes fetter Sajad Ellahi. Ellahi ble for kort tid siden

truet på livet

for å hindre at han vitner mot drapsmannen.

Khuram Shabbir Malik (25) har tilstått at det var han som skjøt og drepte Afzal Ahmed. Malik hevder at han ble angrepet og handlet i nødverge.

Tiltalen lyder imidlertid på forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, den samme paragraf som ble brukt under Holmlia-drapet.

Malik risikerer 21 år for Tøyen-drapet

.

Uskyldig ble drept

Familien til den drepte hevder at Afzal Ahmed ikke hadde noe med bandekrigen å gjøre. Ahmed var en fredelig mann som forsørget sine to funksjonshemmede brødre ved å kjøre drosje. Det hadde han gjort i fem år, og han hadde nylig blitt drosjeeier.

På cella

To av de siktede var dumdristige nok til å få mobiltelefoner smuglet inn i fengselet. Den ene ba til og med om å få inn en pistol. Politiet valgte likevel ikke å gripe inn da de ble klar over at de ringte fra cella.

- Politiet foretok et valg og det var smart, også for de siktede, sier en av forsvarsadvokatene John Christian Elden til NTB. Opprinnelig var 16 personer siktet for overlagt drap.

Det er første gang at telefonavlytting fremlegges som bevis i en norsk rettssak, etter at loven åpnet for det. Avlyttingen fikk flere av de siktede til å legge kortene på bordet og tilstå.

- Telefonavlyttingen resulterte i at drapssiktelsen ble frafalt for alle utenom én. Da tiltale ble tatt ut, fikk han den redusert til forsettlig drap. Dermed ble saken brakt ned på jorden, mener forsvarsadvokaten.

Forløp

Syv B-gjengen-medlemmer er tiltalt i saken. Shahid Rasool forsøkte ifølge tiltalen å drepe de to med en 45 kaliber pistol.

En av de tiltalte, Arbab Afzal, (22) hevder det hele begynte med at han ble knivstukket av Sajad Ellahi, som skal være tilknyttet A-gjengen. Men politiet hevder det er feil og har tiltalt Afzal for falsk forklaring på dette punkt.

De sju jaktet på Ellahi og fant ham sammen med fetteren, Afzal Ahmed, og en tredje person på en parkeringsplass på Tøyen.

Her ble drosjen Ellahi og kameratene satt i, angrepet med balltre og rutene knust. Ellahi kom seg unna. Malik skal ha skutt Ellahis fetter med flere skudd, både forfra og bakfra, med en 22 kaliber pistol.

Fire andre er tiltalt for å forsøk på eller medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge, for å ha truet med alvorlige voldshandlinger, i dette tilfelle med skyte- eller slagvåpen. To er tiltalt for falsk forklaring.

Gjengoppgjør

Rettssaken vil naturlig nok dreie seg om det pakistanskdominerte gjengmiljøet som har begått flere voldshandlinger.

Siden drapet på Tøyen i januar i fjor har det vært påfallende stille.

- De mest sentrale personene sitter inne. Når noe så alvorlig som et drap skjer, legger det dessuten en viss demper på gemyttene. Vendettaen er suspendert foreløpig, sier Elden.

Det er satt av fire uker til rettssaken.

(NTB)

TILTALT:</B> Imran S. Ali (26) og Khuram Shabbir Malik (26) ble begge ettersøkt av politiet etter Tøyen-drapet. Malik har tilstått drapet, men hevder at det skjedde i selvforsvar.
SORG:</B> Vennene til den drepte drosjesjåføren Afzal Ahmed ventet utenfor Ullevål Sykehus for å høre hvordan det gikk med kameraten. Der kom beskjeden om at han var død.