Gjenkjent på film

Politiet fryktet at David Toska hadde væpnede livvakter, da de pågrep ham i Malaga. Toska nektet å snakke i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA (Dagbladet.no): - Guardia Civil klarte å gjenkjenne ham via et videoopptak, til tross for at han hadde endret utseendet svært mye, opplyser spansk politi.

De tok ingen sjanser da de pågrep Toska ved togstasjonen i Malaga klokka 13 i går. Politiet fryktet at han var ledsaget av flere bevæpnede livvakter.

Ble advart mot Toska

Guardia Civil hadde fått beskjed om at Toska trolig var hjernen i ligaen som ranet Nokas i Stavanger for 58 millioner kroner og drepte en politimann. Spansk politi ble også advart om at Toska måtte anses som ekstremt farlig, svært aggressiv, og at det var fare for at han bar våpen.

Politiet rykket ut med store, væpnede styrker da de gikk til pågripelse av Toska. Han ble tatt uten dramatikk ved jernbanestasjonen i byen.

Det var en ordknapp Toska som kom til tinghuset i Malaga ved 10-tida i formiddag, etter å ha blitt fraktet de ti minuttene fra hovedkvarteret til Guardia Civil. Retten har hemmeligstemplet alt som skjedde under rettsforhandlingene, men en kilde som var til stede i rettsforhandlingene, sier at retten ble hevet etter fem minutter.

Fem minutters rettsmøte

Påtalemyndigheten stilte Toska flere spørsmål om hvor han hadde oppholdt seg i Malaga, og om han hadde mobiltelefon, leiebil og pc. Toska svarte ikke på spørsmålene. Det eneste han sa var at han ikke ønsket å komme med noen uttalelser.

TAUS: David Aleksander Toska ville ikke si noe i rettsmøtet i Malaga i dag. Her fotografert etter pågripelsen i går. Foto: GUARDIA CIVIL
TAUS: David Aleksander Toska ville ikke si noe i rettsmøtet i Malaga i dag. Her fotografert etter pågripelsen i går. Foto: GUARDIA CIVIL Vis mer

- Selve rettsmøtet varte i fem minutter. Så tok det noen minutter å skrive ut og undertegne papirene. Deretter var det over, sier en sentral kilde til Dagbladet.no.

Toskas offentlig oppnevnte forsvarer ønsker ikke å si noe om hva som ble sagt i retten.

- Jeg vil ikke si noe. Det som skjedde er hemmelig. Men han skal sendes til Madrid, sier forsvareren, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Flere uklarheter

Da Toska møtte pressefolkene utenfor tinghuset, var hans eneste kommentar at han ønsket å komme hjem til Norge.

Dagbladet.no har gjort gjentatte forsøk på å få tilgang til rettsdokumentene, uten å lykkes.

Ved Guardia Civils hovedkvarter i Malaga, opplyses det at Toska ikke er i deres forvaring. Men hovedkvarteret i Madrid sier at Toska fortsatt er i Malaga, og at det ikke er klart når han skal overføres til den spanske hovedstaden.

Andre kilder sier at det kan skje allerede i kveld.