Danmark:

Gjeninnfører coronatiltak

Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smitten i Danmark øker stadig, og sykehusinnleggelsene er på full fart oppover hos naboene våre i sør. Det har ført til at regjeringen har kalt inn til et pressemøte om coronasituasjonen mandag kveld.

Det siste døgnet er det registrert 2294 smittetilfeller og 303 personer som er innlagt på sykehusene som følge av covid-19, ifølge tall Statens Serum Institut (SSI).

Statsminister Mette Frederiksen (S) og helseminister Magnus Heunicke (S) legger fram hvilke restriksjoner regjeringen vil innføre for å stoppe den stigende smittetrenden, ifølge danske TV 2.

For at regjeringen i det hele tatt kan gjeninnføre coronarestriksjoner i landet må epidemiutvalget vedta at det er en samfunnskritisk sykdom igjen, skriver danske BT.

På pressekonferansen varsler Mette Frederiksen at corona på nytt blir betraktet som en samfunnskritisk sykdom.

Vaksinerte smittes

Et av tiltakene som nå blir innført er krav om bruk av coronapass i samfunnet.

Se hvor det er krav om coronapass lenger nede i saken.

- Jeg syntes ikke det er krevende å bruke coronapasset. For oss som er vaksinert er det ikke krevende å bruke coronapasset. Vi har brukt det før, og vi vet hvordan det fungerer. For dere som ikke er vaksinert blir det mer kronglete å bruke i hverdagen, sier statsminister Frederiksen og oppfordrer folk til å la seg vaksinere.

TV 2 melder at både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen har anbefalt at man innfører krav til bruk av coronapasset igjen.

SMITTEØKNING: Mette Frederiksen holder pressekonferanse klokka 20.00 om coronasituasjonen i Danmark. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
SMITTEØKNING: Mette Frederiksen holder pressekonferanse klokka 20.00 om coronasituasjonen i Danmark. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock Vis mer

- Å skulle innføre coronapass og munnbind i kollektivtransporten er ikke et like stort inngrep for vi har gratis testsystemer, sier Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, til Dagbladet.

De seineste ukene har smittesituasjonen i Danmark vist at omtrent 70 prosent av de som blir smittet er fullvaksinerte med to doser. Derfor mener også immunologen at fullvaksinerte, så vel som uvaksinerte, bør teste seg hyppigere for å slå ned smitten.

- Jeg mener at de som også er vaksinert burde teste seg oftere enn det de gjør nå, fordi de også kan være smittebærere, sier Pravsgaard til Dagbladet.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, er enig med sin kollega.

Han sier til Dagbladet at det har kommet som et sjokk for myndighetene at smitten har utbredt seg såpass mye som den har nå i landet.

- Da vi gjenåpnet samfunnet visste vi at smitten kom til å sirkulere blant de ikke-vaksinerte. Vi tenkte at det heller ikke kom til å gjøre en stor forskjell på sikt, fordi mange av de uvaksinerte er unge så det er dermed mindre sannsynlig at de blir alvorlig syke. I tillegg får de en naturlig immunitet som også vil inngå i immunitetstallet i samfunnet for øvrig, sier Andreasen til Dagbladet.

Coronapass

På pressekonferansen sier helseminister Magnus Heunicke at det skal bli et krav om coronapass ved nattklubber, diskoteker og i party-busser og innendørs serveringssteder.

Det skal også innføres krav om coronapass ved større arrangementer der det er flere enn 200 deltakere innendørs, og flere enn 2000 deltakere utendørs.

Før danskene gjenåpnet samfunnet for fullt, uten restriksjoner i starten av sommeren, ble coronapasset brukt flittig i samfunnet.

IMMUNOLOG: Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet. Foto: Københavns Universitet
IMMUNOLOG: Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet. Foto: Københavns Universitet Vis mer

Danskene måtte innstille seg på å vise fram coronapasset dersom de skulle ta seg en øl innendørs eller en tur til frisøren.

Dersom man ikke var vaksinert skulle danskene også teste seg hver tredje dag for å få et grønt coronapass.

Verken Andreasen eller Christensen tror at coronapasset kommer til å innføres på samme måte som det var før sommeren.

- Jeg tenker ikke at det er nødvendig å gjeninnføre det fullstendig slik som det var før, men det kan være smart å innføre det på større arrangementer der mange unge samles, fordi mange av de uvaksinerte er i den unge målgruppen, sier Christensen.

-Viktig

75 prosent av hele befolkningen i Danmark er nå fullvaksinert, men ekspertene mener at det likevel er nødvendig å hente fram coronapasset igjen.

Christensen påpeker at det er de uvaksinerte som nå driver pandemien videre.

- Det er viktig å innføre tiltak nå, fordi dersom man ser på smitten innad i de 25 prosentene som ikke er vaksinert, så er smittetallet mye høyere. Vi har regnet oss fram til at dersom man innfører coronapass igjen, så kan man fjerne omtrent 50 prosent av smittetilfellene på sikt, sier immunologen.

Selv om det ikke skal innføres noe krav om vaksinering, blir de uvaksinerte i Danmark nødt til å teste seg dersom de skal til et sted der det er krav om å vise fram et grønt coronapass.

Immunologen påpeker at samfunnet er langt fra å oppnå den ønskelige immuniteten for å slå ned viruset i samfunnet.

- For å oppnå full immunitet i samfunnet så bør omtrent 90 prosent av befolkningen være vaksinert, så vi er fortsatt et stykke unna, sier han.

Christensen mener også at det er viktig å innføre restriksjonene nå fordi man står overfor en vinter med en influensa-sesong som kan ramme helsevesenet.

- Det er derfor viktig at vi er føre var så sykehusene ikke blir overbelastet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer