Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsbølgen i Stockholm:

Gjengleder Aregai (26) kan ha blitt lurt inn i drapsfelle i brutalt oppgjør. Politiet får kritikk fra ambulansepersonell

I en avviksrapport beskrives situasjonen som kaotisk.

VÅPEN PÅ GATA: På åpen gate på lyse dagen spaserer her Aregai med våpen. Foto: Politiet via Expressen
VÅPEN PÅ GATA: På åpen gate på lyse dagen spaserer her Aregai med våpen. Foto: Politiet via Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): 26 år gamle Merhawi Aregai, som ifølge både svenske Expressen og Aftonbladet blir utpekt som en av lederne i Stockholm-gjengen Lejonen (Løvene), ble skutt i bakhodet og drept i forstaden Kista, nord for bykjernen.

SKUTT I BAKHODET: Merhawi Aregai (26) skal ha blitt skutt i bakhodet inne i en bil, ifølge svenske medier. Foto: Politiet via Expressen
SKUTT I BAKHODET: Merhawi Aregai (26) skal ha blitt skutt i bakhodet inne i en bil, ifølge svenske medier. Foto: Politiet via Expressen Vis mer

En 20-åring som også satt i bilen, som ikke skal ha hatt sterke bånd til gjengmiljøet, ble også drept. Begge to skal ha blitt skutt inne i bilen, og flere naboer Dagbladet har snakket med sier de ikke hørte skuddene.

Et vitne, som ifølge Aftonbladet ringte til politiet, sier begge to fortsatt var i live da hun kom til stedet.

- Jeg så med en gang at de ikke kom til å overleve. Vinduet var knust og de var skutt i hodet. De hadde puls og pustet, men man forsto at de ikke kom til å klare seg, sier kvinnen i 30-åra, som forteller at hun forsøkte å hjelpe mannen på passasjersiden, men at da hun forsøkte å få han ut av bilen, så hun hvor mye blod det var.

Politiet får kritikk

Aftonbladet har fått innsyn i en avviksrapport skrevet av ambulansetjenesten som kom til stedet etter drapet.

DØR TIL DØR: Poltiet går her fra dør til dør i området i jakten på vitner og opplysninger.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DØR TIL DØR: Poltiet går her fra dør til dør i området i jakten på vitner og opplysninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Da ambulansen kom til åstedet, lå en av mennene på ryggen med stengte luftveier i baksetet på en politibil, ifølge avviksrapporten som er sendt til Stockholms landsting.

Av rapporten framgår det skarp kritikk av politiet ettersom de ikke skal ha samarbeidet med ambulansepersonellet etter skytingen.

Politiet skal ifølge ambulansepersonellet opptrådt stresset, og det skal ha oppstått en panikk- og trusselsituasjon.

INGEN ER PÅGREPET: Lørdag var politiet på jakt etter vitner. Søndag var fortsatt ingen pågrepet for dobbeltdrapet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INGEN ER PÅGREPET: Lørdag var politiet på jakt etter vitner. Søndag var fortsatt ingen pågrepet for dobbeltdrapet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Ifølge ambulansearbeideren møtte de en politibil i høy fart, som hadde en av mennene i baksetet, og ambulansepersonell fikk ikke tilgang til mannen på stedet. Politibilen kjørte videre til Karolinska sykehus.

- Ikke uvanlig

Ambulansesjåføren beskriver det hele som en «totalt forvirret situasjon».

- Vi vet da ikke hvilke pasienter som drar i hvilken bil og skadesituasjonen rapporteres ikke i det hele tatt, heller ikke om det finnes andre pasienter igjen på stedet, skrives det i rapporten.

De to mennene døde på sykhus. Ifølge polititiet ble den ene erklært død klokka 22.42, den andre klokka 02.30 om natta.

Politiet sier de har startet en intern granskning. Men politiområdesjef i Rinkeby, Niclas Andersson sier det dessverre ikke er uvanlig i bydelen at politiet kjører skadde til sykehuset.

Gjengoppgjør og drapsfelle

Torsdag kveld var det helt stille rundt åstedet, uten spor etter et drap. Heller ingen blomster eller lys, som vanligvis legges ned ved et åsted. Lørdag ettermiddag, var etterforskere i nabolaget for å banke på dører.

Søndag var fortsatt ingen pågrepet for det som ifølge Expressen kan ha vært et gjengoppgjør innad i Lejonen.

Ifølge Expressen kan gjenglederen ha blitt lurt inn i en drapsfelle i endeveisgaten, like ved en skole i Kista.

FORSTEDENE:  Gjengkriminaltiteten har økt kraftig de siste åra, ifølge politiet. Merhawi Aregai (26) og en 20 år gammel mann ble skutt og drept i Kista, en forstad til Stockholm.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FORSTEDENE:  Gjengkriminaltiteten har økt kraftig de siste åra, ifølge politiet. Merhawi Aregai (26) og en 20 år gammel mann ble skutt og drept i Kista, en forstad til Stockholm. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Politiet skal ifølge avisas kilder tømt alle mobilmaster i området og skal ut fra dette arbeidet sirklet seg inn mot én person som skal ha vært i området.

Ifølge avisa jobber også politiet med en teori om at de drepte enten ble lokket til et møte med en rivaliserende gjeng, eller til møtet som handlet om en form for leveranse.

Våpen på åpen gate

Før han ble drept, hadde Aregai en lang kriminell karriere bak seg, ifølge svenske medier. I juli 2015 ble han dømt for brudd på våpenloven, og bilder fra Expressen viser at han går rundt på åpen gate med våpen. Han er dømt for flere ran, narkotikakriminalitet og vold mot politiet, etter at han var i et slagsmål med politifolk.

Dagbladet har vært i kontakt med venner av gjenglederen. En mann svarer «fuck off» når vi spør om han kjente Aregai godt.

En annen svarer at media må la «Merhawi og hans familie sørge i fred».

- Det behøves ikke mer drittkasting fra journalister. Respekter at noens sønn, noens beste venn, noens kjæreste ikke finnes blant oss mer. Det blir ikke bedre av den dritten dere skriver om han i avisa, sier en annen mann til Dagbladet.

En kvinnelig bekjent, sier at Aregai var «best, helt enkelt».

- Han var virkelig en bra fyr, sier hun.

NABOER HØRTE DET IKKE: Politiet søker vitner, men flere naboer Dagbladet har snakket med, sier de ikke hørte eller så noe. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NABOER HØRTE DET IKKE: Politiet søker vitner, men flere naboer Dagbladet har snakket med, sier de ikke hørte eller så noe. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Aregai var ifølge Expressen tiltalt for narkotikakriminalitet da han døde. En venn av 26-åringen sier til avisa at det ikke stemmer at Aregai var en «gangsterboss» siden 15-årsalderen.

- Det er først det siste åra at han begynte å begå grov kriminalitet. Da kom skytevåpen inn i bildet. Det finnes alltid flere sider av en sak. Han var en bra fyr, lo og var glad. Han var absolutt ikke et dårlig menneske, sier vennen til avisa.

- De hørte ikke

- Jeg har snakket med flere av de nærmeste naboene, og alle sier det samme: de hørte ikke skuddene. Jeg fikk først høre om drapet da min sønn sa det sto på nettet. Jeg trodde at de var i sentrum, ikke rett utenfor huset mitt. Deretter hørte jeg helikopter. Så så jeg blålysene og alt politiet i gata, sier Maria Burman, som bor i det rolige nabolaget i Kista. Huset hennes er at av de nærmeste til åstedet.

NABO TIL ÅSTEDET: Maria Burman bor i like ved åstedet, men hørte ingenting den aktuelle kvelden.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NABO TIL ÅSTEDET: Maria Burman bor i like ved åstedet, men hørte ingenting den aktuelle kvelden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det er forferdelig å tenke på, det har vært så mye sånt i det siste. Men i dette nabolaget bor ikke hvemsomhelst, dette er et finere nabolag hvor de fleste eier boligene sine, sier hun.

47 drap

På en ekstraordinær pressekonferanse torsdag, fortalte Stockholm-politiet at de per i dag aktivt etterforsker 47 drap og 57 drapsforsøk. I byen har det også vært 17 skuddvekslinger så langt i år.

Til sammenligning er det i gjennomsnitt rundt 30 drap i Norge i året.

- Vi kan konstatere at det utelukkende dreier seg om gjengmiljøet. Det er kjente konflikter og impulshandlinger som er vanskelige å avverge, sa Patrik Ungsäter, leder for politiet i den nordlige delen av Stockholm.

Politiet har også kartlagt tolv pågående konflikter mellom ulike gjenger «hvor det er risiko for dødelig vold», ifølge Gunnar Appelgren, sjef for operasjon Mareld - Stockholm-politiets gjengavsnitt. Det kan imidlertid være flere.

- Vi ligger på med de ressursene vi har, men vi klarer ikke markere punktmarkere alle konfliktene, sier Appelgren.

På samme pressekonferanse varslet politiet en opptrapping av politiinnsatsen mot gjengene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media