- Gjengrivaler forhandler om hva som skal fram i retten

Hemmelige lydopptak, instrukser og brudd på avtaler før gjengrettssakene.

FRYKTER MER BRÅK: det er har vært flere sammenstøt mellom medlemmer av B-gjengen og Young Guns i forbindelse med rettssaken om den såkalte Grantangen-skytinga. Politi og påtalemyndighet mener gjengfiendene forhandler om hva som skal komme fram i retten, men avtalene blir fort brutt. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FRYKTER MER BRÅK: det er har vært flere sammenstøt mellom medlemmer av B-gjengen og Young Guns i forbindelse med rettssaken om den såkalte Grantangen-skytinga. Politi og påtalemyndighet mener gjengfiendene forhandler om hva som skal komme fram i retten, men avtalene blir fort brutt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De omstridte lydopptakene som ble avspilt i Borgarting lagmannsrett, var del av såkalte fredssamtaler mellom B-gjengen og Young Guns, etter skytingen på Aker Brygge og den påfølgende skytingen på Granstangen.

Samtidig viser opptakene at det angivelig har vært forhandlinger mellom de rivaliserende gjengene i forbindelse med rettssakene etter drapsforsøkene.

I et av opptakene sier den tiltalte 30-åringen fra Young Guns blant annet:

- For det er et veldig stort tema for dem. Atte det er et spill mellom meg og dere selv. At vi prøver å hjelpe hverandre. (...) Og dem har vært i avhør angående påvirkning av vitner.

I samtalen sier Mohammed Ibrar Aslam, som tok opp samtalene med en mp3-klokke i fengselet, også:

- Men en ting må du være klar over, at det, de sier at du må hjelpe meg først, for at de skal hjelpe deg.

- Forhandlet om hva som skulle fram i retten
Etter det Dagbladet forstår skal flere av aktørens motiv med samtalene ha vært et reelt ønske om fred mellom gruppene.

GJENGBRÅK: Politiet anholdt flere personer etter tilløp til slåsskamper i nærheten av lokalene til Borgarting lagmannsrett i forrige uke.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GJENGBRÅK: Politiet anholdt flere personer etter tilløp til slåsskamper i nærheten av lokalene til Borgarting lagmannsrett i forrige uke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Samtidig hadde begge sidene sine egne motiv.

Young Guns-medlemmenes mål skal ha vært å unngå at 30-åringen og den medtiltalte 29-åringen skal bli dømt for drapsforsøk.

B-gjengmedlemmenes mål skal ha vært å kunne bevise at 30-åringen eller en av de andre Young Guns-medlemmene som var på Aker Brygge i 2006 i forkant av skytingen der hadde på seg skytevåpen. Da kan Mohammed Ibrar Aslam, og de andre som har vært siktet i saken, kunne hevde at de skjøt i nødverge.

Aslam har hele tiden hevdet at han skjøt fordi motparten også trakk våpen. Men det er aldri blitt bevist i retten. Han mener nå at 30-åringen i opptakene indirekte bekrefter at det var våpen involvert fra den andre siden.

Da 30-åringens forsvarer, Fridtjof Feydt, i retten onsdag spurte sin klient om han hadde våpen, avviste Young Guns-medlemmet dette.

- Det var en instruks fra B-gjengen. Jeg skulle si det for at de skulle få gjenopptakelse, svarte 30-åringen.

Mohammed Ibrar Aslam sa onsdag til Dagbladet i retten at han har et ønske om å få Aker Brygge-saken gjenopptatt.

- Men det viktigste er at fakta kommer på bordet for begge parter, sa han om hvorfor han nå leverte opptakene.


- Vitne til fordel for hverandre

Statsadvokat Svein Holden bekrefter at politiet mistenker at det har vært forhandlinger mellom de to miljøene om hva som skal komme fram i retten.

- Young Guns-siden forsøkte å forhandle fri de to tiltalte, sa statsadvokat Holden i sin prosedyre i dag.

- Motytelsen fra deres side skulle være å poste et brev der 30-åringen skulle skrive at han var bevæpnet på Aker Brygge, sa han.

Onsdag sa han følgende til Dagbladet:

- Vi har mistanke om at det har vært ønske om motytelser for å forklare ting i retten, sier han til Dagbladet.

