Gjennombrudd for Algerie-hjelp

Norge og Canada har fått til et diplomatisk gjennombrudd i Algerie. To eksperter på krigstraumer hos barn er nå i Algerie for å undersøke mulighetene for helsefaglig bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er første gang utlandet har fått lov til å spille en rolle i å lege sårene i det pågående blodbadet. Det kan være begynnelsen til en større rolle.

Utilgjengelig

Ingen andre vestlige land har fått en fot innenfor i Algerie.

Utenriksdepartementene i Oslo og Ottawa forsøker begge å tone ned besøket. Dette er bare et forsøk på å hjelpe de aller mest uskyldige ofrene for borgerkrigen, nemlig barna, sier man. Men det er et klart signal fra begge land om at de er rede til å spille en større rolle, dersom man skulle bli spurt.

Magne Raundalen fra Norge og Nigel Fisher fra Canada, begge to ledende sakkyndige på barns traumer etter krig og vold, kom til hovedstaden Alger i denne uka.
De to skal være i landet i tre-fire dager, og skal i samarbeid med FNs Barnefond, forsøke å opprette et hjelpeprogram for barn som er rammet av krig og vold.

Utenriksdepartementet vil ikke ut med detaljer om besøket og heller ikke oppgi navnet på den norske utsendingen.

Canada sendte i januar assisterende viseutenriksminister Claude Laverdure til Algerie. Uka etter ankom ambassadør Odd Wibe fra Norge, sammen med ambassadør Kjell Østrem, som har tilhold i nabolandet Tunisia. De tok opp spørsmålet om Norge kunne gjøre noe for ofrene for borgerkrigen.

I Vesten anslår man antallet dødsofre fra kampene mellom regimet og de væpnede islamske opprørerne til 65000 i løpet av seks år.
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var i Algerie i januar for å samle støtte til kandidaturet som sjef for Verdens Helseorganisasjon. Men trolig inneholdt hennes budskap også et norsk tilbud om hjelp.

Algerie hadde fra før fullstendig avvist all form for innblanding fra EU og andre vestlige land.

Vil ha dialog

Ifølge kilder i Canada var det Norge som fikk forespørselen fra Algerie.

Statssekretær Janne Haaland Matlary besøkte for to uker siden UNICEF, som får arbeide i Algerie under FN-flagg. Det planlagte prosjektet skal foregå i samarbeid mellom Norge, Canada og UNICEF.

Haaland Matlary sier følgende til den kanadiske avisa Globe and Mail: - Vi forsøker alltid å gå inn i bistand og politisk dialog samtidig.