-Gjengene vil ha LA-tilstander

«Gjengene tenker: -Hvorfor kan ikke vi gjøre slik som de gjør i Los Angeles, her i Oslo?» Det sier skuespiller og danser Benaissa Ahssain (27) som kjenner Oslos gjengmiljøer fra innsiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De begår alvorlige kriminelle handlinger, men for dem er det en lek, en måte å komme i avisa på, sier Benaissa Ahssain (27) om påskens skyteoppgjør i Oslos gjengmiljøer.

Han er vokst opp med Young Guns- og Outsiders-generasjonen, som er grunnlaget for utviklingen vi ser i dag.

- Halvparten av dem jeg vanket sammen med tidligere, driver med all slags kriminalitet, sier Benaissa Ahssain. I dag jobber han som danser og skuespiller, og har en viktig rolle i kinoaktuelle «Bryllupet». Han driver frivillig ungdomsarbeid i ungdomshuset X-Ray på Grünerløkka i Oslo.

- De krangler om hvem som eier hvilken gate: «Vi eier Stovner, vi eier Grønland, vi eier Tøyen.» De er maktsyke, og vil være den kuleste gjengen. Men de forstår ikke konsekvensene. Dreper de noen, er livet deres ødelagt. Problemet er at de føler de ikke har noen sjanse til å gjøre noe positivt. Da er det lettere å være kriminell.

Som i Los Angeles

- Den skytingen som har vært nå, er gjort i rus. Ellers tør de ikke. «Cola» og «speed» får dem helt ut av kontroll. Volden blir stadig råere. Det gjøres jo ingenting for å stanse utviklingen. Gjengene tenker: - Hvorfor kan vi ikke gjøre slik som de gjør i Los Angeles, her i Oslo?

- Hvorfor valgte du å slutte?

- Vi var noen som var så heldige å ha en hobby: dansen. Vi fikk oppmerksomhet, penger og respekt. Og jeg har gode foreldre som har sagt at uærlige penger, det vil vi ikke ha. De har villet at jeg skulle gjøre noe jeg kunne være stolt av. Du er ikke muslim hvis du selger heroin. Hva har du i hjertet da? spør Ahssain. Han mener gjengmedlemmene ikke har den fjerneste anelse om hva ære betyr. De tror ære dreier seg om å hevne bagateller, mens familiene deres lider.

Stolte

- Hva slags reaksjoner fikk du fra gjengmedlemmer da du ble grei gutt?

- De sa jeg var dust, potet og altfor «norsk i huet». Men i dag er det mange som er stolte av å kjenne meg, fordi jeg har gjort noe positivt. Innvandrerungdom trenger positive forbilder, som John Carew. Likevel er det mange som ikke skjønner at jeg gidder, jeg har ikke leilighet og bil, mens de lett skaffer seg penger.

Ni til fire

Ungdomsarbeideren mener at de kriminelle må tas hardere.

- De må ikke få fred, ikke få puste. Det er ikke rasisme. Politiet må følge bedre med, rett og slett. De vet jo hvem gjengene er. Og guttene må få en sjanse til å gjøre noe positivt, til å få et godt selvbilde og selvrespekt. Politiet og hjelpeapparatet ville lære masse hvis de opprettet bedre kontakt med innvandrere, for å lære hvordan vi tenker. Men her i Norge gjelder det å gå hjem fra jobb klokka 16.00.

TIDLIGERE MEDLEM: Gjengledere må tas hardere, mener skuespilleren Benaissa Ahssain.