FRAMGANG:Seks menn og to kvinner som hadde blitt lam i bein og underliv, har alle vist betydelig framgang etter behandling med «virtual virkelighets»-opptrening og robotassisterte hjerneimpulser. På dette bildet ser man en mann som får slik behandling. Foto: AASDAP
FRAMGANG:Seks menn og to kvinner som hadde blitt lam i bein og underliv, har alle vist betydelig framgang etter behandling med «virtual virkelighets»-opptrening og robotassisterte hjerneimpulser. På dette bildet ser man en mann som får slik behandling. Foto: AASDAPVis mer

Gjennombrudd for behandling av lammelser. Behandles med robotassisterte hjerneimpulser

Pasientenes status kan oppgraderes til «delvis lammelse» i flere av tilfellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienter med langvarige lammelser etter skader i ryggmargen viser oppsiktsvekkende bevegelighet og følsomhet etter en ny behandlingsmetode, viser en forskningsundersøkelse.

Seks menn og to kvinner som hadde blitt lam i bein og underliv, har alle vist betydelig framgang etter behandling med «virtual virkelighets»-opptrening og robotassisterte hjerneimpulser.

Svært forenklet innebærer behandlingen bruk av ulike teknikker for å stimulere den delen av hjernen som styrer bein og underliv, områder pasientene ikke hadde førlighet i etter skader på ryggmargen.

I fire av tilfellene kunne legene oppgradere pasientenes status til «delvis lammelse», en utvikling som man tidligere ikke har sett ved bruk av denne type ikke-inngripende behandling.

En 32 år gammel kvinne som hadde vært paralysert i over ti år, opplevde den mest dramatiske endringen. Ved starten av prosjektet, ved en klinikk i São Paulo i Brasil, var hun ikke i stand til å stå ved egen hjelp, selv ikke med bruk av skinner.

Etter 13 måneder kunne hun utføre gå-lignende bevegelser mens hun ble holdt oppe i en sele.

- Den andre kvinnen gjenvant så mye av følsomheten, både på huden og inne i kroppen, at hun bestemte seg for å bli gravid. Hun kunne senere føle veene, sier Miguel Nicolelis ved Duke-universitetet i Nord-Carolina. Han er nevrolog og arkitekten bak behandlingsopplegget.

. (NTB)