VILLE UNNGÅ DOM:  Det skal ha vært forhandlet mellom 30-åringen fra Young Guns og medlemmer av B-gjengen for at den tiltalte 30-åringen skal unngå å bli dømt for drapsforsøket.
VILLE UNNGÅ DOM: Det skal ha vært forhandlet mellom 30-åringen fra Young Guns og medlemmer av B-gjengen for at den tiltalte 30-åringen skal unngå å bli dømt for drapsforsøket. Vis mer

I innledningsforedraget til tingrettsaken i 2008 sa han, ifølge Dagsavisen:

- Avlyttede og overhørte samtaler beviser at personer i B-gjengen og Young Guns har avtalt å vitne til hverandres fordel i pågående rettssaker.

- Hvordan er det for politiet å forholde seg til at personene inngår slike avtaler?


- Det er utvilsomt ufordrende å forholde seg til mulige avtaler mellom miljøene. Samtidig er dette to miljøer som åpenbart har motiv for å snakke uriktig om hverandre, sier Holden til Dagbladet.

Snuoperasjon endte i slåssing
I lydopptakene som ble spilt i retten onsdag blir det også oppgitt at et navngitt B-gjengmedlem skal ha forsøkt å organisere samtalene mellom grupperingene. Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med vedkommende.

Forsøkene på å snakke hverandre til mildere straffer ser uansett ikke ut til å ha fungert.

I tingretten forklarte en av Rasool-brødrene seg slik at den tiltalte 30-åringen ikke kunne knyttes sterkt nok til en bil som var sett ved åstedet til at. Ifølge 30-åringen har den aktuelle Rasool-broren vært positiv til å komme til en løsning i forhandlingene.

Denne forklaringen endret han i lagmannsretten. Dagbladet har ikke kommet i kontakt med mannens advokat.

Etter snuoperasjonen ble det slåsskamp mellom gjengmedlemmer på gata utenfor rettslokalet.

- BLE FORSØKT DREP: B-gjenglederen, Ghulam Abbas, ble forsøkt derpt på Granstangen i 2007. Nå går ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
- BLE FORSØKT DREP: B-gjenglederen, Ghulam Abbas, ble forsøkt derpt på Granstangen i 2007. Nå går ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Vis mer

Skarpe fronter
Samtidig vet Dagbladet at B-gjengmedlemmer tidligere har hevdet det skulle komme en stor overraskelse i forbindelse med saken. Den kom i forrige uke, da Mohammed Ibrar Aslam leverte de skjulte lydopptakene. De ble levert helt på tampen av rettssaken, etter at han hadde sittet på dem siden oktober i fjor.

I stedet for en avtale, fikk 30-åringen dermed sine egne utsagn fra en fortrolig samtale kastet mot seg i retten. Sinnene er i kok i Young Guns-miljøet.

Onsdag ble det krangel mellom personer fra B-gjengen og Young Guns utenfor rettslokalet, igjen.

Statsadvokat Svein Holden frykter at offentliggjøringen av opptaket skal gjøre konflikten mellom miljøene verre.

- Vi håper ikke at det skjer, men vi ser jo at det er skarpe fronter, sier han.

Politiet frykter mer bråk
Hos oslopolitiet merker de godt hvordan spenningen mellom de norskpakistanke gjengene har tatt seg opp den siste tiden.

- Vi følger tett med på det som skjer om dagen. Både i domstolen og utenfor, sier seksjonssjef Øyvind Nordgaren ved avdeling for Organisert kriminalitet i oslopolitiet til Dagbladet.

Han beskriver stemningen mellom hovedstadens gjengmiljøer som urolig.

- Det er mye frustrasjon i miljøene og det kommer litt banalt til syne der de står på hver sin side av gaten og roper til hverandre. Det betyr ikke at det ikke kan smelle en dag og vi tar situasjonen alvorlig, sier han.

Eirik Jensen er leder for det såkalte gjengprosjektet i Oslo politidistrikt. Han har merket seg et lavt kokepunkt hos gjengene den siste tida.

PÅ TÅ HEV: Leder for oslopolitiets gjengprosjekt følger godt med på situasjonen mellom de rivaliserende gjengene i hovedstaden om dagen. Foto: MARIUS GULLIKSRUD
PÅ TÅ HEV: Leder for oslopolitiets gjengprosjekt følger godt med på situasjonen mellom de rivaliserende gjengene i hovedstaden om dagen. Foto: MARIUS GULLIKSRUD Vis mer

- Selv rettslokalene er ikke fredet om dagen. Dette er impulsmennesker og situasjoner kan raskt poppe opp hvor som helst. Derfor følger vi veldig godt med om dagen, sier Jensen til Dagbladet.

Han legger til at styrkeforholdet mellom B-gjengen og Young Guns er annerledes enn tidligere. En av Young Guns sine definerte gjengledere, Mohammed «Jeddi» Javed, ble drept og en flere antatte ledere soner lengre fengselsdommer.