Gjenlevende pirat gråt i retten

Abdiwali Abdiqadir Muse risikerer livstid i fengsel.

PIRATTATT: En føderal domstol fastslår at den pirattiltalte Abdiwali Abdiqadir Muse fra Somalia er 18 år. Han kan dermed stilles for retten som myndig, og risikerer nå livsvarig fengsel. Her ankommer han New York i lenker, med en bandasjer etter at han ble stukket av en spiss gjenstand under det mislykka kapringsforsøket. Foto: SCANPIX
PIRATTATT: En føderal domstol fastslår at den pirattiltalte Abdiwali Abdiqadir Muse fra Somalia er 18 år. Han kan dermed stilles for retten som myndig, og risikerer nå livsvarig fengsel. Her ankommer han New York i lenker, med en bandasjer etter at han ble stukket av en spiss gjenstand under det mislykka kapringsforsøket. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gråtende, iført håndjern og med en bandasjert hånd, ble en ung somalier identifisert som Abdiwali Abdiqadir Muse i kveld tiltalt ved en New York-domstol etter det mislykka kapringsforsøket utenfor Somalia, melder AP.

Den føderale retten fastslo at Muse, hvis sin egentlige fødselsdato er ukjent, er 18 år gammel. Han kan dermed stilles for retten som en voksen, og tiltales for blant annet piratvirksomhet, gisseltaking og bruk av våpen.

Om Muse blir dømt for piratvirksomhet, som den første i USA på over ti år, så er minimumsstraffen livstid i fengsel, melder AP.

Kastet ut pressen
Amerikanske myndigheter har ikke begrunnet sin konklusjon om at han er 18, og dommer Andrew J. Peck sa i retten at familien ikke er kredible vitner, melder Washington Post.

Pressen ble kastet ut av rettsalen da bevisen for alderen skulle framlegges, melder tv-kanalen CNN.

Muse er den eneste overlevende etter at somaliske kaprere forsøkte å ta det amerikanske skipet Maersk Alabama. Tre av hans piratkolleger ble skutt og drept av Navy Seals-snikskyttere, etter at de hadde holdt kapteinen som gissel i fem dager på åpen sjø.

Kaprerens fortid er uklar. Mange spørsmål står ubesvart etter at han ble dratt fra en fortid i dyp fattigdom og lovløshet i den sentralsomaliske byen Galkayo, til at han på mandag, som internasjonalt kjent pirat, ble eskortert inn i New York av et dusin FBI-agenter.

HOLDT GISSEL HER: Tre somaliske kaprere ble drept i denne livbåten, da amerikanske snikskyttere gikk til aksjon for å befri kapteinen av Maersk Alabama. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/US NAVY
HOLDT GISSEL HER: Tre somaliske kaprere ble drept i denne livbåten, da amerikanske snikskyttere gikk til aksjon for å befri kapteinen av Maersk Alabama. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/US NAVY Vis mer

- Likte filmer og bøker
Under oppveksten studerte han engelsk, var glad i Bollywood-filmer og forsvant inn i bøkenes verden, hevder hans mor Adar Abdirahman Hassan overfor nyhetsbyrået AP. Hun sier han er «klok utover alderen», og ble lurt og «hjernevasket av gangstere» inn i piratvirksomheten.

- Han tok alle bøkene sine den dagen han forsvant, bortsett fra én, tror jeg, og kom aldri tilbake. Sist jeg så ham så var han i skoleuniformen, hevder moren, og sier han «bare forsvant» for noen uker siden.

- En ung mann på hans alder kan ha behøvd penger, for eksempel. Jeg bruke å gi ham skolepengene fordi jeg ikke hadde råd til mer. Klart han trengte penger, sier moren, som livnærer seg med å selge melk på et marked.

Hun bønnfalte i går president Obama om at han måtte benåde sønnen.

12, 15, 18 eller 19 år?
Moren sier at Muse er den eldste i søskenflokken og vokste opp i et fattigslig ett-roms hjem uten innlagt vann eller strøm, i et av verdens voldeligste land hvor hvert fjerde barn dør før de er fem år gamle, ifølge AP. 

MISLYKKA: Piratene forsøkte å kapre dette lasteskipet, Maersk Alabama, som seilte under amerikansk flagg. Her avbildet da det het Maersk Sealand. Foto: SCANPIX/REUTERS/Maersk Line Ltd
MISLYKKA: Piratene forsøkte å kapre dette lasteskipet, Maersk Alabama, som seilte under amerikansk flagg. Her avbildet da det het Maersk Sealand. Foto: SCANPIX/REUTERS/Maersk Line Ltd Vis mer

Familien fastholder at Muse er 16 år gammel, men at de ikke har dokumenter som kan bekrefte alderen - noe som ikke er uvanlig i Somalia. En venn sier imidlertid til AP at han trolig er eldre.

- Jeg tror han var ett eller to år eldre enn meg, og jeg er 16, sier klassekameraten Abdisalan Muse til AP.

Påtalemyndighetens Brendan McGuire sier til AP at Muse under pågripelsen hevdet at han var 12. Deretter sa han til FBI at han var 15, før han senere inrømte at han først var 18 og deretter 19.

- Ville forhandle
Det antydes at omstendighetene rundt pågripelsen av Muse kan være kontroversielle. Årsaken til at han ikke ble drept, slik som de øvrige piratene, var at han på det aktuelle tidspunktet befant seg om bord den amerikanske destroyeren USS Bainbridge.

Her søkte han angivelig medisinsk hjelp, etter at han under kapringsforsøket ble stukket i handa, i tillegg til at han skulle forsøke å forhandle fram en løsning på situasjonen. Han ble pågrepet etter at styrkene drepte de andre kaprerne.

- Denne mannen kom tilsynelatende til Bainbridge under hvitt flagg for å forhandle. Så ble han tatt til fange. Det er et spørsmål om hvor vidt han er i lovlig amerikansk varetekt og det er et spørsmål om hvor vidt han kan bli stilt for retten på grunn av alderen hans, sier Kuby til AP.

OVERLEVDE: Kaptein Richard Phillips ble holdt som gissel av væpna kaprere i fem dager. Her er han gjenforent med kona Andrea. Foto: SCANPIX/EPA/ED WOLFSTEIN
OVERLEVDE: Kaptein Richard Phillips ble holdt som gissel av væpna kaprere i fem dager. Her er han gjenforent med kona Andrea. Foto: SCANPIX/EPA/ED WOLFSTEIN Vis mer

Kuby har tidligere forsvart terrormistenkte, og sier til avisa at han har vært i diskusjoner med andre advokater for å opprette et forvarerteam.

HVITT FLAGG? Den pirattiltalte kapreren var om bord den amerikanske destroyeren USS Bainbridge, angivelig for å forhandle, da Navy Seals drepte de øvrige kaprerne. Foto: Scanpix/REUTERS/Antony Njuguna
HVITT FLAGG? Den pirattiltalte kapreren var om bord den amerikanske destroyeren USS Bainbridge, angivelig for å forhandle, da Navy Seals drepte de øvrige kaprerne. Foto: Scanpix/REUTERS/Antony Njuguna Vis mer