Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjennombrudd for HIV-vaksine

For første gang er det vist at en vaksine kan forhindre HIV-smitte.

FORNØYDE: Den amerikanske ambassadøren i Thailand, Eric John, gratulerer Thailands helseminister Witthaya Kaewparrdai etter pressekonferansen der resultatene av vaksinestudien ble presentert. Foto:AP/SCANPIX
FORNØYDE: Den amerikanske ambassadøren i Thailand, Eric John, gratulerer Thailands helseminister Witthaya Kaewparrdai etter pressekonferansen der resultatene av vaksinestudien ble presentert. Foto:AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): For første gang er det påvist at en vaksine mot hiv-viruset har minsket sjansene for å bli smittet av sykdommen. Det viser en omfattende test av en ny, eksperimentell vaksine, gjennomført av den amerikanske hæren og Thailands helsedepartement, melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Vaksinen minsket risikoen for å bli smittet av HIV-viruset med mer enn 31 prosent, viser studien som ble gjennomført på mer enn 16 000 frivillige i Thailand. Forskerne bak kaller resultatene et «gjennombrudd».

Funnene er svært viktige for videre forskning på HIV-vaksiner, mener den amerikanske hærens HIV-forskningsprogram, som har organisert studien.

Redusert med 30 prosent
- Dette er den første HIV-vaksinen som har klart å redusere risikoen for HIV-smitte hos mennesker. Vi er veldig opprømte og fornøyde med utbyttet av studien, og gratulerer alle som deltok, sier generalløytnant Eric Schoomaker, kirurg i den amerikanske hæren, i en pressemelding fra forskningsprogrammet.

Av halvparten av deltakerne i studien, som fikk en placebo-vaksine, ble 74 personer smittet. Blant den andre halvparten som fikk vaksine, ble 51 personer syke. I presentasjonen i dag ble det vist at dette var et statistisk signifikant resultat.

Vaksinen har imidlertid ingen effekt på mengden virus i blodet til de som ble smittet under studien.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA mener det viser en oppmuntrende utvikling at studien, som ble presentert i dag, viser at vaksinen har en «moderat» effekt.

- Disse funnene utgjør et viktig skritt framover i forskningen på en HIV-vaksine. For første gang har en eksperimentell HIV-vaksine vist noen evne til å forhindre HIV-infeksjon. Vi trenger videre forskning for å forstå hvordan vaksinen reduserte risikoen for HIV, men dette er definitivt et oppmuntrende fremskritt for HIV-vaksinefeltet, sier NIAID-direktør Anthony S. Fauci i en pressemelding.

FN positive
Hver dag blir 7500 personer smittet av HIV-viruset. I 2007 døde to millioner mennesker av aids, antar UNAIDS. Ifølge Reuters ble flere av forskerne bak studien overrasket over resultatet, etter mye kritikk mot forskningsprogrammet for at de gjennomførte en studie som virket umulig å få til.

- Dette er en historisk milepæl i forskningen på en aids-vaksine. Nå har vi bevis på at det er mulig å redusere risikoen for HIV-smitte med en vaksine, uttaler Mitchell Warren, direktør i interessegruppa AIDS Vaccine Adcocacy Coalition.

I fjor kom det fram at en britisk testvaksine mot aids kunne øke sjansene for å få sykdommen. Etter det uttalte flere at det kunne ta ti år før det kom noen fungerende vaksine.

Også Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs program for bekjempelse av AIDS, UNAIDS, er svært optimistiske i forhold til resultatene.

- De to FN-organene gratulerer både forskerne, sponsorer og de frivillige som har gjort dette oppmuntrende resultatet mulig, skriver UNAIDS.

Vaksinen er en kombinasjon av den tidligere mislykkede HIV-vaksinen AIDSVAX og en annen vaksine, ALVAC, som er produsert av en San Francisco-basert selskap kalt VaxGen. Selskapet eies av den frivillige organisasjonen Global Solutions for Infectious Diseases.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling