Gjennombrudd for EU-forsvar

Frankrike, Tyskland og Storbritannia har etter lange forhandlinger blitt enige om et militært europeisk samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det går ut på å danne en en slags militær superklubb, uavhengig av NATO, og neppe for alle EU-land.

Det uventede forsvarsforslaget på EU-toppmøtet i Napoli betegnes som et «gjennombrudd».

Ifølge avisa Le Monde må de som vil bli med kunne stille med en stridsberedt styrke innen 5-30 dager for operasjoner innen EU, først og fremst etter begjæring fra FN. Ifølge det nye forslaget er det EUs ministerråd som skal vedta at den dannes.

Overrasket

Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin overrasket alle ved å offentliggjøre forslaget fredag kveld, og betegnet det som et «gjennombrudd». Men stormaktene glemte i farten å presentere det for de andre utenriksminstrene, fordi det ifølge den britiske utenriksministeren Jack Straw først skulle presenteres for «viktige allierte», i virkeligheten USA.

USA raser

Rådgiverne til president George W. Bush raser. De oppfatter forslaget om et «europeisk hovedkvarter» som en konkurrerent til NATO.

Det er heller ikke full enighet innen EU. Nøytrale land som Sverige og Finland var himmelfalne over at alle EU-medlemmer forpliktes til å forsvare et medlemsland som angripes med alle midler, «militære og andre».

Tyrkia og Polen vil ikke gjøre noe som svekker NATO.

Det kom heller ingen andre gjennombrudd i Napoli. De små EU-landene har ennå ikke svelget Frankrikes og Tysklands bulldoser-framferd mot budsjettreglene.