Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjeninnfører blyammunisjon for å opprettholde beredskapen

Forsvarssjefen bryter miljøstempelet og hastekjøper 2,5 millioner blyskudd etter nye ammoavsløringer.

INNFØRER BLY: Forsvarssjef Harald Sunde åpner nå for bruk av blyammunisjon for å opprettholde beredskapen, og sikre oppdraget i Afghanistan.

Foto: Håkon Eikesdal
INNFØRER BLY: Forsvarssjef Harald Sunde åpner nå for bruk av blyammunisjon for å opprettholde beredskapen, og sikre oppdraget i Afghanistan. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarssjef Harald Sunde har åpnet et beredskapslager for å gi Hæren 700 000 skudd med blyholdig ammunisjon etter at han torsdag ble tvunget til å innføre forbud mot bruk av blyfri ammunisjon fordi soldatene blir syke.

I to år har forsvarsledelsen forgjeves forsøkt å redde den svært omstridte miljøammunisjonen ved å innføre stadig strengere skyterestriksjoner.

Men prestisje måtte i går vike for helse. Forsvarets hovedverneombud Geir Arne Nordstrand hadde sine kolleger fra alle fire våpengrener bak seg da han med loven i hånd satte foten ned og ba Sunde stanse bruken.

Nye avsløringer - Veldig mange har sniffet inn drit som ikke kommer opp igjen. Jeg har ikke lenger samvittighet til å la dette fortsette, sier Nordstrand til Dagbladet.

Møtevirksomheten har siden jul vært intens mellom hovedverneombudene, forsvarssjefen, bedrifthelsetjenesten og ekspertene ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Sistnevnte jobber intenst sammen med ammunisjonsprodusenten Nammo for å utvikle en forbedret utgave av den skandalerammede blyfriammunisjonen.

På møtet i går kom det frem at nye oppsiktsvekkende funn knyttes til den helseskadelige blyfriammunisjonen.

KRISE: Skyteforbudet på den omstridte miljøammunisjonen har ført til hasteinngjøp av blyholdig ammunisjon fra den sveitsiske våpenprodusenten RUAG. 
Foto: Vegard Grøtt / Forsvaret
KRISE: Skyteforbudet på den omstridte miljøammunisjonen har ført til hasteinngjøp av blyholdig ammunisjon fra den sveitsiske våpenprodusenten RUAG. Foto: Vegard Grøtt / Forsvaret Vis mer

- Det kom frem at også CO-verdiene i avgassene er bekymringsverdige, sier forsvarssjef Sunde til Dagbladet.

Dette bekrefter funn svenske forskere gjorde før jul, og som Dagbladet kunne avsløre i mars.

- Vi kan ikke ha ammunisjon som gir soldatene helseskade, fastslår Sunde, og lover at ny ammunisjon må være optimal før den blir innført. Slike tester ble aldri gjort da blyfriammunisjonen og miljøkravet kom i 2007.

«Ny Nammo» Et parti med testammunisjon, som har fått navnet «Ny Nammo», skal nå testes ut under kontrollerte former. Men hovedverneombud Nordstrand varsler at han ikke under noen omstendighet vil oppheve skyteforbudet før Forsvaret dokumenterer at ny ammunisjon ikke påfører soldatene helseskade.

- Folk skal bli friskere av å gå på jobb. Sånn er det bare, sier han til Dagbladet.

- Uaktuelt Forsvarsminister Grete Faremo har konsekvent avvist å kommentere avsløringene men henvist både journalister og helseskadde soldater til den militære ledelsen i Forsvarsstaben. Men 9. mars ble hun tvunget på banen etter at Stortinget forlangte svar på Dagbladets avsløringer.

- Blyholdig ammunisjon er verken helsemessig eller miljømessig å foretrekke, og det er ikke aktuelt å erstatte dagens ammunisjon med noe som er dårligere, sa forsvarsminister Grete Faremo fra Stortingets talerstol.

Men bare en drøy måned senere må hun bite i seg de ordene. Mandag kommer den første forsyningen med en million blyholdige skudd fra den sveitsiske våpengiganten RUAG. I begynnelsen av mai ventes ytterligere 1,5 millioner skudd. Forsvaret har behov for omlag 20 millioner skudd i året. Derfor må innkjøpene trappes opp kraftig om ikke «Ny Nammo» tilfredsstiller helsekravene.

Afghanistan på nåde - Først må vi sikre at avdelingene her hjemme har nok ammunisjon til å opprettholde et tilfresdsstillende treningsnivå. Deretter vil også avdelingene i Afghanistan få utlevert bly, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Skytetrening hjemme i Norge er helt nødvendig for at man skal kunne sende soldater på oppdrag i utlandet. Derfor lever nå hele den norske Afghanistan-innsatsen på hovedverneombudets nåde.

- Mitt mandat som hovedverneombud er begrenset til Norge. Men hvis ikke soldatene får skytetrening, kan de heller ikke sendes til utlandet, fastslår Nordstrand.

Heller ikke fredag kveld ville ministeren uttale seg i saken tross massiv kritikk fra opposisjonen på stortinget. Og til tross for at flere hundre soldater er blitt syke. Flere hundre millioner kroner er brukt på innkjøp av store mengder helseskadelig ammunisjon som aldri vil bli brukt. Og et ukjent beløp må brukes på å bygge om 25 000 automatgeværer fordi de ikke tåler ammunisjonstypen.

 

FULL STANS: Forsvarets hovedverneombud, Oberstløytnant Geir Arne Nordstrand,  har ikke samvittighet til å tillate fortsatt bruk av helsefarlig miljøammunisjon. Foto: Jacques Hvistendahl
FULL STANS: Forsvarets hovedverneombud, Oberstløytnant Geir Arne Nordstrand, har ikke samvittighet til å tillate fortsatt bruk av helsefarlig miljøammunisjon. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
TAUS: Forsvarsminster Grete Faremo ønsker ikke å uttale seg i saken. Foto: Jacques Hvistendahl
TAUS: Forsvarsminster Grete Faremo ønsker ikke å uttale seg i saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media