Gjengvoldtektssaken måtte avbrytes

Tiltalt knakk sammen da han skulle peke ut hvem som var i leiligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble høydramatisk mot slutten av forklaringen til den siste tiltalte i saken mot seks menn, som skal ha gjengvoldtatt en 16-åring på Skullerud i Oslo gjentatte ganger i desember i fjor.

Den 25 år gamle mannen som skulle forklare seg rett før lunsj, hadde vært svært sparsommelig med opplysninger i det eneste politiavhøret han forklarte seg i.

Men da han sto i vitneboksen i dag, sjokkerte han retten ved å si at han hadde snakket usant i politiavhøret, og at han var villig til å snakke om det som hadde skjedd.

- Nå skal jeg fortelle sannheten, sa mannen .

Som den eneste av de tiltalte innrømmet han at han hadde vært sammen med jenta i tidsrommet 8. til 9. desember, da hun skal ha blitt gjengvoldtatt.

Sprakk

Han nektet innledningsvis å fortelle hvem som hadde oppholdt seg i leiligheten på Skullerud, der voldtekten skal ha funnet sted.

Verken dommer Finn Haugen eller statsadvokat Olav Helge Thue maktet å presse mannen til å peke ut andre.

Men da advokat Petter N. Sterud, som representerer en av de andre tiltalte, stilte et direkte spørsmål om hans klient var i leiligheten, begynte 25-åringen å snakke.

- Nei. Ingen av de som er her, var i leiligheten, sa han.

Mannen, som virket svært sliten etter å ha sittet i varetekt i ni måneder, sa etterhvert at det var andre, svært nære bekjente av ham, som hadde vært i den aktuelle leiligheten.

- Jeg orker ikke mer. Jeg har sagt mitt. Beklager, sa den tiltalte.

Det finnes ingenting som tyder på at mannens nye opplysninger er korrekte, og dommer Finn Haugen brøt raskt inn.

25-åringens forsvarer, Anne Marstrander, hadde en fem minutters privat samtale med sin klient, og fortalte retten at han var villig til å møte i rettssalen i morgen.

Dermed ble saken avbrutt allerede klokka 14.56.

Ville plage politiet

Før den dramatiske avslutningen, ble mannen spurt om hvorfor han hadde forklart seg usant for politiet.

- De plaget meg, så jeg tenkte at jeg kunne plage dem også. De arresterte folk uten grunn. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sa mannen.

- Så du løy for å plage politiet, spurte aktor, statsadvokat Olav Helge Thue.

- Jeg ønsket å snakke med kona mi. Jeg glemmer aldri hvordan de behandlet meg. Jeg kommer til å huske dette for alltid, svarte den tiltalte.

Hans forsvarer fikk 25-åringen til å utdype svaret.

- Det gikk sterkt innpå meg å bli siktet for voldtekt. Det har ødelagt min personlighet. Hvordan skal jeg kunne se på kona mi når jeg kommer ut igjen? Skal jeg si unnskyld?

- Når man ikke har noen personlig ære igjen, har ikke livet noen betydning. Hva skal jeg si til de som er ute? Skal jeg si jeg er fengslet for voldtekt? Hva skal jeg si til moren min?

Han utdypet svaret ytterligere i sin siste kommentar for dagen, rettet mot troverdigheten til den fornærmede, som er narkoman.

- La 16-åringen komme og forklare seg foran meg. En rusmisbruker mot en vanlig person. En norsk og en iraker.