Gjennom det desperate Amerika

Thomas Boberg (40) er dansk lyriker. I to tidligere bøker avslørte han seg som en medrivende reisefører. Den Nordisk Råd-nominerte «Americas» skiller seg ikke ut i så måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjennom reisebrev som strekker seg over en periode på sju år, tar dansken Thomas Broberg leseren med på en reise gjennom Amerika. Og Amerika er mer enn USA. Bortsett fra noen korte visitter i Madison, Minneapolis og New Orleans, er det Latin-Amerika han konsentrerer seg om. Først og fremst Peru, som han skildrer i hele 13 reisebrev.

Det første brevet fra dette landet går tilbake til hans bryllupsreise i 1990. Det siste heter «Postscriptum» og er fra 1999, og skildrer en hallusinatorisk «lift» og like hallusinatoriske møter med trollmenn, helbredere og alskens magikere.

Avhoppere

En undrer seg av og til på om Boberg gjør narr av turistfreakernes flirt med indiansk mystikk og visdom, eller om han selv er trukket inn i magnetfeltet. I alle fall presenterer han den ene sprø europeiske avhopperen etter den andre.

Litt urolig blir imidlertid leserne når han oppdager at også Boberg selv tror seg utsatt for ondskapens magi, og tyr til alskens remedier for å bli kvitt forbannelsen. Mer enn en gang seiler han inn i selvopplevd psykedelisk rus, som er rimelig sjelden som utgangspunkt for en innlevd reportasje. Mangt kan sies. Men tradisjonell journalistikk er dette ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer