Gjengmedlemmer tilstår drap på studenter i Mexico

To gjengmedlemmer med tilknytning til politiet har ifølge påtalemyndigheten tilstått å ha drept 17 av de 43 studentene som er savnet sør i Mexico.

FANT MASSEGRAV: Politiet har i helga drevet tekniske undersøkelser ved byen Iguala i Mexico etter at det ble funnet en massegrav der. Foto: EPA/Jose Mendez
FANT MASSEGRAV: Politiet har i helga drevet tekniske undersøkelser ved byen Iguala i Mexico etter at det ble funnet en massegrav der. Foto: EPA/Jose MendezVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 17 antas å være blant de 28 likene som ble funnet i en massegrav ved byen Iguala i helgen.

Identifiseringen av de døde vil ta minst to uker, da ofrene var dynket med en brennbar veske og deretter satt fyr på, opplyser statsadvokat Inaky Blanco.

Kjørt bort 43 lærerstudenter forsvant 26. september, etter at politiet hadde åpnet ild mot bussene de satt i. Øyenvitner har opplyst at tre studenter ble drept i skytingen, mens de øvrige ble kjørt bort av politiet.

Ifølge Blanco sendte sikkerhetssjefen i byen, Francisco Salgado Valladares, to gjengmedlemmer til stedet hvor studentene var.

Der skal de to ha fått ordre fra gjenglederen «El Chucky» om å drepe dem.

Hemmelige graver - De tvang studentene ut av bussen. Deretter tok de 17 av dem med til toppen av en bakke i Pueblo Viejo, der de har hemmelige graver og der de sier at de drepte dem, sier Blanco.

Over 30 personer er hittil arrestert i saken, blant dem 22 polititjenestemenn fra Iguala-politiet.

Ifølge Blanco er det tette bånd mellom politiet i byen og den kriminelle gjengen Guerreros Unidos.

Avsperret Området der likene ble funnet, er nå avsperret og bevoktes av soldater og politifolk. Journalister nektes adgang. Massegraven ble funnet etter at noen av de pågrepne fortalte hvor den befant seg, opplyser Blanco.

Før massegraven ble funnet, gikk polititjenestemenn fra Iguala-politiet opp og ned fra høyden i flere dager, sier en ikke identifisert lokal innbygger til AFP.

Nervøse familier venter nå på at likene skal identifiseres:

- Vi er veldig bekymret. Familiene er veldig bekymret, sier menneskerettighetsadvokat Vidulfo Rosales, som representerer flere av de forsvunne studentenes familier.

Borgermesteren etterlyst Mexicanske myndigheter har utlyst en arrestordre på borgermesteren i Iguala, men han er som sunket i jorden og antas å ha flyktet. Søndag demonstrerte flere hundre studenter ved å blokkere en av hovedveiene i delstaten Guerrero, som Iguala ligger i.

- Bedragersk regjering som dreper studenter, het det blant annet på studentenes plakater.

Dersom det er likene av studentene som er i gravene, vil det være en av de verste massakrene i Mexico siden den såkalte krigen mot narkotika ble intensivert i 2006. FN har allerede kalt saken for en av de mest grusomste i nyere tid.

Narkotikavolden i Mexico har siden 2006 krevd rundt 80.000 liv.

(NTB)