Gjennom tunneler, via kabler opp til helikopter, ved hjelp av smørkniv, kleshenger og yoga

Flere ble fanget etter et par dager, mens noen fortsatt er på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag rømte den mexicanske narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by.

Han er fortsatt på frifot.

Guzmáns flukt skal ha vært nøye planlagt. Han skal ha kommet seg ut av fengselet via et ti meter dypt hull under badekaret i cellen hans, som førte ned til en ventilasjonstunnel som var rundt 1,7 meter høy og 80 centimeter bred.

Den cirka 1,5 kilometer lange tunnelen ledet narkobaronen til en byggeplass. Nede i tunnelen fant også politiet en motorsykkel.

The New York Times har laget en grafikk som illustrerer flukten.

Hvordan han har klart å flykte uten at noen har merket det er foreløpig ikke kjent, men som følge av flukten er 18 fengselsbetjenter suspendert.

Store politistyrker er nå satt inn for å prøve å finne den mektige baronen. Soldater har okkupert Mexico bys internasjonale flyplass, flyginger på en flyplass i nærheten av fengselet er midlertidig suspendert, og det er satt opp en rekke veisperringer i området.

Det er nemlig ikke første gang at Guzmán, som er leder av Sinaloa-kartellet i Mexico, har rømt fra et fengsel. Tilbake i 2001 rømte han fra fengselet ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

Men Joaquín Guzmán er heller ikke den første fangen som har klart å rømme fra et fengsel.

La igjen lapp: «Ha en fin dag» I starten av juni klarte to amerikanske fanger det ingen hadde klart på 150 år, nemlig å rømme fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i staten New York.

Richard Matt (48) og David Sweat (34) klarte å komme seg bort fra det høyt bevoktede fengselet ved å bore seg ut fra cella de bodde på sammen med elektronisk verktøy. Hvor de fikk verktøyet fra, er fortsatt en gåte.

Etter å ha boret seg ut, fortsatte rømningsveien gjennom et rørsystem, som førte dem ut på åpen gate fra et kumlokk. De skal også ha vært nede i kloakken for å komme seg ut i fri luft.

I etterkant av rømningen ble det offentliggjort bilder av at fangene hadde lagt igjen en liten, gul lapp etter seg, hvor det var tegnet en smiley og skrevet «ha en fin dag». 

Cirka ei uke seinere ble Sweat fanget. Richard Matt ble skutt og drept av politiet etter nesten en måned på rømmen. 

Brukte smørkniv og kleshenger I 2013 rømte Fred Binaku (29) fra Hedmark fengsel. Han kom seg ut av bygget ved å grave seg ut gjennom murveggen i cella si, som var en halv meter tjukk og laget av teglstein, med hjelp av en smørkniv.

Ifølge NTB rømte også en annen fange fra det samme fengselet ved å grave seg ut gjennom veggen med en kleshenger den 12. august 2008.

I 2014 karakteriserte CNN en rømning fra et fengsel i Quebec i Canada som «tatt ut fra en scene i en actionfilm».

Det var Yves Denis Yvon Lamontagne (35), Denis Lefebvre (53) og Serge Pomerleau (49) som da utløste en enorm politijakt etter at de ble plukket opp av et helikopter og fraktet til et ukjent sted.

De skal ha blitt tatt til fange av politiet igjen under en måned seinere.

Året før klarte to menn som utga seg for å være turister å kapre et helikopter fra et kanadisk reiseselskap, og beordret deretter piloten om å fly til et fengsel nær Montreal. Der ble to innsatte firet opp i helikopteret ved hjelp av kabler.

- Det var et ekte James Bond-øyeblikk, sa da Francis Emond til CNN, som var vitne til hele seansen.

Flukten fra Alcatraz Det som også kanskje kan karakteriseres som et James Bond-øyeblikk, er da tre menn rømte fra Alcatraz Federal Penitentiary i juni 1962.

Rømningen skal i alle fall ha inspirert filmregissør Don Siegel til å lage filmen «Escape from Alcatraz», med Clint Eastwood i hovedrollen.

I virkeligheten rømte Clarence Anglin, John Anglin og Frank Morris fra fengselet ved å lage hull i veggen, for så å legge igjen ansikter laget av såpe, doruller og menneskehår i sengene sine for å lure fengselsvaktene.

De skal deretter ha fortsatt flukten krabbende gjennom ventilasjonsanlegget. Fangene klarte også å ta seg gjennom fengselsgjerdet, for så å komme seg bort fra fengselet ved å lage en gummibåt laget av 50 regnjakker.

De tre mennene ble aldri funnet. FBI mener det er høyst usannsynlig at de nådde land og klarte å komme seg bort, og konkluderte derfor med at de tre mennene druknet.

I desember i fjor ble det derimot kjent at tyske forskere hadde sett nærmere på saken, og kom fram til at fangene kan ha overlevd.

Yoga-stunt Ifølge The Telegraph klarte også yoga-utøveren Choi Gap-bok å komme seg ut av fengselet han satt i. Avisa skriver at han i stedet for å bryte seg ut av fengselet ved hjelp av makt, klarte å sno seg ut av hullet nederst i døra til cella han satt i, som vanligvis blir brukt til å gi fangene mat.

Det skal ha tatt ham 34 sekunder å gjennomføre stuntet, skriver avisa. Han ble fanget seks dager seinere.

NØYE PLANLAGT: Søndag rømte narkobaronen Joaquín Guzmán fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by. Han skal ha kommet seg ut via dette hullet og ned i en ventilasjonstunnel. Foto: NTB Scanpix
HER ENDTE FERDEN: Etter å ha kommet seg gjennom en ventilasjonstunnel på cirka 1,5 kilometer, skal narkobaronen ha endt opp på denne byggeplassen. Foto: NTB Scanpix
RØMTE SAMMEN: David Sweat og Richard Matt rømte fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i staten New York i starten av juni. Sweat ble funnet bare noen dager seinere, mens Matt ble skutt og drept av politiet etter cirka en måned. Foto: NTB Scanpix
LA IGJEN LAPP: Matt og Sweat la igjen en gul lapp med en smiley og påskrifta «Ha en fin dag» på rømningsveien.Foto: NTB Scanpix
RØMTE GJENNOM TUNNEL: De to fangene klarte å komme seg ut av cella si ved hjelp av elektronisk verktøy, for så å flykte gjennom tunneler og ut via et kumlokk. Foto: NTB Scanpix
LANG FERD: De to fangene skal ha kommet seg ut i friluft via flere tunneler. Foto: NTB Scanpix