BORTFØRINGSBILEN:  Politiets bilde av en svart BMW X5 som skal ha blitt brukt da en mann onsdag kveld ble kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia i Oslo. Foto: Politiet
BORTFØRINGSBILEN: Politiets bilde av en svart BMW X5 som skal ha blitt brukt da en mann onsdag kveld ble kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia i Oslo. Foto: PolitietVis mer

Gjengleder pågrepet for kidnapping i «Operasjon Remotia»

Politiet i Oslo har pågrepet sju personer, der flere er tilknyttet et kriminelt gjengmiljø, og siktet dem for grov frihetsberøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha blitt utsatt for grov vold, ble en mann i midten av 40-åra bortført fra en parkeringsplass i Liakollveien på Holmlia i Oslo i september i fjor.

Deretter var han savnet i to dager fra 16. september. Politiet mener han ble utsatt for grov frihetsberøvelse. Fornærmede selv har forklart at han klarte å kontakte en kjenning over telefon, og videre kom seg i frihet. Andre har forklart at han ble sluppet fri.

Tre av personene som er siktet i saken var varetektsfengslet i to måneder i fjor. Men politiet har siden september i fjor fulgt saken tett i en etterforskning kalt «Operasjon Remotia».

18. mai gjennomførte politiet en aksjon hvor sju personer ble pågrepet og siktet for grov frihetsberøvelse av mannen som er av irakisk opprinnelse. Fra 19. til 21. mai ble alle sju varetektsfengslet.

- Etterforskningen som har pågått jevnt og trutt siden i høst har ført til at vi gjennomførte en aksjon hvor vi pågrep sju personer. Vi utelukker ikke flere pågripelser, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Jens Johannes Andenæs til Dagbladet.

Gjengleder pågrepet Politiet anser saken for å være alvorlig.

- Politiet har brukt store ressurser på å etterforske saken. Grunnen til det er dels at det er snakk om en alvorlig straffbar handling og delt at vi mener handlingen kan knyttet til et kriminelt miljø, sier Andenæs.

- Hvilke ulike roller har personene hatt?

- De er mistenkt for å ha ulike roller. Fire av de pågrepne er mistenkt for å ha utført vold mot fornærmede i Liakollveien og fraktet ham vekk derfra mot hans vilje. De andre pågrepne mistenkes for å ha medvirket på ulike måter. Hvilke roller de ulike personene har hatt, er noe vi vil etterforskere nærmere, sier Andenæs.

Flere av de siktede er tilknyttet det kriminelle miljøet, får Dagbladet opplyst. Ifølge Dagbladets kilder er en av de pågrepne lederen av gjengmiljøet, og han er ikke tidligere straffedømt. Mannens forsvarer, Benedict de Vibe, sier til Dagbladet at han klient nekter straffskyld i saken.

- Han er heller ikke leder av et gjengmiljø, sier de Vibe til Dagbladet.

Motiv Politiet ønsker ikke på nåværende tidspunkt å gå ut med etterforskningsmetoder og vil heller ikke kommentere motivet som ligger bak at fornærmede ble utsatt for vold, kidnappet og holdt fanget i to dager.

- Motiv er noe vi etterforsker, og vi ser på ulike motiver, men det er noe vi fortsatt ikke kan gå ut med, sier Andenæs.

Dagbladet erfarer at politiet vil foreta avhør av alle de siktede og en rekke vitner i de kommende ukene, og at det på dette stadiet er avgjørende å sikre at de siktede ikke kan påvirke hverandre ved å samordne forklaringer eller liknende. Dermed ble alle sju varetektsfengslet på bakgrunn av bevisforspillelsesfare, enten med brev- og besøksforbud eller på isolasjon.

Slått med jernstang I fjor høst sa politiet at de sto overfor en «litt uvanlig sak». En mann hadde vært savnet i et døgn, og politiet klarte ikke å finne ham.

Vitner fortalte til politiet at de hadde sett en sort BMW kjøre opp Liakollveien. I bilen satt en lys mann og en lys kvinne.

- Bilen stoppet deretter opp, og mannen som nå har status som savnet, gikk ut av bilen og snakket med en annen mann. Deretter eskalerte situasjonen og flere kom til, sa Torstein Holand ved Oslo-politiet i høst.

Vitner fortalte videre at mannen ble slått med et jernrør i hodet på parkeringsplassen, og det hadde også kommet inn beskrivelser av lyder som kunne minne om fyrverkeri. Dette kunne ikke politiet utelukke var våpenskudd. Deretter fortalte vitner at mannen ble lagt inn i BMW X5-en, og kjørt fra stedet.

Politiet mener at mannen så ble tatt med på en adresse i Oslo, hvor han ble holdt i to dager før han ble sluppet fri. Dagbladet erfarer at dette skal ha vært en adresse på Holmlia. Ifølge politiet var mannen skadet da han kom til rette, med bruddskader i ansiktet, men han var ikke livstruende skadet.

Unge Tre av de siktede er unge, noe som ble vektlagt i fengslingskjennelsene. Alle utenom én person nekter kjennskap til saken. Påtalemyndigheten ønsket å holde dem på full isolasjon i to uker - og videre på brev- og besøksforbud i to uker.

Arve Ringsbye forsvarer en 18 år gammel mann som er siktet i saken.

- Han nekter straffskyld, og det har han gjort siden i fjor høst, sier Ringsbye, som opplyser at begge parter har anket fengslingskjennelsen hvor 18-åringen ble gitt to uker på full isolasjon.

Peder Morseth forsvarer en 19 år gammel mann som er siktet i saken.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen og erkjenner ikke straffskyld, sier Morseth.

Tøft miljø Arne Gunnar Aas forsvarer en 18 år gammel mann som erkjenner delvis straffskyld.

- Han erkjenner å ha tatt del i deler av hendelsesforløpet, men han har ikke forklart seg om andres rolle, sier Aas om klienten som ble fengslet i to uker på isolasjon.

- Dette er et type miljø hvor man egentlig bør være forsiktig med hva man sier, sier Aas.

En 24-åring som er siktet i saken, og som nekter straffskyld, har forklart at han kjenner de andre siktede i saken, men at han benekter kjennskap til fornærmede og frihetsberøvelsen som er beskrevet i siktelsen.

Bjørn Arild Langenes forsvarer en 28 år gammel mann siktet i saken. Han nekter straffskyld og bekjentskap med de andre siktede, ifølge fengslingskjennelsen.

Ønsker ikke utvikling Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, sier til Dagbladet at personene tilhører et miljø de ikke ønsker skal utvikle seg.

- Som følge av persongalleriet og sammensetningen av personer i denne saken, valgte vi å følge opp personene for å forhindre en negativ utvikling, sier han til Dagbladet.

Politiet har avhørt den fornærmede mannen i saken. Mannens bistandsadvokat, Willy Pedersen, ønsker ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

FORHINDRE NEGATIV UTVIKLING: Politiet har brukt store ressurser på saken hvor de siktede er tilknyttet et kriminelt miljø i Oslo. Sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo sier at politiet vil forhindre en negativ utvikling. Flere av de sikted er unge menn.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORHINDRE NEGATIV UTVIKLING: Politiet har brukt store ressurser på saken hvor de siktede er tilknyttet et kriminelt miljø i Oslo. Sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo sier at politiet vil forhindre en negativ utvikling. Flere av de sikted er unge menn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
PARKERINGSPLASS: På denne parkeringsplassen mener politiet at en mann med irakisk bakgrunn i 40-åra ble utsatt for grov vold og videre transport til en leilighet på Holmlia hvor han ble holdt fanget i to dager. Campingvognen som står bakerst til ventre har politiet undersøkt i saken. Foto: Privat
PARKERINGSPLASS: På denne parkeringsplassen mener politiet at en mann med irakisk bakgrunn i 40-åra ble utsatt for grov vold og videre transport til en leilighet på Holmlia hvor han ble holdt fanget i to dager. Campingvognen som står bakerst til ventre har politiet undersøkt i saken. Foto: Privat Vis mer
- NEKTER STRAFFSKYLD: Arve Ringsbye forsvarer en 18-åring som nekter straffskyld, noe mannen har gjort siden han ble varetektsfengslet i fjor høst.
Foto: Morten Holm / Scanpix
- NEKTER STRAFFSKYLD: Arve Ringsbye forsvarer en 18-åring som nekter straffskyld, noe mannen har gjort siden han ble varetektsfengslet i fjor høst. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer