Gjenlever marerittene i Sierra Leone

- Opprørerne hakket i hjel mannen min, barna voldtok meg og kappet av meg hendene, forteller vitne TF-1196.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no advarer mot sterke skildringer i denne artikkelen.

Historien hennes er en av mange som ryster det vestafrikanske landet som var herjet av krig fra 1991 til 2002. Anonyme overlevende forteller om grusomhetene til FNs krigsforbryterdomstol i Sierra Leone.

- De brukte macheter til å hakke alt liv ut av mannen min. En gutt som var ung nok til å være sønnen min, voldtok meg, forteller TF-1196 og holder opp armene for å vise hvorfor hun ikke har signert vitnemålet sitt.

- Opprøreren kappet min høyre og venstre hånd i fire biter, forklarer den middelaldrende kvinnen i rettslokalet i Freetown.

Hørte barna bli slaktet

Hundretusenvis av sivile ble ofre for opprørernes herjinger - drap, voldtekter, kidnappinger og amputasjoner. De terroriserte landsbygda i et forsøk på å ta kontrollen over landet og de verdifulle diamantforekomstene. Unger helt ned i 5-årsalderen fulgte opprørslederen Foday 'Pappy' Sankoh. Utstyrt med AK-47, marihuana, kokain og amfetamin ble de sendt ut for å drepe så grusomt som overhode mulig, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg ble voldtatt mens jeg var høygravid. De reiv buksene av søsteren min og stakk kniven oppi henne, forteller TF-064.

Hun er påtalemyndighetenes femte vitne, og klarer lenge å holde tårene tilbake mens hun forteller om dagen helvete kom til landsbyen. Men når hun kommer til barnas skjebne, blir det for mye.

- Min ett-åring og tre-åring og seks andre barn ble samlet ved et appelsintre. Så stengte de oss voksne inne i et hus. Vi hørte barna hyle. Etter en stund stanset skrikene, forteller hun gråtkvalt.

- Da vi kom ut så vi barnelikene på bakken.

Sønnens hode i en sekk

TF-064 bryter sammen og gråter i ti minutter.

- Vær så snill og hold hjertet ditt og snakk, sier dommer Benjamin Itoe vennlig og kvinnen fortsetter å fortelle om marerittet som ingen ende ville ta.

- Nesten alle ble drept, og vi som fikk leve måtte bli med dem. Kun et barn ble spart slik at han kunne bære en sekk som dryppet med blod. En av opprørerne ba meg komme og kikke i sekken, forteller hun gråtkvalt.

Der hadde de samlet barnas hoder.

- På vei fra landsbyen snudde jeg meg og kikket tilbake. Det lå lik overalt. En mann stakk en pistol mot hodet mitt og ba meg le. Jeg tvang fram en latter.

Tre kommandanter tiltalt

Hver kveld blir historiene fra retten gjenfortalt over radioen i landet som har offisiell status som verdens minst utviklede. Slik forsøker innbyggerne å bearbeide umenneskelighetene de var gjennom. I motsetning til krigsforbryterdomstolene for Rwanda og eks-Jugoslavia, er det liten interesse fra internasjonal media. De fleste journalistene reiste hjem etter at de første dagene i retten var over i juni.

Opprørslederen Foday Sankoh døde av naturlige årsaker i FN-varetekt i fjor. I denne første rettsrunden er det flere av kommandantene hans som må svare for folkemordet.

12-åring voldtok

Tirsdag fikk retten for første gang høre historiene fra de som utførte grusomhetene. Barnesoldatene er selv ofre.

- Jeg ble kidnappet i 1998 da jeg var ute for å hente vann, forteller TF1-199 som nå er blitt 17 år.

- De lærte meg å skyte, røyke dop og voldta.

Han var bare 12 år da kommandanten kom bort til ham med en vettskremt 15 år gammel jente.

- Jeg sa at jeg ikke hadde gjort sånn og at jeg var ung. Da truet han med å drepe meg og jenta, så jeg måtte voldta henne. Det gjorde så vondt i hjertet.

  • Krigen endte i 2002 da den tidligere kolonimakta England intervenerte sammen med FN og flere av de afrikanske nabolandene.
<B>LIVET GÅR VIDERE: Gballa Sessay vil være med å bestemme hvem som skal styre det krigsherjede landet.
<B>DEN FN-STØTTEDE DOMSTOLEN I SIERRA LEONE:</B> Sjefsdommer Benjamin Mutanga Itoe sitter i midten på bildet som ble tatt da rettsoppgjøret startet i begynnelsen av juni.
<B>SJEFENE: Opprørskommandantene Augustine Gbao og Issa Hassan Sesay som er tiltalt for krigsforbrytelser, møter for retten i Freetown.
<B>BARNESOLDATER: To unge gutter venter på å bli sendt til fronten i 2000.
<B>LYTTER TIL OFRENE: Tiltalte Moinina Fofana og Sam Hinga Norman hører på beskyldningene mot dem.
<B>USKYLDIGE OFRE: Opprørerne kappet systematisk lemmer av tusenvs av uskyldige sivile.
<B>FIRE ÅR GAMMEL: Abas Sesay og venninna Isatu Kaigbo blir fotografert i leiren for krigsskadde og amputerte.